1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tizenkét, a magyar élelmiszerpiacban érdekelt szervezet megalakította a Magyar Gasztro Térkép Klasztert. A szakmai egyesülés fő célkitűzései a honi élelmiszer-kereskedelem élénkítését szolgálják. A klaszterben olyan piaci szereplők működnek együtt, amelyek korábban ilyen formában nem fogtak össze: nemzetközi élelmiszerláncok, közepes és nagyvállalatok, civil szervezetek, gazdaszövetségek és éttermek, emellett a klaszter tevékenységét a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja.

A Magyar Gasztro Térkép Klaszter céljai között szerepel a hazai termelők áruinak bejuttatása a nemzetközi áruházláncokhoz, a nem tisztességes „árfelhajtó” tényezők kiszűrése, a magyar termékek piaci szerepének erősítése. A szakmai összefogás megpróbálja felölelni a Magyarországon működő, az élelmiszer gazdasághoz kötődő vállalkozások, egyéni termelők összességét, így gasztroláncokat éppúgy, mint civil szervezeteket vagy éppen multikat.

Ez az összetétel sok esetben magába hordozza a konfliktusok, érdekellentétek lehetőségét is – magyarázza Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke, – de az ellentétek csillapítása, a közös kompromisszumos megoldások megtalálása is a céljaink között szerepel.

A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja

A Magyar Gasztro Térkép Klaszter kezdeményezése kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az élelmiszerlánc valamennyi szereplője egy rendszerben jelenjen meg és kapcsolódjon össze – mondta el Dr. Kardeván Endre államtitkár a klaszter megalakulásának ünnepélyes aláíró ceremóniáján.

Az agrártárca államtitkára is a projekt mellett



Gyula hívja Gyulát
Kiemelik: állami segítség a Gyulai Húskombinátnak. Részletek >>>

Az államtitkár beszédében nagyon fontos feladatnak nevezete a kiváló minőségű hazai termékek piaci pozíciójának erősítését, ezt segíti az Országgyűlés által már elfogadott hungarikum törvény is. A klaszter kapcsán üdvözlendő célnak tartja a magyar élelmiszeripari termékek vendéglátóiparban és közétkeztetésben való széles körű elterjesztését. „Nélkülözhetetlen a helyi élelmiszer-előállítás összekapcsolása a közétkeztetést, vendéglátást végző egységekkel, hiszen ez által felértékelődhet a helyi termék fogalma. Nem utolsó szempont az sem, hogy ezeknek a termékeknek nem kell sok száz vagy ezer kilométert utazniuk, amíg eljutnak a fogyasztó asztaláig” – tette hozzá az államtitkár.

Virtuális piactér lesz

A virtuális piactér minél szélesebb körű kiépítését, hazai elterjesztését, a mezőgazdasági szereplőkhöz való eljuttatását a klaszter tagja, az Infobex Kft. segíti, aki missziójának tekinti a mezőgazdasági vállalatok, gazdálkodók teljes körű informatikai szolgáltatásokkal történő ellátását.

A weboldalon üzletelő vállalkozások a csatlakozásukkal hitet tesznek a hazai előállítású termékek használata és népszerűsítése mellett. A holnaplátogatók pedig tudatosan e vállalkozásokat helyezik előnybe, akár vendéglátói vagy kereskedelmi szolgáltatások tekintetében.

Szélesebb körből, kényelmesebb módon tudjuk kiválasztani a partnereinket, így gyorsan, pontosan fel tudjuk mérni az éppen aktuális árakat, kínálatot, így gyorsabban fogunk jó döntéseket is hozni – mondta el a rendszer előnyeit hangsúlyozva Kincses Zsuzsanna, a Profi Magyarország Zrt. marketing-kommunikációs vezetője.
Egyszerűbb lesz akciókat szervezni, előreláthatóbban tudunk majd az árakkal, volumenekkel, akár új termékek bevezetésével kalkulálni. Az információáramlás új formája ez, amely megkönnyíti, gyorsabbá teszi a munkánkat, így az általunk kínált új termékek hamarabb kerülhetnek a vásárlóink kosarába – tette hozzá a marketingvezető.

Összefogtak

A Magyar Gasztro Térkép Klaszter alapító tagjai:
Magyar Termék Non Profit Kft.
Profi Magyarország Zrt.
Élelmezés Vezetők Országos Szövetsége
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület
Mirbesz Csoport
TESCO-Global Áruházak Zrt.
Levegő Munkacsoport
Prémium Hungaricum Egyesület
Magyar Gasztro Kontroll Kft.
Infobex Kft.
Chéf Centrum Kft.



Egészséges piaci körforgás beindítása a piacon

A klaszter reméli, hogy a kezdeményezés talán be tud indítani egy egészséges körforgást a gazdaságban, ahol megérti a piac minden szereplője és a lakosság is, hogy ha a hazai termelők és vállalkozások termékeit és szolgáltatásait veszik igénybe, akkor azok forgalom növekedése fejlődést és munkahelybővülést is eredményezhet, mely a gazdaság egészére is kihat.

Az önszabályozó politika a magyar termék árak csökkentésének kulcsa

A kezdeményezés kiemelt figyelmet szentel a magyar termékek eladhatóságánál az ár kérdésére, hiszen a szakemberek csak a megfizethető és minőségi terméket tartják a hazai viszonyok és vásárlóerő figyelembevétele mellett piacképesnek.
Jelenleg sajnos számos esetben a magyar termék drágább a külföldinél – jegyzi meg Orsolyák. A klaszter e helyzetből való kilábalást abban látja, ha a termelők és a kereskedők egy tanulási és kereskedelmi önszabályozó politikának vetik alá magukat, illetve véleményük szerint jelen összefogással könnyebben kiszűrhetők a nem tisztességes „árfelhajtó” tényezők is.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
Vásárló Örömhírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 13:24
Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken.
Vásárló Készítsd fel a bőröd speciális krémekkel a szoláriumozásra!
Márkázott tartalom | 2024. május 3. 08:43
Itt a jó idő, előkerülnek a szekrényekből a rövidebb ruhák, pólók és lassan már a fürdőruhákra is szükség lesz. Ha egészséges, szép, barna bőrszínnel szeretnél ezekben a ruhadarabokban megjelenni, látogass el alkalmanként a szoláriumba! Azonban úgy, mint a napozásnál, itt is oda kell figyelni néhány alapszabályra! 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG