Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a szemesterményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár-index átlagosan 161,6 pont volt tavaly, 1,5 százalékkal csökkent 2015-höz képest.
A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index decemberben 171,8 pontra mérséklődött a novemberi 171,9 pontról. A múlt hónapban a cukor és a húsfélék árának a csökkenése meghaladta a szemestermények és olajos magvak drágulását.
Tavaly 9,6 százalékkal esett a szemestermények ára elsősorban a kiemelkedően jó ausztrál, kanadai és orosz termés hatására, miközben a tejtermékeké 4 százalékkal, a húsféléké pedig 7 százalékkal csökken. Tavaly a cukor ára 34,2 százalékkal emelkedett, az olajos magvaké pedig 11,4 százalékkal nőtt 2015-höz képest.