MTI Fotó: Krizsán Csaba |
Új szándéknyilatkozatot bocsátott ki a FAO és az EU, amelynek fő célja, hogy a felére mérsékelje a fejenkénti élelmiszerhulladék-termelést 2030-ig. Az ENSZ új Fenntartható Fejlődési Célok globális programjával maximálisan összehangolt elvi kinyilvánítás az antimikrobiális rezisztencia (AMR) gazdaságokban és élelmiszerrendszerekben való terjedése ellen is hathatós fellépést tervez - írja oldalán a Nébih.
A cikk szerint globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer harmada – 1,3 milliárd tonna – vész kárba évente, amely a természeti források elpazarlása mellett komoly anyagi veszteséget is jelent. Az EU becslése szerint csak Európában mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladék képződik egyetlen év alatt, melynek anyagi vonzata megközelíti a 143 milliárd eurót.
A hatóság adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek jelentős hányadát a háztartások termelik. Ez éves szinten fejenként mintegy 68 kilót jelent.