1p
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályokat és tippeket árvíz idejére. A szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek, ezért fokozottan oda kell figyelni, mit eszünk ilyenkor.

A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer­biztonsági kérdéseket is felvetnek. Szennyezett víz lepheti el a kertekben, földeken megtermelt, beérő zöldségeket, gyümölcsöket, veszélyeztetheti a kutak vízforrásait, és az alacsonyabban fekvő területeken szennyeződhetnek a háztartások élelmiszerkészletei. A szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályokat, amelyeket az ártereken élő magánszemélyek, magánháztartások figyelmébe ajánlanak.

Árvíz előtt

A Nébih felhívta a figyelmet a gyümölcsöket veszélyeztető baktériumokra is. Részletek >>>

Ha lakását, házát árvíz, feljövő talajvíz fenyegeti, lehetőleg helyezze az élelmiszereket, étel­készítéshez használt eszközöket, hűtőszekrényt biztonságba, olyan magasra, amit az emelkedő vízszint valószínűleg nem ér majd el. A tartós, nem konzerv élelmiszereket tegye még külön vízzáró csomagolásba is. A hűtőszekrény tovább megtartja a hideget, ha tesznek bele előzetesen a mélyhűtőben jéggé fagyott termékeket pl. lefagyasztott dobozos, műanyag flakonos üdítőt vagy jégakut. Tegyen hőmérőt is a hűtőbe, mélyhűtőbe, hogy később a hőmérsékletet ellenőrizni tudja.

Árvíz alatt

Fordítson fokozott figyelmet az élelmiszerek megfelelő, száraz helyen történő tárolására, az ételek biztonságos elkészítésére és alapos hőkezelésére. Az ételeket alaposan süsse, főzze át fogyasztás előtt. A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, és belseje is eléri a 75 ˚C fokot (ételhőmérővel is ellenőrizhető). A gyakori kézmosás is fontos!



Ne fogyasszon olyan élelmiszert, melyet az árvíz, feltörő talajvíz szennyezhetett. Ha kétségei vannak, dobja ki!

Ne igyon bizonytalan tisztaságú vizet! Ha lakhelyén nem áll rendelkezésre biztonságos ivóvíz, fogyasszon palackozott vizet vagy főzzön teát. Sütéshez, főzéshez, konyhai munkához is csak tiszta ivóvizet használjon. Ha más lehetőség nincs, forralja a vizet legalább egy percig, majd hűtse le.

Az árvíz áramkimaradást okozhat. Ne nyitogassa szükségtelenül a hűtőszekrény ajtaját. Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőnél ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmérséklet. Ezen időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmelegedni, ami lehetőséget ad a kórokozóknak az elszaporodáshoz. Az áramellátás rendeződését követően hőmérővel ellenőrizze a hűtőszekrény belső hőmérsékletét, ami még akkor elfogadható, ha nem haladta meg az 8 ˚C fokot.

A mélyhűtőben tárolt élelmiszerek, ételek biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen, ha belsejükben még érezhetően jégkristályok vannak. Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket nem szabad felhasználni.

Árvíz után

Az elöntött házak konyhaterei, raktárai – a többi helyiséghez hasonlóan – az ár levonulása után csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertárolás, ételkészítés helyszínéül. A takarítást kesztyűben végezze, és utána mosson kezet.

Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le, fertőtlenítse. A tisztításhoz használjon ivóvíz minőségű vizet és zsíroldó szert, fertőtlenítéshez hypós oldatot (10 liter vízre 2 dl háztartási hypo, 5 perc behatási idő) vagy egyéb fertőtlenítőszert, a használati utasítás szerinti mennyiségben. A konyhai eszközök forralással, kifőzéssel is fertőtleníthetők. Azokat az eszközöket, melyek biztonságosan nem fertőtleníthetők vagy nem főzhetők ki, dobja ki.

 

Bútorokat pakolnak Győr-Moson-Sopron megyében


Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack stb.) külső felszínük lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók, fogyaszthatók. A fertőtlenítés előtt távolítsa el róla a leváló, átázott címkét. Ha a címkét eltávolította és a terméket csak később fogyasztja el, ne feledje el ráírni, mit tartalmaz, és meddig fogyasztható.

Az árvíz által érintett kartondobozos, papír-csomagolású, celofánnal, fóliával fedett élelmiszerek, házilag készített befőttek nem biztonságosak, nem használhatók fel. Ez vonatkozik az árvízzel elárasztott, csavarzáras üvegben házilag eltett befőttekre, ivólevekre is.

Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek. Azt a zöldséget, gyümölcsöt, melynek érése az árvíz idejére esett, és amelyet az árvíz elért, nem szabad felhasználni. Ha a termék az árvíz idején még éretlen, beérés után (ha az érés legalább két héttel az árvíz levonulása után várható) alaposan tisztítás, mosás, hámozás után fogyasztható. Árvíz által érintett, nehezen tisztítható, nem hámozható gyümölcsöt (pl. eper, málna) nyersen semmiképp se fogyasszon. A zöldségféléket hámozás, hüvelyezés (pl. zöldborsó) előtt alaposan mossa meg.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG