6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben Donald Trump idegenellenes retorikájával választást tudott nyerni, azért az mindenképpen egészen furcsán hat, hogy felesége nem amerikai születésű, sőt három házasságából csak Marla Maples született az Egyesült Államokban. Ami viszont biztos, az az, hogy Melania Trumpból first lady lesz, és férje politikája mellett az ő akcióira is nagyon figyelnek majd. De milyen a megválasztott amerikai elnök felesége igazából?
Csak a legkisebb Trump hiányzott a hotelmegnyitóról. Balról jobbra Eric, Donald Jr., Donald, Melania, TIffany és Ivanka Trump. EPA/SHAWN THEW

Gyakorlatilag az egész világot kisebb sokk érte, amikor a demokraták elbukták a november nyolcadikai választásokat. Azt, hogy ez pontosan miért történt, ennek a cikknek a terjedelmén jócskán túlmutatóan lehetne elemezni, de ez most nem a mi dolgunk.

Amerikai körökben elterjedt az a némileg ízléstelen vicc, hogy Donald Trump első intézkedése egy fekete család kiköltöztetése lesz elnökként, ami annyiban fedi a valóságot, hogy a demokraták egyik legnépszerűbb elnöke, aki az elmúlt nyolc évben rengeteg problémát rendbetett Amerikában, Barack Obama távozik családjával a Fehér Házból. Sajnálni azért nem kell, a kormányzati lakás mellett egy professzori állás várja a Harvardon.

Helyükre érkezik Donald Trump és a legkisebb lánya Tiffany Trump. Kifejezetten meglepő lenne, ha a nagyobbik Trump-gyerekek is beköltöznének, mivel Ivanka, Eric és Donald Trump jr. házasok, illetve több helyen már unokái is vannak az új elnöknek. Melania Trump és fia Barron egyelőre még marad New Yorkban, mivel a tízéves fiút nem szeretnék évközben elrángatni az iskolájából.

Ki az új first lady?

Férje megválasztásával a gyerekek mellett Melania Trump kap rengeteg figyelmet, emellett több otromba támadás is érte, internetes viccek születtek furcsán feltöltött szájáról és botoxolt arcáról. Ezzel együtt, ahogy azt Török Gábor politológus is megfogalmazta, egészen hihetetlen történet, hogy a jugoszláv kommunista párt egyszerű tagjának Újhelyen született lánya az Amerikai Egyesült Államok első hölgye lesz.

EPA/GARY HE

A most 46 éves Melania a második olyan first lady lesz az Egyesült Államok történetében, aki az országon kívül született, először John Adams brit felesége, Louisa volt hasonló szerepben. Trumpné 2001 óta él hivatalosan is Amerikában, 2006 óta pedig már állampolgársága is megvan, leánykori nevének angolosított formája Melania Knauss. A ljubljanai egyetemen tanult fotográfiát és divattervezést egy évig, de ezután modellkarrierjére összpontosított. Bár diplomája nincsen, az biztos, hogy a leendő first lady kiváló nyelvérzékkel rendelkezik, az anyanyelvi szlovén mellett magas fokon beszél angolul, szerbül, franciául, németül és olaszul is.

Az amerikai elnökválasztásról és Donald Trumpról írt Privátbankáros cikkeket itt és itt lehet megtalálni. >>>

Eredetileg az Egyesült Államokban is modellkarrierjének köszönhetően került, és bár 1996-ban már munkavállalói vízuma volt, az AP információi szerint több modellmunkáért még illegálisan fizették ki korábban, de ezt papírokkal sosem tudták megerősíteni.

Donald Trumppal először 1998-ban találkozott, aki ekkor még Marla Maples férje volt, de már külön éltek. A történetek szerint Melania visszautasította a közeledéseit ekkor, és a számát sem adta meg a milliárdosnak, de 2000 elejétől kezdve már egy párnak számítottak. A 2004-es eljegyzést 2005-ben egy méregdrága esküvő követte, ahol a hírességek mellett Bill és Hillary Clinton is ott voltak lányukkal. Ivanka Trump és Chelsea Clinton egyébként a mai napig nagyon jó barátnők, a két család közt sok a személyes kapcsolat, ezért sem lehetett egy pillanatig sem komolyan venni Trump azon ígéretét, hogy lecsukatja Hillaryt.

Kampány és Michelle Obama beszéde

Tavaly novemberben Melania még nem igazán szállt be férje elnöki kampányába, ekkor még csak annyit mondott, hogy teljes szívből támogatja a jelölést, mivel Donald szereti az amerikaiakat és segíteni szeretne nekik.

Az első krach idén július 18-án ütött be, amikor Trumpné beszédet mondott a Republikánus Párt nagygyűlésén, ugyanis egy bekezdést gyakorlatilag teljesen átvett a korábbi first lady Michelle Obama 2008-ban elmondott beszédéből. Melania ezt az azonosságot eleinte letagadta, de két nappal később már Trump elnöki kampányának szóvivője kért elnézést a kínos ügyért.

Szeptember elején több brit pletykalap azt állította, hogy a 90-es években Olaszországban escortlányként dolgozott, itt a perrel fenyegetőzés hatására sürgősen helyreigazítást adtak ki és elnézést kértek Trump feleségétől.

Mit várhatunk tőle?

Melania több interjúban is úgy fogalmazott, hogy szeretne egy tradicionális first lady lenni, aki támogatja a nők és gyerekek jogait, valamint fellép a cyberbullying (internetes zaklatás ellen). Ez utóbbi bár jól hangzik, annak fényében kicsit furcsán hat, hogy pont Donald Trump hajlamos arra, hogy mocskolódós üzenetekben az interneten támadja a vele egyet nem értőket. Trumpné szerint ő mindig elmondja férjének, hogy a gyűlölködés nincs rendben, valamint többször is kiemelte, hogy utálja Donald twitterezései szokásait, és szólt a leendő elnöknek amiatt is, hogy sokkal konszolidáltabban kellene viselkednie.

Érdekes egyébként, hogy bár egyelőre még semmit sem csinált, a Washington Post és az ABC felmérése szerint az amerikaiak többsége mérhetetlenül utálja Melania Trumpot, utoljára Hillary Clinton volt ennyire népszerűtlen first lady. Bár az is igaz, hogy annyiban biztosan nem lesz egyszerű dolga, hogy az a Michelle Obamát követi a sorban, akiért a társadalom elég komoly része rajongott.

Alapvetően mi arra számítunk Melaniától, hogy nem csak egy csinos dísz lesz férje mellett, ugyanakkor a nagypolitikából kimarad majd, és a női jogok mellett az egészséges életmóddal foglalkozik majd.

A volt feleségek

A két korábbi Trumpné, Ivana Trump és Marla Maples ma leginkább tévés személyiségekként tevékenykedik. Ivana lelkes valóságshow szereplő; amellett, hogy férjet is a tévén keresztül keresett magának, a Survivor celebes  verziójában is szerepelt. Gyerekei Eric, Ivanka és Donald Trump Jr.

Marla Maplesnek egy lánya van a leendő elnöktől, Tiffany Trump áll talán a legtávolabb apja belső köreitől, a kampány egyik legemlékezetesebb momentuma volt, ahogy elhajolt apja puszija elől.

Marla Maples egyébként B-listás színésznő és modell, 52 éve ellenére ragyogóan néz ki, és lelkes környezetvédő, valamint a közösségi médiában is kifejezetten aktív.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG