1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikaiak a legnagyobb valentin-napi költést tervezik tíz éve, a legtöbben elsősorban édességet és virágot vennének, de ékszerre és étteremre is sokan gondolnak. Ékszerre költenek majd a legtöbbet, több, mint négymilliárd dollárt. Aki profitálni szeretne a fogyasztási boomból, a legegyszerűbben ETF-eken keresztül teheti meg - van ilyen nemesfémekre, cukorra, kakaóra, luxuscikkekre.

Az amerikaiak 2012-ben tíz éve nem látott összeget szeretnének Valentin-napra költeni, a Reuters szerint átlagosan 126 dollárt szánnak erre a célra, főleg virágra, édességre, kisebb részük ékszerre és étteremre. Az Online MBA infografikája szerint a férfiak 168,7, a nők 85,8 dollárt költenek majd párjukra, rokonokra, barátokra, de még a háziállatoknak is csurranhat-cseppenhet valamennyi. Az American Express ügyfelei körében végzett felmérés viszont a német Witschaftswoche szerint más eredményt mutat, a kártyatulajdonosok fejenként 196 dollárt szeretnének kiadni.

Keresgélni már leginkább a tabletjükön szoktak

Várhatóan 1,8 milliárd dollár megy majd el virágra, 1,5 milliárd édességekre, 1,4 milliárd ruházatra, 3,5 milliárd szórakozásra és étteremre. Bár csak a vásárlók 19 százaléka tervezi, hogy ékszert vesz, 4,1 milliárd dollárt fognak ilyesmire költeni, nyilván azért, mert ezek a ajándékok sokkal drágábbak, mint a többi. Érdekesség az is, hogy az amerikaiak nagy többsége már vagy okostelefonját (40 százalék), vagy pedig tabletjét (54 százalék) használja fel arra, hogy kiválassza az ajánldékot, tájékozódjon az árakról, összehasonlítsa a kínálatot. Sokan az interneten keresztül meg is vásárolják a termékeket.

A szomszédos Ausztriában a Wirtschaftsblatt szerint 100 millió eurót fognak elkölteni az emberek Valentin-nap alkalmából. Ott is a virág és az édesség a sláger, de a könyvesboltok, a légitársaságok és a teaüzletek évről évre növekvő forgalomról számolnak be. Ugyanakkor összességében nem számítanak arra, hogy a költés várltozik a tavalyihoz képest, a kereskedők inkább stagnálást várnak. Ennek az az oka, hogy az utóbbi időben új ünnepekre szoktak rá az osztrákok, mint a Halloween vagy az apák napja, és a pénzköltés megoszlik a különböző ünnepek között.

ETF szinte mindenre létezik már

Hogyan lehet profitálni a megugró fogyasztásból, milyen értékpapírokat vehetünk, ha a Valentin-napi őrület szerintünk jobban alakul a vártnál? Az ékszerpiacot talán nemesfém ETF-ekkel lehet  legkönnyebben leképezni, van ilyen külön aranyra, ezüstre, platinára is, és a legtöbbre különböző kibocsátók különböző termékeit is meg lehet vásárolni. AZ ETFdb.com adatbázisa például húszféle nemesfém-ETF-et ismer. Az agrártermékek kategóriájában találunk kakaó- és cukor-ETF-eket. Sok ilyet már számos hazai brókercégnél meg lehet vásárolni.

Aki nemcsak a nyersanyagok, hanem a különböző kereskedő és gyártó cégek eredményeiből is szeretnének profitálni, azok a fogyasztási javak, luxuscikkek gyártóira szakosodott ETF-eket is választhatják, mint például a Claymore/Robb Report Global Luxury Index ETF (ROB). A merészebb, kockázattűrő befektetőknek ajánlotta korábban az ETFdb a Global X/InterBolsa FTSE Colombia ETF-et (GXG). Kolumbia ugyanis nemcsak kávét, de virágot, drágaköveket, kőolajat is exportál az USA-ba, tehát a kolumbiai tőzsde profitálhat az amerikaiak vásárlási kedvéből. Ráadásul ott van a szomszédban egy másik nagy fejlődő, feltörekvő felvevőpiac, Brazília is.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
Vásárló Örömhírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 13:24
Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken.
Vásárló Hogyan hat a fizikai teljesítményre az alvás hiánya?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:23
A fizikai és mentális egészség fenntartásához nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű és minőségű alvás. Kutatások bizonyítják, hogy frissen tartja a memóriát, szabályozza az érzelmeket, javítja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert.
Vásárló Megérkeztek az esős hónapok, milyen gumiabroncsot válasszunk?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:15
Már látótávolságban a nyár, betört a tavasz, ami magával is hozta a szeszélyes időjárást. Egyik nap még tűző napsütés van, másnap pedig hosszú órákon keresztül esik az eső. A nyár eleje pedig mindig a viharokról szól, ami azt jelenti, hogy az autósoknak gyakran kell nedves körülmények között vezetni.
Vásárló Pénzügyi szempontok a beltéri lámpák kiválasztásánál
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:45
A világítás megtervezésénél és a konkrét beltéri lámpák kiválasztásánál az egyéni ízlés mellett számos más lényeges szempontot is figyelembe kell venni. Az egyes helyiségekbe szükséges lámpák típusa mellett az esztétikum, a tartósság és természetesen az ár-érték arány is meghatározó.  Egyik szempont sem lehet másodlagos, ezért a döntés alapos megfontolást kíván! 
Vásárló Újítás az online hirdetéskezelésben
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:07
A frissítésnek köszönhetően jóval könnyebb lesz vele a vállalkozások kezelése, illetve népszerűsítése a Google rendszerében. Ennek eredményeként várhatóan növekszik az ismertség, és nagyobb bevételnövekedést realizálhatnak majd a cégek. 
Vásárló Feliratozógépek: gyors, hatékony, gazdaságos!
Márkázott tartalom | 2024. április 30. 14:33
A feliratozógépek olyan hordozható eszközök, melyek a címkézési folyamatokat egyszerűsítik, jelentősen felgyorsítják, ezáltal segítik a még hatékonyabb munkavégzést. Az optimális munkakörnyezet megszervezésében nagy szerepük van, ahogy abban is, hogy maximálisan gazdaságossá lehessen tenni a címkézés folyamatát.
Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG