Hirdetés

Ez lehet a megoldás Magyarország legnagyobb problémájára

2017. november 28., 06:54

Egyre nagyobb baj a munkaerőhiány. Mi a kiút?

Fehéredne a gazdaság is
Fehéredne a gazdaság is

Egyes ágazatokban többezres a munkaerőhiány, egyre sürgetőbb az átképzés a hiányszakmákra. A feldolgozóiparban például 20 ezer a betöltetlen álláshely, több ezer pék, hentes és építőipari szakmunkás hiányzik.

Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke Világgazdságnak azt mondta, hogy a munkaerőhiányra a meglévő képzettség helyett a készségekre épülő betanítási folyamat lehet a megoldás.

Hirdetés

Úgy vélte, a közfoglalkoztatottak egy részét is lehetne munka mellett képezni, akár teljesen el is sajátíthatnák az új szakmát. Mint mondta, gyakorlatilag nincs olyan munkakör, ágazat, amelyet ne sújtana a munkaerőhiány Magyarországon.

Forrás: KSH / Privátbankár

Kisgyerekes szülők, fiatalok, idősek

A nagyjából mintegy 1,8 millió fős inaktív réteg mozgósítása lehet egy másik potenciális megoldás a munkaerőhiányra. Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke úgy látja, a következő időszakban azokat a rétegeket kell megszólítani, ahol alacsonyabbak a foglalkoztatási adatok: ide tartoznak a 25 év alattiak, az 55-64 éves korcsoport, valamint a kisgyermeket nevelő szülők.

Az inaktívak bevonásakor elsősorban azokat a rugalmas megoldásokat kell megcélozni, amelyekkel azokat is munkába lehet állítani, akik valamilyen okból - akár átmenetileg - nem tudnak heti 40 órában dolgozni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38240.09-1.05%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?