1p
Nehéz dolga van annak, aki olyan éttermet keres Budapesten, ahol a desszert közben már nem azon kell gondolkodni, hol folytatódjon az esti szórakozás; ahol a társaság fele négyfogásos vacsorára készül, míg a másik fele csak egy pohár bort szeretne meginni, vagy ahol az üzleti prezentáció után a nyakkendőt félredobva tisztességesen el lehet ázni. Találtunk egy helyet, ahol ez mégis kompromisszumok nélkül lehetséges.

Kinőtte a Horánszky utcát az Apacuka: a budapesti éjszakai élet üde színfoltja a belvárosban, a Nagymező utcában fogadja a minőségi kávéra, italra, ételre és szórakozásra vágyó vendégeket. Az új helyszín meghökkentően nagy és mégis barátságos: a gyönyörűen felújított műemléképületet mintha pont arra tervezték volna, amire most használják. Az üvegportál mögötti földszinti rész elképesztő, több mint 6 méteres belmagassága hatalmas teret ad, amit kiváló érzékkel használtak fel olyan különleges képzőművészeti alkotások bemutatására, amelyeket méretük miatt a legtöbb helyen ki sem tudnának állítani. Az Apacuka Varieté azonban nem egy steril múzeum, így a furulyázó lányt ábrázoló szobor nem hord bugyit, a festményen bájait takargató hölgyet pedig pár méterrel arrébb három dimenzióban is megcsodálhatjuk, körbejárhatjuk.

 

 

Nappal kávéház, este étterem, éjszaka bár – ezt állítja magáról az Apacuka, és valóban: a jól beosztott térnek köszönhetően a csendesebb vacsorázós rész és a jóval mozgalmasabb bár kiválóan megférnek egymás mellett - a földszinten akár százan is elférnek. A térelválasztóként is működő, de iparművészetileg is elismerést érdemlő acéllépcső felfelé a galériára vezet, ahol kényelmes bútorokról figyelhetjük a többi vendéget, kortyolgathatjuk italunkat – akár egy zártkörű rendezvényen vagy egy üzleti megbeszélésen is.

 

 

Aki a kényelmes üldögélés és a tartalmas beszélgetések helyett inkább a hangosabb szórakozás híve, a lépcsőn inkább lefelé vegye az irányt: a pinceszinten található klubhelységben színpad és dj-pult is van, így akár élő koncertbe vagy lemezpörgetős-táncos buliba is belefuthatunk az Apacukában. A tér itt is méretes, 80-100 fő is kényelmesen szórakozhat akár egy grandiózus szülinapi bulin is.

 

 

Egy valamirevaló multifunkciós közösségi hely nem élhet meg szeparé nélkül – az Apacuka különterme az öltönyös-kosztümös prezentációk, sajtótájékoztatók kiváló helyszíne, de el tudunk itt képzelni egy közepes esküvőt vagy egy nagyobb baráti összejövetelt is. A szeparéból betekinthetünk a látványkonyhába, és kitekinthetünk a gyönyörű belső kertre is. Ahogy megérkezik a jó idő, előkerülnek a kerti bútorok – a belső kert pedig egy hangulatos terasszá alakul át.

 

 

Az Apacukában a különleges épületnek és kialakításnak köszönhetően számos funkció fér meg egymás mellett, akár egyidőben is. Ez azonban nyilván kevés lenne ahhoz, hogy betérjünk vacsorázni, majd itt maradjunk szórakozni is – előbbiről a két kiváló séf, Őszi Balázs és Daniel O’Shea vezette konyha gondoskodik. Az étlap úgy különleges, hogy nem kell megértéséhez franciaszótár vagy gasztroszakértő: kiváló minőségű alapanyagokból elkészített, jól eltalált összeállítás bőven szerepel az étlapon. Úgy ehetünk különlegességeket, hogy nem kényszerülünk kétes kimenetelű kísérletezgetésre; nem kell tudnunk, mi az a sous-vide vagy a braisingelés ahhoz, hogy a szürkeborjú-flekkent tejszínes erdei gombával, a kacsacombot birskáposztával és laskagombás kalácsgombóccal vagy a szürkeharcsát szarvasgombás mangalicaszalonnával élvezzük – de könnyen elvarázsolják azt is, aki komoly gasztronómiai háttérismeretekkel és elvárásokkal ül le az asztalhoz.  Desszertben a hely kifejezetten erős, ahhoz pedig nem kell étteremkritikus, hogy kijelentsük: ilyen alapanyagokból, ilyen szakértelemmel elkészített ételeket ilyen jó áron nem nagyon találunk máshol.

 

 

A hely miliője nagyon barátságos: kedves és csinos pincérlányok, helyes pincérfiúk végzik hibátlanul a dolgukat, tolakodás nélkül segítenek a választásban. Ottjártunkkor nagyra értékeltük, hogy nem hajtják végig a vendéget a vacsorán, kényelmesen tölthetik el a vendégek az estét, és arra sem néznek ferde szemmel, aki csak egy pohár bort kér. A borlap egyébként rendkívül igényes és széleskörű összeállítás, a könnyű kalandoktól a csúcsborokig mindent megtalálhatunk rajta, ha pedig valami különösen ízlett, kedvezményes áron vásárolhatnak a vendégek pár palackkal a kedvencükből.

 

 

A helyszín és a konyha mellett az Apacuka erőssége a szórakoztatás is, legyen szó a vacsorához illő zenei aláfestésről vagy akár a vacsora utáni „ereszdelahajamról”. Esténként jazz, bárzene és nagynevű dj-k segítik a vacsoraélmény kiteljesedését, aki pedig táncolni és mulatni szeretne, végre nem kell hogy másik helyet keressen a desszert után: elég még egy kör italt rendelni, és közelebb húzódni a dj-pulthoz – akár ütemesen bólogatnánk, akár kitáncolnánk magunkból az egész napi fáradalmakat.

Az Apacukát már az első „szalon-underground” helyként is emlegetik: kiváló minőségű ételeket és italokat kínálnak exkluzív környezetben, mégsem kell egyetlen este alatt eltapsolnunk vagyonokat, és semmi sem kötelező: aki enni akar, eszik, aki inni akar, iszik, és jellemzően mindenki jól érzi magát.

Hogy az Apacuka Varieté kávéház, étterem, bár vagy zenés-táncos szórakozóhely? Döntse el mindenki maga, mire van épp szüksége – mi ott leszünk a Nagymező utcában.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szerencsétlen gazdagok: beütött a rolexes probléma
Buksza blog | 2025. január 3. 10:39
Teszteli a luxuscikkek legendás érzéketlenségét az áremelkedésekkel szemben a Rolex azzal, hogy jelentősen emeli aranyóráinak árát. Az arany drágulásából fakadó költségnövekedést áthárítja vevőire.
Vásárló Folytatódhat a csokirémálom
Privátbankár.hu | 2025. január 2. 15:43
Az elmúlt évek arról szóltak, hogy a kakaóbab-termelő vidékeken kialakult kedvezőtlen időjárás miatt felment az ára a csokoládé nélkülözhetetlen összetevőjének. Most újabb rossz hírek jöttek. 
Vásárló Európa közepén rabszolgamunkával vádolnak egy vállalatot
Buksza blog | 2025. január 1. 15:21
Nem kell a világ szegény sarkaiba menni azért, hogy rabszolgamunkával vádolható cégeket találjanak a hatóságok, bírósági dokumentumok szerint elég Észak-Olaszországban körülnézniük.
Vásárló Átlépett az öt számjegyű ligába az Aldi, a Lidl és a Penny hármasa
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. december 30. 05:45
Tavaly még 10 ezer forintnál kevesebbet kellett fizetni a javarészt alapvető élelmiszereket tartalmazó kosárért a diszkontokban. Az idén viszont csaknem 12 ezer forintot. 
Vásárló Új címke került a régi élelmiszerekre, amitől „egészségesebbek lettek”
Buksza blog | 2024. december 22. 17:09
A korábban mérgelődő élelmiszeripari vállalatok észrevették, hogy egyre többen kapnak súlycsökkentő gyógyszereket, ami magában hordoz egy jó lehetőséget.
Vásárló Luxuscikkek „bagóért”: megjelent a „lefelé eladás”
Buksza blog | 2024. december 22. 16:16
A luxustermékek egyik jellemzője volt, hogy a piacuk válságálló, érzéketlenek az általános kereslet hullámzására, ám ez sem látszik már örök igazságnak.
Vásárló Veszedelmes járvány jelent meg Magyarország határánál
Privátbankár.hu | 2024. december 22. 13:21
Szerbiában a magyar határ közelében ismét megjelent az afrikai sertéspestis, ami jelenős veszteséget okozhat a sertésállományban. A belgrádi kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be.
Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG