3p

A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.

A bicska a magyar nyelvben „összecsukható zsebkést” jelent, így érdekes lesz svájci bicskának nevezni a legendás zsebkésnek azt a változatát, amely nem tartalmaz majd késpengét.

„Az új sokfunkciós eszköz fejlesztésének korai szakaszában tartunk, amely nem tartalmaz majd kést” – árulta el a CNN-nek a svájci Vitorinox vállalat szóvivője.

Betesz a szigor

A vállalatot 1884-ben alapította Karl Elsener, azóta generációról generációról öröklődik és követi az eredeti, igazi svájcibicska-gyártás hagyományát. A vállalatnak az elmúlt években más termékkel is foglalkoznia kellett, például időmérő eszközökkel, parfümökkel, mert az erős svájci frank felzabálja a külföldi bevételekből származó hasznot.

Bicska mini
Bicska mini
Fotó: Facebook

A kés nélküli zsebkésre a svájci Blick nevű újság híre hívta fel a CNN hírtelevízió figyelmét. Ez arról szólt, hogy ifjabb Carl Elsener, a vállalat vezérigazgatója aggódik, hogy a kések hordása számos országban egyre szigorúbb szabályozás alá esik. Az ezekkel elkövetett bűncselekmények szaporodása miatt a brit kormány új szabályozást készít elő ezen a téren.

„Angliában és bizonyos ázsiai országokban csak akkor lehet kés az embereknél, ha arra a munkájukhoz szükségük van. Amikor valaki például moziba vagy vásárolni megy, akkor nem lehet nála zsebkés” – mondta Elsener. A kést sok országban inkább fegyvernek, mint munkaeszköznek tekintik. Ezért a svájcibicska-gyártó például bringásoknak vagy más sportot végzőknek kés nélküli eszközt fejleszt.

Abból indulnak ki, hogy például a kerékpárosoknak útközben nem késre van szükségük, hanem néhány alapvető szerszámra, mivel gyorsan elvégezhetnek apróbb javításokat a bicajukon. Ezen jár a vállalat fejlesztőinek agya. Persze az új terméket második bicskának fogják ajánlani az eredeti, kést is tartalmazó svájci bicska mellé.

Ötpercenként

A Quartz magazinban megjelent statisztika szerint a svájci vállalat naponta 45 ezer svájci bicskát állít elő. Egy termék a sokfunkciós eszköz összetettségétől függőn különböző idő alatt készül el. Az átlag öt perc.

A legtöbbet kínáló Work Champ XL bicska 29 képességgel rendelkezik. Ára az USA-ban 215 dollár (jelenlegi árfolyamon mintegy 80 ezer forint). Összesen 400 változatban készülnek a svájci bicskák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG