3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

43 termék tartószítószer és színezék tartalmát vizsgálta az NFH.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 43-féle élelmiszer vizsgálatát végezte el a megtévesztő jelölés tükrében. A jelölés függvényében vizsgálatra került a tartósítószer-tartalom, a mesterséges színezék tartalom és a nátriumtartalom. Valamennyi élelmiszer megfelelt a követelményeknek, a gyártók/forgalmazók által feltüntetett jelölések összhangban voltak a termékek vizsgált összetevőinek mért értékeivel - olvasható a hatóság oldalán.

Nem mindegy a felirat

Az ellenőrzésnél elsősorban olyan termékek mintavételezésére és laboratóriumi vizsgálatára került sor, amelyek esetében a gyártó vagy forgalmazó a „mentes” vagy hasonló kifejezés (pl. „nem tartalmaz”, „nélkül”) feltüntetésével garantálta, hogy az élelmiszer nem tartalmaz bizonyos összetevőket.

A tartósítószerek és mesterséges színezékek esetében felmerülhet az allergia kialakulása, ezért a fogyasztók jogos igénye az, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó élelmiszert fogyasszanak.

A tartósítószerek vizsgálata során olyan termékek kerültek mintavételezésre, melyek csomagolásán szerepelt, hogy az élelmiszer tartósítószer hozzáadása nélkül készült, vagy ezzel azonos jelentésű felirat például: „tartósítószer-mentes” vagy „(hozzáadott) tartósítószert nem tartalmaz”.

A vizsgálat annak ellenőrzésére terjedt ki, hogy az ilyen termékek feltüntetett jelölései összhangban vannak-e a vizsgált összetevők mért értékeivel. A tartósítószer-tartalomra megvizsgált 31 db termékből valamennyi megfelelt a követelménynek.

Nem volt mesterséges színezék sem a termékekben

A „mesterséges színezék mentes” vagy ezzel rokon jelölésű termékek esetében azt vizsgálták a szakemberek, hogy a gyártó adott-e az élelmiszerhez mesterséges színezéket (vagyis kimutatható-e az adott termékben a mesterséges színezék jelenléte). A megvizsgált 17 db „mesterséges színezéket nem tartalmaz” jelölésű termékek egyikében sem volt kimutatható mesterséges színezék jelenléte.

4 termék a vizsgált 43-ból. Forrás: NFH

Emellett hazánkban is jellemző a  túlzott sóbevitel, mely növeli a vérnyomást, valamint egyéb egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát is. A sófogyasztás mértékének csökkentésére különböző állításokat tüntethetnek fel termékeiken az előállítók a sótartalom mennyiségének függvényében.

Természetes ásványvizek esetében a vonatkozó előírásoknak megfelelően az „Alkalmas nátrium-szegény diétához” állítás akkor alkalmazható, ha az ásványvíz nátriumtartalom kevesebb, mint 20 mg/l. A vizsgálat annak ellenőrzésére terjedt ki, hogy a fenti állítással ellátott ásványvizek nátriumtartalma megfelel-e a határértéknek. A megvizsgált 11 db nátriumszegény ásványvíz nátriumtartalma valamennyi esetben megfelelt a vonatkozó határértéknek.

Hatóságunk évről-évre vizsgálja a különféle diétás étrendhez illeszkedő, illetve „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszereket a megtévesztő jelölés tükrében, hiszen a fogyasztók kizárólag a termékeken található jelölések alapján dönthetnek a vásárlás során, így ezek valóságtartalma kulcsfontosságú.

Mind átment

Összességében elmondható, hogy valamennyi élelmiszer megfelelt a követelményeknek, a gyártók/forgalmazók által feltüntettet jelölések összhangban voltak a termékek vizsgált összetevőinek mennyiségi értékeivel.

A vizsgált 43 termék képes listáját itt találja >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
Vásárló Útmutató: Így válasszon partnert a költöztetéshez 2024-ben
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 12:59
A nagyobb méretű bútorok és egyéb értéktárgyak költöztetése sok előkészületet igényel, és számos, előre nehezen látható kihívással járhat. A folyamatot nagyban megkönnyítheti, ha egy megbízható, felkészült és tapasztalt partnert választ a költöztetés lebonyolítására.
Vásárló A vevőszerzés minden vállalkozás számára létkérdés!
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 11:33
Talán nem is szükséges alátámasztani azt, hogy mennyire lényeges, hogy minél több bevétele legyen egy vállalkozásnak, amit természetesen úgy tudnak elérni, hogy minél több terméket és/vagy szolgáltatást adnak el. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG