4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Uniós szabályozás értelmében szeptembertől megszűnt a halogén izzók gyártása és importja az EU területén belül. A szabályozás célja a háztartások energiahatékonyságának növelése, így a környezetterhelés csökkentése. A fogyasztók jól járnak a szabályozással, ugyanis hosszú távon megtérül az energiatakarékos izzó.

Az Európai Unió a kétezres évektől szabályozza a háztartási fényforrások piacát a környezettudatosság és a hatékonyabb energiagazdálkodás érdekében. A hagyományos izzólámpák értékesítésének szabályozása szeptember 1-től már a halogén izzók legtöbb típusára is vonatkozik, ugyanis a hagyományos izzók után most megszűnt a halogén izzók gyártása és importja az EU területén belül.

Ami még van bolti készleten, azokat még el lehet adni

A szabályozás célja a minél magasabb fényhasznosítású lámpák széleskörű felhasználásnak elősegítése, és az alacsony hatékonyságú termékek kiszorítása a piacról. Bár a halogén izzók gyártása leáll, az áruházak eladhatják a már meglévő készleteiket - írja a Privátankár.hu-nak küldött közleményében a MediaMarkt.

Drágább, de hosszabb távon mégis megtérül

A rendelet következtében fellépő energiamegtakarítás a globális felmelegedés elleni küzdelemben segít, becslések szerint az elavult izzók energiatakarékos fényforrásra cserélése több mint 10 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától óvná meg a környezetet.

A háztartások is jól járnak, mert bár az energiatakarékos fényforrás drágább, hatékonysága révén akár már 1-2 éven belül is megtérül. Élettartamuk akár 50 ezer óra is lehet, szemben hagyományos izzók nagyságrendileg 1000 üzemórájával. A technológia fejlődésével a szakemberek az izzók árának további csökkenését jósolják, míg hatékonyságuk és típusválasztékuk tovább nő.

A leghatékonyabb LED-ek fogyasztása akár az ötöde is lehet egy hagyományos izzóénak, további előnyeik mellett: a LED-ek, vagyis a fényt kibocsátó diódák nem érzékenyek a le-, felkapcsolgatásra, nem melegednek – ez is a hatékonyságukat jelzi – és már felkapcsoláskor teljesítményük 100 százalékát adják, nem kell az energiatakarékos fénycsöveknél megszokott bemelegedési időre várni. Méretük csaknem megegyezik a hagyományos izzókéval, ezért a lámpák 99 százalékban gond nélkül lecserélhetőek a hagyományos izzók.

„A vásárlók oldaláról azt látjuk, hogy a fogyasztók kétharmada még nem LED-ben gondolkodik, ha új fényforrást vásárol, valószínűleg mert ők leginkább a hideg fénnyel azonosítják az ilyen típusú fényforrásokat. Az első LED-ek valóban ilyenek voltak, de ma már sokféle színhőmérséklettel kaphatók" - mondja Szánthó Balázs a MediaMarkt Árkád ügyvezetője.

Mire kell figyelni vásárláskor?

1, színhőmérséklet

A gyártók ezt az értéket Kelvinben adják meg, a hidegfehér, a középfehér és a melegfehér közül választhatnak a fogyasztók. A megfelelő színhőmérséklet kiválasztása egyéni ízlés és a szoba stílusa, vagy a berendezés kérdése. A hagyományos izzókat leginkább a meleg, vagy középfehér LED-ekkel tanácsos kiváltani, ezek kellemes, természetes érzetet kölcsönöznek a helyiségeknek.

(Melegfehér 2700-3400 Kelvin, Középfehér 3500-4900 Kelvin, Hidegfehér 5000< Kelvin)

2, fényerő

Azok a felhasználók, akik hagyományos izzót a Watt érték alapján választottak (az izzó fogyasztásából következtettek a fényerejére) a LED-eknél jól teszik, ha a Lumen értékeket figyelik. A hagyományos izzóknál is feltüntetett érték egy jó összehasonlítási alap új fényforrás vásárlásakor.

3, forma

A legtöbb hagyományos villanykörte méretéből és formájából adódóan egyszerűen cserélhető energiatakarékos változatra, a kínálatban mindenféle méretű és alakú alternatíva rendelkezésre áll.

4, felhasználási hely

Felhasználástól függően kell kiválasztani a LED-es fényforrásokat, mivel a fénysugárzás iránya nem minden fényforrásnál megegyező. A filament LED-ek (szál ledek) tulajdonságai hasonlítanak leginkább a hagyományos izzók fényeloszlására, de létezik „kukorica” formájú hasonló tulajdonságokkal, vagy spot égő is, ami a halogén spotok kiváltására tökéletesen alkalmas.

Fontos, hogy azok a felhasználók, akik lecserélik izzóikat, megfelelően gondoskodjanak a használt, immár hulladékká vált égők szakszerű elhelyezéséről, így elkerülhető a felesleges környezetterhelés. Sok elektronikai áruház tart gyűjtőpontot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
Vásárló Örömhírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 13:24
Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken.
Vásárló Készítsd fel a bőröd speciális krémekkel a szoláriumozásra!
Márkázott tartalom | 2024. május 3. 08:43
Itt a jó idő, előkerülnek a szekrényekből a rövidebb ruhák, pólók és lassan már a fürdőruhákra is szükség lesz. Ha egészséges, szép, barna bőrszínnel szeretnél ezekben a ruhadarabokban megjelenni, látogass el alkalmanként a szoláriumba! Azonban úgy, mint a napozásnál, itt is oda kell figyelni néhány alapszabályra! 
Vásárló Hogyan hat a fizikai teljesítményre az alvás hiánya?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:23
A fizikai és mentális egészség fenntartásához nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű és minőségű alvás. Kutatások bizonyítják, hogy frissen tartja a memóriát, szabályozza az érzelmeket, javítja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert.
Vásárló Megérkeztek az esős hónapok, milyen gumiabroncsot válasszunk?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:15
Már látótávolságban a nyár, betört a tavasz, ami magával is hozta a szeszélyes időjárást. Egyik nap még tűző napsütés van, másnap pedig hosszú órákon keresztül esik az eső. A nyár eleje pedig mindig a viharokról szól, ami azt jelenti, hogy az autósoknak gyakran kell nedves körülmények között vezetni.
Vásárló Prémium szoláriumcsövek a tartós barnulásért
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 08:28
Vannak, akik télen is szeretik a szép, barna bőrszínt, mások a jó idő közeledtével kezdenek el szoláriumba járni. Akár egész évben, akár csak időszakosan választja valaki a mesterséges barnulás lehetőségét, fontos, hogy megfelelő minőségű csöveket biztosítsunk számára a barnuláshoz. 
Vásárló Pénzügyi szempontok a beltéri lámpák kiválasztásánál
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:45
A világítás megtervezésénél és a konkrét beltéri lámpák kiválasztásánál az egyéni ízlés mellett számos más lényeges szempontot is figyelembe kell venni. Az egyes helyiségekbe szükséges lámpák típusa mellett az esztétikum, a tartósság és természetesen az ár-érték arány is meghatározó.  Egyik szempont sem lehet másodlagos, ezért a döntés alapos megfontolást kíván! 
Vásárló Újítás az online hirdetéskezelésben
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:07
A frissítésnek köszönhetően jóval könnyebb lesz vele a vállalkozások kezelése, illetve népszerűsítése a Google rendszerében. Ennek eredményeként várhatóan növekszik az ismertség, és nagyobb bevételnövekedést realizálhatnak majd a cégek. 
Vásárló Feliratozógépek: gyors, hatékony, gazdaságos!
Márkázott tartalom | 2024. április 30. 14:33
A feliratozógépek olyan hordozható eszközök, melyek a címkézési folyamatokat egyszerűsítik, jelentősen felgyorsítják, ezáltal segítik a még hatékonyabb munkavégzést. Az optimális munkakörnyezet megszervezésében nagy szerepük van, ahogy abban is, hogy maximálisan gazdaságossá lehessen tenni a címkézés folyamatát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG