1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A lakásépítési támogatás (szocpol) kibővítését javasolja a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a Népesedési kerekasztal. Azt szeretnék, hogy hogy használt lakásra ismét járjon fél-szocpol támogatás, az állami kamattámogatás pedig ne 3, hanem 5 százalék legyen.

Gergely Károly, a Népesedési kerekasztal lakástámogatási munkacsoportjának vezetője elmondta: azt javasolják, hogy használt lakásra ismét járjon fél-szocpol támogatás, az állami kamattámogatás pedig ne 3, hanem 5 százalék legyen. Bánkuty Tamás miniszteri főtanácsos - aki Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert képviselve vett részt a tájékoztatón - elmondta: a konkrét javaslat elkészültével tudják megnézni, mekkora lenne a költségvetési vonzata az otthonteremtési támogatás kibővítésének. Gergely Károly elmondta, hogy a héten véglegesítik javaslataikat, ezek a jövő héten kerülnek a minisztérium asztalára.

Az állami kamattámogatás emelésének szükségességét azzal indokolta, hogy az állampapírok hozama az elmúlt másfél évben körülbelül 1,3 százalékkal emelkedett, a bankok ugyanakkor 3-3,5 százalékkal magasabb kamaton kapnak refinanszírozási hitelt a piacon, így a pénzintézetek számára nincs profit a hitelezésen, vagyis "nem lehet elvárni" tőlük a hitelezést. Hozzátette, hogy összesen eddig csak három bank ad szocpolt. Bánkuty Tamás emlékeztetett arra, hogy az arányos, családbarát adórendszer 155 milliárd forintot hagyott 2011-ben a családoknál, emellett átlagosan 6 százalékkal nőtt a reálbér, a háromgyerekeseknél pedig csaknem 20 százalékos reálbér növekedést regisztráltak.

Elmondta, hogy a rugalmas foglalkoztatás segítése szintén a kerekasztaltól indult, az új - júliusban hatályba lépő - Munka törvénykönyvébe ezt is beépítették. Hozzátette: a munka és a családi élet összehangolása érdekében a kormány 21 milliárd forint keretösszegű pályázati konstrukcióval támogatja munkahelyi családi napközik létrehozását, ezt ugyancsak a népesedési kerekasztal kezdeményezte. Bánkuty Tamás szólt arról is, hogy az NGM-en belül létrejött a "Családbarát Magyarországért" elnevezésű munkacsoport, amely kidolgoz egy munkaanyagot, ebben is benne lesznek a kerekasztal és a civilek javaslatai, és folyamatosan követik, hogy ezek megvalósítása hol áll. Decemberre elkészülhet a teljes anyag. Azt mondta, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány tartása mellett, de a fontos intézkedésekre biztosan lesz forrás.

Gergely Károly ismertette a lakástámogatási munkacsoport különböző javaslatait. Elmondta, hogy a devizahitelesek problémáinak megoldása a lakás területen 700.000 családot érintett. A középtávú javaslatok között kiemelte a szocpol kamattámogatásának emelését, és a támogatás kibővítését. A hosszútávú tervekről elmondta: ösztönözni kell a minőségi építést, és energiahatékony konstrukciókat kell kidolgozni. Hozzátette: fontos lenne, hogy a bioenergia egyre nagyobb szerephez jusson.

Kopp Mária, a Népesedési kerekasztal szervezője elmondta, hogy 2011 második felében 3 százalékkal - különösen magasabb végzettségűek körében - emelkedett a születések száma, és ez az emelkedő tendencia idén januárban is kitartott. Komoly, pozitív irányba mutató változás az is, hogy 2011 utolsó két hónapjában 7 százalékkal nőtt a házasságkötések száma. Ez nem elég, további konkrét intézkedésekre van szükség - jelezte Kopp Mária, s egyben üdvözölte, hogy az NGM külön munkacsoportot állított fel a családbarát Magyarország megteremtése érdekében.

Ismertette a népesedési kerekasztal legfontosabb javaslatait, így például hogy támogatni kell a gyermeket vállaló fiatalok lakhatását, a munka és a család összehangolását, családbarát munkahelyek létrehozását, a részmunkaidős foglalkoztatást, az otthoni távmunkát, valamint ki kell alakítani egy rugalmas gyermekgondozási hálózatot, illetve támogatni kell a családi, és munkahelyi családi napközik létrehozását. Hozzátette, hogy a júliusban életbe lépő új Munka törvénykönyve már ösztönzi a rugalmas foglalkoztatási formák elterjedését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG