Hirdetés

Fogy a BKV-sok türelme – még el sem kezdődtek a bértárgyalások?

2019. január 30., 14:33

A szakszervezet szerint hazugság, hogy azt álltja a vezetés: megkezdődtek a tárgyalások.

bkv_utazas_elmeny

Rohamosan fogy a BKV-sok türelme, mert még mindig nem tudják, kapnak-e béremelést, s ha igen, akkor mekkora mértékre számíthatnak – írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

A szakszervezet szerint a vezérigazgató még nulla százalékos ajánlatot sem tett, az viszont már kiderült, ha tehetné, még többet túlóráztatná a járművezetőket. Egyszerűen nem igaz a cég sajtóirodájának már hetekkel korábban tett nyilatkozata, miszerint megkezdődtek a bértárgyalások – állítják.

Hirdetés

Nem igaz, amit a BKV állít

Szerintük annak ellenére, hogy a BKV vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, január végére megszülethet a bérmegállapodás a cégnél, még el sem kezdődtek az érdemi tárgyalások – közölte Naszályi Gábor.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke felháborítónak tartja, hogy a cég sajtóosztálya már tavaly kiadott egy nyilatkozatot, miszerint megkezdődtek a bértárgyalások. Ez enyhén szólva csúsztatás, keményebben, de tényszerűen viszont: hazugság – állítja az elnök.

Az EKSZ már tavaly szeptemberben, a szakszervezetek közül elsőként kérte fel a vezérigazgatót a tárgyalások megnyitására, ám erre érdemben a mai napig nem került sor. Hiába fogja ezt az állítást szokás szerint cáfolni majd a sajtóosztály, a tényekkel nem lehet vitatkozni: eddig egyetlen olyan bértárgyalásnak nevezett megbeszélés sem volt, amelyen a munkáltató ajánlatot tett volna az emelés mértékére.

Vagyis, a bértárgyalások nem kezdődtek meg – szögezi le határozottan Naszályi. Arról viszont szó esett, hogy a BKV-nál „lehetőséget teremtenek” majd arra, hogy az emberek akár 330-340 túlórát is vállaljanak. Erre várhatóan csak 2020-tól nyílik lehetőség, hiszen erre az évre már tavaly év végén megállapodást kötött a munkáltató a dolgozókkal.

Naszályi nem állítja, hogy a vezérigazgatóval egyszer sem ülhettek le egyeztetni a szakszervezetek, ám ezeken a megbeszéléseken mindössze a munkavállalók követelése, csupán az EKSZ konkrét, 15 százalékos megismételt bejelentése hangzott el. Bolla Tibor vezérigazgató soha nem tett ajánlatot, hiszen vélhetően nem kapott még engedélyt Tarlós István főpolgármestertől.

Nincs ajánlat, bármit is mondanak majd?

Az viszont határozottan körvonalazódott, hogy a korábbi, bértarifa rendszerre történt átállás véglegesítését is a bérfejlesztésre szánt keretből próbálná megoldani a vezérigazgató. Ez viszont azt jelentené, hogy például egy 10 százalékos emelésből legfeljebb nettó 3-4 százalékot kapnak meg a dolgozók. Ehhez az EKSZ nem asszisztál – szögezi le az elnök, aki végtelenül felháborítónak tartja ezt az időhúzást és azt a gyávaságot, ahogyan Bolla ebben a helyzetben viselkedik. Naszályi leszögezi: hiába fogja a sajtóiroda közleményben cáfolni a szakszervezet állítását, a tény az, hogy BKV-nál eddig egyetlen munkáltatói ajánlat sem hangzott el.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll. Zelenszkij kampányszóvivője szerint a módszereknek ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács. Az orosz miniszterelnök szerint javulhat az ukrán-orosz viszony.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?