Szlovákiában mindenki örül a vasárnapi magyar boltbezárásoknak

2014. december 07., 11:42

Szlovákiában a kereszténydemokraták saját hasonló javaslatuk nagyobb támogatását várják a vasárnapi magyar boltbezárások kapcsán, a kereskedők pedig a várt komolyabb forgalom miatt dörzsölik a tenyerüket.

Szlovákiában más-más okból, de mindenki örül a boltok vasárnapi zárva tartásának. Az ottani Kereszténydemokrata Mozgalom arra számít, hogy nagyobb támogatást nyer hasonló indítványa, amelyet alig egy hónapja harmadszor sem szavazták meg. Akkor javaslatukat 27-en támogatták a pozsonyi parlamentben, 18-an ellene voksoltak, és 28 távolmaradó mellett 77-en tartózkodtak – emlékeztet a Népszabadság. Az előterjesztők az osztrák és a német példát hozzák fel, mondván, ahol tilos a vasárnapi nyitva tartás a családok rendszerint együtt töltik napot. Bugár Béla, a Most-Híd szövetség vezetője ugyanakkor úgy érvel, hogy bár a vasárnapot templomban, misén kezdi és a délután a családjáé, mégsem támogatta az indítványt, mert sok olyan ismerőse jelezte neki, hogy hét végi munkával növeli nem éppen nagy keresetét. „Uraim, az osztrákokkal és a németekkel akkor példálózzanak, ha a szlovákiai eladó is háromezer euró körül keres majd!” – érvelt a parlamenti vitában Lubos Bláha, a kormánypárti Smer-SD képviselője.

Szlovákiában egyébként akad néhány olyan bevásárlóközpont, amely nem nyit ki vasárnap – emlékeztet a Népszabadság – például a pozsonyivánkai (Ivanka pri Dunaji) Tesco, amely a telket a katolikus egyháztól vásárolta, akik feltételül szabták a vasárnapi zárva tartást és azt, hogy óvszert egyáltalán nem árulhatnak. Szlovákia fővárosában két helyen a Lidl sem nyit ki, mivel a szomszédukban templomok vannak.

Ugyanakkor más kereskedők örömüket lelik az új magyarországi szabályozásban. Nekik már eddig is sok gondot okoztak a határ menti magyar boltok, amelyek sok vásárlót elvittek tőlük. Ráadásul most a korábban kieső forgalom részleges pótlása mellett arra is számítnak, hogy fellendül a vasárnapi bevásárlóturizmus Magyarország felől.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 16 595 forint a törlesztőrészlete, a THM 13,41 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A CIB Bank személyi kölcsönének 18 392 Ft a törlesztőrészlete, a THM 21,05 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. A Magyar Nemzeti Bank szakértőjének szakcikkét közöljük.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Privátbankár Árkosár

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX45338.26+0.96%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél