1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Soha nem látott magasságokba emelkedik hazánkban az üzemanyagok ára, mivel szerdától literenként újabb három-három forinttal kell többet fizetnünk a benzinért és a gázolajért
Soha nem látott magasságokba emelkedik hazánkban az üzemanyagok ára, mivel szerdától literenként újabb három-három forinttal kell többet fizetnünk a benzinért és a gázolajért - értesült piaci forrásokból a holtankoljak.hu.

A benzin átlagos ára az emeléssel 364 forint, míg a gázolajé 354 forint lesz. Ezzel újabb árcsúcsot dönt mindkét üzemanyagfajta ára. A bioetanol (E85) átlagos ára 262 forint, autógázt (LPG) 213 forintos átlagos áron tankolhatunk. A legdrágábban 380 forintért tankolhatunk majd benzint, a legmagasabb gázolajár várhatóan 375 forint lesz szerdától - tudta meg a holtankoljak.hu.

Meglepetés a szerdai áremelés, szakértők a tőzsdei jegyzésárak lényegében változatlan volta, illetve a forint árfolyamának a dollárral szembeni változatlansága miatt arra számítottak, nem emelkedik az üzemanyagár ezen a héten. A hordónkénti olajár sem változott érdemben.

Az MSZP emlékezteti a kormányt, hogy néhány hónapja ellenzékből még azt állították: az ország vezetőinek igenis van lehetősége az üzemanyagárak csökkentésére, csak akarniuk kell. Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, várják a kormány benzin- és gázolajárak csökkentésére tett konkrét javaslatait.
Az MSZP szóvivője közleményében azt írja: szakértők szerint vannak eszközei a kormánynak, elsősorban az üzemanyagok áfa-tartalmának csökkentése, de a jövedéki adót is lehetne mérsékelni. Török Zsolt felidézi, hogy Szijjártó Péter ellenzékben még legalább 20 forintos literenkénti jövedékiadó-csökkentést javasolt.
Az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó hazai mértéke nagyjából az Európai Unió középmezőnyébe tartozik, a gázolaj árában 97, a benzinében pedig 120 forintot jelent literenként - olvasható a Napi.hu-n. A jövedékiadó esetében uniós jogszabályok határozzák meg a minimumot, de a kormánynak szabad keze van a döntésben. Adócsökkentési szándékról eddig nem nyilatkozott a kormányzat.

Az idei év első hetében nem emelkedett az üzemanyagok ára. Legutóbb az óév utolsó szerdáján 5 forinttal nőtt a benzin, és 6 forinttal emelkedett a gázolaj ára. Tavaly összesen 47 forinttal nőtt a benzinár, 55 forinttal pedig a gázolaj ára.

A Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) a napokban bejelentette: ameddig a hordónkénti olajár nem éri el a 110 dolláros szintet (jelenleg 90), addig nem emeli a kitermelési kvótát (ez értelemszerűen az olajárak csökkenését hozná magával). Az üzemanyagárak így várhatóan tovább emelkednek majd.

Árcsökkenésre akkor számíthatnánk, ha a forint  komoly mértékben erősödne a dollárral szemben, vagy ha a kormány csökkentené a jövedéki adót. Igaz,  a jövedéki adó csökkentésének korlátai vannak. Az adó mértékének minimumát uniós szabályok határozzák meg. Minimum 99 forintos jövedéki adót ír elő az uniós  szabályzat a benzin esetében, a gázolajnál ez 91 forint. Jelenleg Magyarországon azonban ennél magasabbak az adótartalmak: a gázolaj árában 97, a benzinében pedig 120 forint.

A kormánypárt ellenzékben többször követelte a jövedéki adó mértékének csökkentését. (Épp az ellenkezője történt: az előző kormány legutóbb egy éve emelte a jövedéki adót.) A kormányszóvivő szerint azonban most nincs napirenden a jövedéki adó mértékének mérséklése - olvasható a holtankoljak.hu közleményében.

Privátbankár

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG