1p
Nehéz dolga van annak, aki olyan éttermet keres Budapesten, ahol a desszert közben már nem azon kell gondolkodni, hol folytatódjon az esti szórakozás; ahol a társaság fele négyfogásos vacsorára készül, míg a másik fele csak egy pohár bort szeretne meginni, vagy ahol az üzleti prezentáció után a nyakkendőt félredobva tisztességesen el lehet ázni. Találtunk egy helyet, ahol ez mégis kompromisszumok nélkül lehetséges.

Kinőtte a Horánszky utcát az Apacuka: a budapesti éjszakai élet üde színfoltja a belvárosban, a Nagymező utcában fogadja a minőségi kávéra, italra, ételre és szórakozásra vágyó vendégeket. Az új helyszín meghökkentően nagy és mégis barátságos: a gyönyörűen felújított műemléképületet mintha pont arra tervezték volna, amire most használják. Az üvegportál mögötti földszinti rész elképesztő, több mint 6 méteres belmagassága hatalmas teret ad, amit kiváló érzékkel használtak fel olyan különleges képzőművészeti alkotások bemutatására, amelyeket méretük miatt a legtöbb helyen ki sem tudnának állítani. Az Apacuka Varieté azonban nem egy steril múzeum, így a furulyázó lányt ábrázoló szobor nem hord bugyit, a festményen bájait takargató hölgyet pedig pár méterrel arrébb három dimenzióban is megcsodálhatjuk, körbejárhatjuk.

 

 

Nappal kávéház, este étterem, éjszaka bár – ezt állítja magáról az Apacuka, és valóban: a jól beosztott térnek köszönhetően a csendesebb vacsorázós rész és a jóval mozgalmasabb bár kiválóan megférnek egymás mellett - a földszinten akár százan is elférnek. A térelválasztóként is működő, de iparművészetileg is elismerést érdemlő acéllépcső felfelé a galériára vezet, ahol kényelmes bútorokról figyelhetjük a többi vendéget, kortyolgathatjuk italunkat – akár egy zártkörű rendezvényen vagy egy üzleti megbeszélésen is.

 

 

Aki a kényelmes üldögélés és a tartalmas beszélgetések helyett inkább a hangosabb szórakozás híve, a lépcsőn inkább lefelé vegye az irányt: a pinceszinten található klubhelységben színpad és dj-pult is van, így akár élő koncertbe vagy lemezpörgetős-táncos buliba is belefuthatunk az Apacukában. A tér itt is méretes, 80-100 fő is kényelmesen szórakozhat akár egy grandiózus szülinapi bulin is.

 

 

Egy valamirevaló multifunkciós közösségi hely nem élhet meg szeparé nélkül – az Apacuka különterme az öltönyös-kosztümös prezentációk, sajtótájékoztatók kiváló helyszíne, de el tudunk itt képzelni egy közepes esküvőt vagy egy nagyobb baráti összejövetelt is. A szeparéból betekinthetünk a látványkonyhába, és kitekinthetünk a gyönyörű belső kertre is. Ahogy megérkezik a jó idő, előkerülnek a kerti bútorok – a belső kert pedig egy hangulatos terasszá alakul át.

 

 

Az Apacukában a különleges épületnek és kialakításnak köszönhetően számos funkció fér meg egymás mellett, akár egyidőben is. Ez azonban nyilván kevés lenne ahhoz, hogy betérjünk vacsorázni, majd itt maradjunk szórakozni is – előbbiről a két kiváló séf, Őszi Balázs és Daniel O’Shea vezette konyha gondoskodik. Az étlap úgy különleges, hogy nem kell megértéséhez franciaszótár vagy gasztroszakértő: kiváló minőségű alapanyagokból elkészített, jól eltalált összeállítás bőven szerepel az étlapon. Úgy ehetünk különlegességeket, hogy nem kényszerülünk kétes kimenetelű kísérletezgetésre; nem kell tudnunk, mi az a sous-vide vagy a braisingelés ahhoz, hogy a szürkeborjú-flekkent tejszínes erdei gombával, a kacsacombot birskáposztával és laskagombás kalácsgombóccal vagy a szürkeharcsát szarvasgombás mangalicaszalonnával élvezzük – de könnyen elvarázsolják azt is, aki komoly gasztronómiai háttérismeretekkel és elvárásokkal ül le az asztalhoz.  Desszertben a hely kifejezetten erős, ahhoz pedig nem kell étteremkritikus, hogy kijelentsük: ilyen alapanyagokból, ilyen szakértelemmel elkészített ételeket ilyen jó áron nem nagyon találunk máshol.

 

 

A hely miliője nagyon barátságos: kedves és csinos pincérlányok, helyes pincérfiúk végzik hibátlanul a dolgukat, tolakodás nélkül segítenek a választásban. Ottjártunkkor nagyra értékeltük, hogy nem hajtják végig a vendéget a vacsorán, kényelmesen tölthetik el a vendégek az estét, és arra sem néznek ferde szemmel, aki csak egy pohár bort kér. A borlap egyébként rendkívül igényes és széleskörű összeállítás, a könnyű kalandoktól a csúcsborokig mindent megtalálhatunk rajta, ha pedig valami különösen ízlett, kedvezményes áron vásárolhatnak a vendégek pár palackkal a kedvencükből.

 

 

A helyszín és a konyha mellett az Apacuka erőssége a szórakoztatás is, legyen szó a vacsorához illő zenei aláfestésről vagy akár a vacsora utáni „ereszdelahajamról”. Esténként jazz, bárzene és nagynevű dj-k segítik a vacsoraélmény kiteljesedését, aki pedig táncolni és mulatni szeretne, végre nem kell hogy másik helyet keressen a desszert után: elég még egy kör italt rendelni, és közelebb húzódni a dj-pulthoz – akár ütemesen bólogatnánk, akár kitáncolnánk magunkból az egész napi fáradalmakat.

Az Apacukát már az első „szalon-underground” helyként is emlegetik: kiváló minőségű ételeket és italokat kínálnak exkluzív környezetben, mégsem kell egyetlen este alatt eltapsolnunk vagyonokat, és semmi sem kötelező: aki enni akar, eszik, aki inni akar, iszik, és jellemzően mindenki jól érzi magát.

Hogy az Apacuka Varieté kávéház, étterem, bár vagy zenés-táncos szórakozóhely? Döntse el mindenki maga, mire van épp szüksége – mi ott leszünk a Nagymező utcában.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvégre "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG