<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az építőjáték az egyik legnépszerűbb játékfajta az óvodás kor idején. A csoportszobákban biztosan találunk fa építőkockákat, legókat, habszivacs szőnyegeket, melyekkel a kicsik örömmel foglalatoskodnak. Vajon miért szeretik ennyire az építést?

Az építőjátékok szerepe a fejlődésben

Az építés iránti igény egyidős az emberiséggel. Valahol a biztonsággal hozható összefüggésbe, hiszen az ősember is elsődlegesen házat, kunyhót épített magának. Az építés alkotás, általa létrejön valami, amire büszkék lehetünk. A kisgyermekek is elsősorban ezért szeretik annyira: örömforrás a számukra, mivel dicséretet kapnak, mikor megmutatják a felnőtteknek, mit alkottak. Az építés során próbára teszik magukat: kreativitásukat, kitartásukat, kézügyességüket. Sokszor versenyeznek is egymással az óvodások: kinek lesz magasabb a tornya? Kinek lesz stabilabb a vára? 

Az építőjátékok iránti érdeklődés már bölcsis korban elkezdődik. A 2 év körüli gyerekek főleg nagyobb méretű építőkockákkal játszanak szívesen, tornyot raknak. Nincs is nagyobb öröm számukra, mint mikor a torony leborul és ők kezdhetik elölről az építkezést. A valódi konstruáló játék ideje az óvodás kor: 5 éves kor környékére már erősödnek annyira a kézizmok, hogy az apróbb darabokat is ügyesen fel tudják használni a gyerkőcök. Így az óvodások már kisebb méretű elemekből összeállítható építőjátékokkal is leköthetők. Nagyon élvezik, hogy az egymásba vagy egymáshoz illesztett darabokból kialakul egy konstrukció. Ez persze lehet bármi: ház, autó, repülő, vonat, attól függően, milyen típusú építőjátékkal játszanak. 

Milyen építőjátékok léteznek?

A leghíresebb építőjáték valószínűleg a legó, ezt mindenki ismeri: apró kicsi színes műanyag kockákból, téglatestekből, aranyos kis emberkékből kell felépíteni egy elképzelt birodalmat. De a legón kívül léteznek másfajta építőjátékok is: golyópályák, 3D puzzle-k, vonatépítő szettek vagy a gyerekkorunkból ismert műanyag korong építőjátékok. 

Ha valaki modernebb, menőbb konstruáló játékra vágyik, nézzen szét a Compaya webshopban, ahol a társas- és készségfejlesztő játékok mellett divatos, mágneses építőjátékokat is talál gyermekének. Ezekkel például már a legkisebbek is játszhatnak, fiúk és lányok egyaránt. Tévedés ugyanis azt hinni, hogy építeni, az elemeket rakosgatni, pakolni csak a fiúk szeretnek! Az építőjátékozás személyiségformáló tevékenység, meghatározó szerepe van óvodás korban. Ugyanis a konstruálás, alkotás átmenet a játék és a munka között, így minden gyerkőcnek szükséges, hogy találkozzon ezzel a játékformával.

És ez így is van rendjén! A gyerekek bármiből képesek építeni, képzeletükre hagyatkozva sokféle építőelemet felhasználnak. Nekünk pedig csak az a dolgunk, hogy dicsérjük meg őket, értékeljük erőfeszítéseiket, hogy lássák, nem dolgoztak hiába!
 

Címkék: Vásárló

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Bang & Olufsen moziélmény otthonában. Itt a Beosound Theatre
PR | 2022. december 7. 10:49
A Bang & Olufsen – a dán audió márka – bejelentette a Beosound Theatre-t, mely azzal a céllal készült, hogy a világ legerőteljesebb és legjobban magával ragadó hangélményét nyújtsa. Az innovatív és aprólékosan kidolgozott csúcskategóriás soundbar egyetlen termékben nyújtja azt a moziélményt, melyet mások komplett rendszerekkel tudnak csak elérni.
Vásárló Újabb brutális élelmiszerár-emelkedést kapnak karácsonyra a magyarok
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. december 7. 05:21
Semmi jele annak, hogy enyhülne az élelmiszerárak emelkedése: decemberben újabb csúcsok dőltek meg a Privátbankár Árkosár-felmérésben. Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás, és az elmúlt közel 16 évben nem mértünk a mostanihoz hasonló éves áremelkedést sem. Egyre közelebb vagyunk a Matolcsy György által beharangozott 50 százalékos élelmiszer-inflációhoz - és újabb szögek verődnek az árstop koporsójába.
Vásárló A nap képe: hosszú sor kígyózik egy budapesti benzinkútnál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:24
Mindenki tankolni akar. Amíg van mit. 
Vásárló Egy cipzár is lehet elegáns kiegészítő
Márkázott tartalom | 2022. december 3. 11:31
A cipzárak már évtizedek óta meghódították a világot: ott vannak az öltözőszekrényünkben lévő ruhákon, a bőröndeinken, a különböző tokokon, a speciális öltözetek szerves részei, és még sok más, olykor meglepő alkalmazási módja van egy cipzárnak.
Vásárló A tehéntejen túl is van élet
Márkázott tartalom | 2022. december 2. 09:08
Gyerekkorunkban folyamatosan azt hajtogatták számunkra, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása a kalcium, a szénhidrát, a fehérje és az egészséges zsírtartalom miatt elengedhetetlen a táplálkozási szükségleteink kielégítéséhez.
Vásárló Lényeges a rágcsálók elleni küzdelem!
Márkázott tartalom | 2022. december 1. 08:58
Az emlősök osztályának egyik legnépesebb rendjét a rágcsálók alkotják. Folyamatosan rágnak valamit, és emiatt folyamatosan is kopnak a fogaik, amelyek azután persze ismét megnőnek. Nagyon szorosan összetartanak egyes közösségeik, ez pedig nem mindig kedvező az emberekkel egy területen honos fajok esetében. 
Vásárló Tiszta levegő az otthonában
Márkázott tartalom | 2022. november 29. 20:16
Mindannyian tiszta levegőt szeretnénk belélegezni, akár az otthonunkban, akár a munkahelyünkön vagyunk. Egyre többen részesítik előnyben a tiszta levegőjű, csendesebb településeket, mert azt szeretnék, hogy a gyermekeik tiszta levegőben játszanak, tanuljanak, éljenek.
Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG