<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Új szolgáltatást indít az Uber. Igazából azzal kezdenek foglalkozni, amire hivatalosan létrejött az egész applikáció: telekocsiztatással.
Uber-fizetés és BKK havibérlet egy számlakivonaton - közösségi közlekedés mindkettő

Elsőként Kínában, Chengdu városában oszthatják meg a sofőrök egy gombnyomással járművüket a hasonló irányba utazókkal.

Hogyan működik az uberCOMMUTE? Az autósok bejelentkeznek az applikációba és megadják az úti céljukat. Ezután az Uber megmutatja nekik azokat az utasokat, akik hasonló úti cél felé igyekeznek, valamint kiszámolja az autó megosztásáért járó fizetséget. A sofőr ez alapján eldöntheti, hogy felveszi-e az utast vagy sem. Az utas számára az Uber a már megszokott módon működik.

Akkor most taxi vagy nem taxi?

Ez tényleg telekocsizásnak hangzik - ellentétben az Uber már megszokott, nálunk is kiválóan működő UberX szolgáltatásával. A (magyar) hatóságok az UberX-et szimplán taxiszolgáltatásnak tartják, az Uber szerint viszont ez inkább egy közösségi szolgáltatás, autómegosztás, keresetkiegészítési lehetőség. A gyakorlatban viszont pont úgy működik, mintha taxit hívna az ember, csak nem (feltétlenül) sárga autó jön, mivel a személyszállítást szabályozó rendeletet nem tartják magukra kötelezőnek a sofőrök, nem lehet készpénzzel fizetni, és sokkal olcsóbb, mintha taxival járna az ember.

Ha nem taxizás lenne, nem lenne szükség az új UberCOMMUTE szolgáltatásra, ami pont az, aminek az UberX-et is mondta eddig az üzemeltető.

Ez Magyarországon is működhet

Mindenesetre a (magyar) szabályozó elméletben sokkal jobban szeretné a Kínában most tesztelt rendszert: a telekocsi-szolgáltatásokra (amikor a sofőr nem pénzkereset, hanem az útiköltségek megosztása érdekében kér pénzt az utastól) nem terjesztették ki a taxisrendelet hatályát, és az adóhatóság sem szállt rá - mivel nincs jövedelem, csak költségmegosztás, elvileg adózni sem kell a sofőrnek.

Akik biztosan jól járnak, azok a felhasználók: az innovatív, új szolgáltatások mindenképp teret nyernek, előbb-utóbb a szabályozóknak és a szolgáltatóknak kompromisszumokat kell kötniük, hogy megalkossák az új keretrendszert, amiben nem lesz illegális, ha valaki egy kis pénzért hazadob az esti buliból.

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG