9p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hosszabb időre, főleg tengerpartra mennek a magyarok, ha külföldi nyaralásról van szó. Ugyanakkor óvatosabbak is lettek a nyaralók az utóbbi években, ami egyrészt jelenti a fő utazási célpontok megváltozását és az utasbiztosításra költött díjak növekedését. De pontosan hova és mennyi időre utaznak idén a magyarok? Melyek a kedvelt desztinácók? Mire figyelünk, ha biztosítást kötünk? Mennyire van elkésve, aki most szeretné megtervezni nyaralását?

Nőttek az utasbiztosítások díjai

Az AGENTA-Consulting Biztosítás- és Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítő Kft. adatai szerint tavaly óta átlagosan 10 százalékkal emelkedtek az utasbiztosítások díjai: egy évvel ezelőtt az utazásonkénti átlagdíj 13 300 forint volt, azonban ez idén már átlagosan 14 500 forint körül mozog. A látványos díjemelkedést elsősorban az utazási szokások megváltozása okozza, ugyanis idén jellemzően a hosszabb, Európán kívüli utazások váltak népszerűbbé a magyarok körében, szemben a korábban jellemző pár napos európai utazásokkal.

Magyarországon 2016-ban egy Európán kívüli nyaralás időtartamára átlagosan 11-15 ezer forint közötti díjakon kötötték az utasbiztosítási szerződéseket, idén azonban ez a középérték akár 16 500 forint is lehet.

Az AGENTA szerint az áremelkedés egyfelől az utazások időtartamának növekedésében, másfelől a célországok változásában keresendő, hiszen a legnépszerűbb úti célok idén az Egyesült Államok, a Maldív-szigetek és Thaiföld. Ugyanakkor az Európán belüli nyaralások időtartamára kötött biztosítások átlagdíja nem változott jelentősen tavalyhoz képest, idén is 5 ezer és 8 500 forint közötti összeget kell érte kifizetni.

Határ a (4-5) csillagos ég

Belföld esetében nem kiemelt időszakban apartmanházban akár már 3 000 Ft/fő/ nap összegért meg lehet szállni ellátás nélkül, amely összeghez még az utazás költsége jön hozzá. Görögországban májusban egy heti tartózkodásért stúdióban, ellátás nélkül, egyéni utazással 9 900 forintot kellett fizetni az IBUSZ-nál.  Repülővel egy 4-5 csillagos szállodában félpanziós ellátással elő-, vagy főszezonban ennek az összegnek a sokszorosa.

Az utazás időtartama függ az út típusától és az úti céltól. A fő utazás a magyarok körében még mindig a nyaralás, amely a legtöbb embernek egyet jelent a vízpart mellett történő pihenéssel. Ennek időtartama külföld esetében általában 8 nap 7 éjszaka, amelyhez igazodnak a menetrendszerinti üdülő buszjáratok és charterjáratok is. Belföld esetében ez az időtartam jellemzően rövidebb még főszezonban is – mondta Molnár Anita, az IBUSZ kommunikációs menedzsere a Privátbankár.hu-nak.

A részvételi díjak a tavalyihoz képest desztinációtól, szállástól függően mérsékelten változtak, de van olyan úti cél, ahol maradtak a korábbi összegek. A részvételi díjak alakulás a választott szezontól, szálláskategóriától, ellátástól, desztinációtól és az odajutás közlekedési eszközétől is függ.

Spanyolország és Görögország a kedvenc

A külpolitikai események átrajzolták a népszerűséget mutató utazási desztinációk térképét, az utazni vágyók óvatosabbak lettek. Bizonyos desztinációk előtérbe kerültek, míg a korábban közkedvelt úti célok hátrébb – teszi hozzá az IBUSZ kommunikációs menedzsere. Az elmúlt szezonokban Spanyolország, Görögország, Olaszország iránti kereslet jelentősen megnövekedett, és hasonló a helyzet Bulgária, Horvátország, Szlovénia esetében is.

A magyar utasok átlagosan 1 hetes nyaralást terveznek és elsősorban a tengerparti üdülőhelyeket keresik, ahol az egész családnak  találnak szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket. „Az, hogy milyen összegből utaznak pénztárca függő, ha valaki csak szállást keres nálunk, akkor már akár 5-10 euró/fő/éj ártól is találhat nagyon jó ajánlatokat, de repülős csomagajánlataink között is számos igen kedvező lehetőséget találhatnak utasaink” – közölte a Privátbankár.hu megkeresésére Kálmán Péter, a Neckermann marketingvezetője.

Tengerpart vagy wellness

Hosszú évtizedek óta megszokott, hogy a magyarok fő utazásukat nyáron bonyolítják le. Ebben a jó idő mellett közrejátszik a gyermekek hosszú iskolai szünete, amikor is a szülők a felügyeletet az élményszerzéssel igyekeznek egybekötni. Statisztikai adatok támasztják alá, hogy az utazni vágyó és tudó lakosság az erre az időszakra programozott utazását lehetőleg külföldre -, de biztosan vízpart mellé tervezi. Mint azt az IBUSZ-nál is megerősítették, a klasszikus értelemben vett nyaralást egy hétre tervezik és veszik igénybe. Mindez mellett azonban az elmúlt évtizedekben megfigyelhető a 3-4 napos belföldi wellness üdülések népszerűségének emelkedése, különösen az ünnepi és hűvösebb időszakokban. Ezt gyakran a fő nyaralás mellé, kisebb pihenésként iktatják be a nyári hónapokban.Az idősebb generáció főként az elő-, és utószezont részesíti előnyben.

A Neckermann-nál az utasok körében legnépszerűbb desztinációk továbbra is Spanyolország (beleértve a spanyol szigeteket is, mint például Mallorca, Ibiza, Kanári-szigetek), Görögország (elsősorban a görög szigetek), Horvátország, Bulgária, Olaszország. Ugyanakkor minden olyan úti célnál, amelyre már van közvetlen repülőjárat növekedés figyelhető meg az új, kedvelt utazási célpontok körében.

Biztosítás, de mire?

Az utazási szokások átrendeződésével kiszélesedett a biztosítási paletta is. A három klasszikus kockázati elem (baleset, beteg, poggyász) újabb elemekkel egészült ki: megjelent például Európán belül a sofőrszolgáltatás, valamint a defektes gumiabroncsok cseréje, javítása és az ebből eredő költségek térítése. Emellett megújultak az egyes díjcsomagok is, az útlemondási biztosításnak köszönhetően egy esetleges betegség miatt a befizetett díjak akár 80 százalékát is visszafizetheti a biztosító, ezenkívül változtak a műszaki cikkekre vonatkozó extra tárgyankénti limit-, valamint a bankkártya pótlására vonatkozó feltételek is.

„Gondoskodóbbak a magyar turisták, azonban még mindig nem eléggé: habár adataink szerint az Európán kívüli nyaralásoknál az elmúlt öt évben két és félszeresére, 30 százalékról több mint 70 százalékra nőtt a nyaralásuk idejére utasbiztosítást kötő utazók száma, azonban az európai utazásoknál ez a szám még mindig csak 40 százalékra tehető. Ugyan az átlagos kárkifizetés nem jelentős, az előző évihez hasonlóan 40-70 ezer forint között mozog, azonban vannak kirívó esetek is, egy-egy komolyabb külföldi kezelés ára százezrekre, de akár milliókra is rúghat” – mondta Kőrösi Zoltán, a Keszthelyi Holding tulajdonában álló AGENTA-Consulting Biztosítás- és Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítő Kft. ügyvezető igazgatója és a Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Kőrösi hozzátette, hogy a biztosítások kötésekor nem csak a célország, a közlekedési eszköz típusa vagy a vagyontárgyak jellege, hanem az utazás célja is nagyban meghatározza a biztosítások díját: nem mindegy, hogy városlátogatással vagy extrém sporttal töltjük utazásunk nagy részét. A szakember ezenkívül javasolja, hogy előzetesen ne csak online hasonlítsuk össze az ajánlatokat, hanem kérjük ki szakemberek – alkuszok, többes ügynökök – véleményét is, hiszen az utasbiztosítások díjai és szolgáltatásai jelentősen eltérhetnek egymástól.

A magyarok utazási szokásainak változását a Neckermann-nál is tapasztalják. Az utazási iroda szerint egyre fontosabb szemponttá válik az utazás során a megbízhatóság és az utazásszervező által nyújtott biztonság, és a valóban jó ár-érték arány. Az is megfigyelhető tendencia az utazási szokások tekintetében, hogy egyre többen utaznak repülővel, illetve a hajós utak iránti kereslet is folyamatosan növekszik.

Ha most terveznéd a nyaralást

Hogy mennyire van elkésve az, aki most kezdi el nyaralását tervezi, a Neckermannál elmondták, ez nagy mértékben függ attól, hogy kinek milyen igényei vannak és hova szeretne utazni. „Bizonyos desztinációknál adott időszakokra már elfogynak a helyek, de a széles kínálatnak köszönhetően tudunk olyan ajánlatokat adni utasaink számára, melyek hasonló paramétereknek felelnek meg, így a jó nyaralás élménye garantált” – mondja Kálmán Péter.

Bulgária, egyes görög és spanyol szigetek már telítődnek a nyárra, így ide minél hamarabb érdemes szállást foglalni. „Természetesen vannak last minute lehetőségek is számos desztináció esetén, de vannak olyan desztinációk is, amelyeknél az amúgy is magas érdeklődésnek köszönhetően nincsenek last minute ajánlatok” – teszi hozzá a marketingvezető.

Az IBUSZ-nál mint elmondták, előfoglalás vagy a last minute kedvezmények igénybevétele elsősorban korosztályi és egzisztenciális kérdés. A korai döntéshozók a kiszámíthatóságot és biztonságot kedvelik, míg a last minutre várók elsősorban a nagyobb árelőnyben bíznak. Ez utóbbi inkább a fiatalabb korosztályra jellemző, illetve arra a rétegre, aki kevésbé tervez vagy nem mer tervezni hónapokkal előre.

A last minute utakat röviddel az utazási időpontja előtt (1-14 nap) hirdetik meg, és csak bizonyos úti célokat, szállástípusokat érint. Ennek mértéke és nagysága a kapacitások telítettségének függvénye. Ezzel ugyan jelentős összegeket lehet megspórolni, de nem biztos, hogy pont arra az üdülő településre vagy szállásra szólnak, amelyek az utazni vágyó igényeinek megfelelnek. Éppen ezért azok, akik a last minute utakra várnak, egyben kompromisszumot is kell kötniük, hiszen ezáltal le is maradhatnak az elvárásaiknak megfelelő lehetőségekről.

„Éppen, hogy elindult a nyári szezon, de már most több időpontra megteltek az útjaink, elkeltek a szállásaink, így jelentősen kevesebb last minute útra lehet számítani az előző évekhez képest. Idén is mindenképpen a korai döntéshozók jártak jobban. Ugyanakkor Görögország, Spanyolország, Horvátország esetében számos dátumon elfogytak garanciális lekötések, de folyamatosan érkeznek az értékesítési stopok a magasabb kategóriájú szállodákra is” – tették hozzá.

Jó lehet az idei szezon

Mindenképpen jó hír, hogy régen nem érkezett hír bedőlt utazási irodáról. Az elmúlt években piaci átrendeződés volt megfigyelhető, amelyre hatással volt a gazdasági világválság, a sajnálatos külpolitikai események, utazási igények. „Bízunk benne, hogy a megfontolt programozás, pontos keresletfelmérés eredményeként a piaci szereplők mindegyike sikeres nyári szezont zárhat 2017-ben is. Természetesen mindezek mellett fontos az utazók körültekintő utazási iroda választása is” – mondták el az IBUSZ-nál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG