Hirdetés

Hullanak a fejek: kirúgták a hírszerzési igazgatót is

2017. augusztus 03., 07:30

Felmentették az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóját, Ezra Cohen-Watnickot.

Elemzők szerint a döntés a Fehér Házban zajló személyi átalakítások része. Ezra Cohen-Watnicknak már a kinevezését is kifogásolták a hírszerző szervezetek vezetői, és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó márciusban már tett lépéseket az elmozdítása érdekében.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzői ugyanis folyamatosan panaszkodtak a munkájára. Cohen-Watnick azonban segítséget kért és kapott Jared Kushnertől, Donald Trump vejétől és tanácsadójától - akihez sajtóhírek szerint szoros és bensőséges barátság fűzi- valamint Steve Bannontól, az elnök stratégiai főtanácsadójától.

Hirdetés

Katonák veszik át Washington kulcspozícióit – mire készül Trump?

Washingtonban a végrehajtó hatalom négy legjelentősebb, politikai kinevezésre épülő pozíciójából hármat már tábornok tölt be. Nő annak a gyanúja, hogy Trump valójában függetleníteni akarja saját pozícióját és megroggyant kormányzását a politikai pártoktól. Trump a jelek szerint nem fog válogatni az eszközökben, ha a politikai túléléséről lesz szó. Káncz Csaba jegyzete >>>


Rejtély, miért tették lapátra

Egyelőre nem került nyilvánosságra, hogy mi volt a leváltás közvetlen oka, mindenesetre a Fehér Ház a szerda esti órákban közleményben tudatta a döntést.

"McMaster tábornok nagyra becsüli a Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóságának Ezra Cohen-Watnick vezetése alatt végzett munkáját" - olvasható a közleményben, amely leszögezte: a nemzetbiztonsági tanácsadó úgy döntött, hogy másféle tapasztalatok pillanatnyilag jobban szolgálják a munka előrehaladását.

Ő volt az utolsó

A 31 éves Cohen-Watnickot még Donald Trump első és pár hét után lemondásra késztetett nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn vitte a Fehér Házba. McMaster tábornok azonban, amióta átvette a Nemzetbiztonsági Tanács irányítását, fokozatosan kiszorította Flynn volt munkatársait. Hat munkatárstól vált meg, utolsóként Ezra Cohen-Watnicktól.

Cohen-Watnick elmozdítása két nappal az új kabinetfőnök, John Kelly beiktatása után történt, s elemzők megjegyezték, hogy az új kabinetfőnöknek - aki hírek szerint gyorsan és hatékonyan vette át a kaotikusnak ítélt helyzet irányítását - szintén szerepe lehetett a Nemzetbiztonsági Tanácsot érintő személyi változásban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

A legnagyobb amerikai palaolaj-kitermelő környéken, Nyugat-Texasban olyan ütemben növekszik a kitermelés, hogy rövidesen eléri azt a limitet, amit csővezetéken el tudnak szállítani, mondhatni, ami a csövön kifér. Egy évig most kénytelenek lesznek a földben hagyni a többletet, az OPEC legnagyobb örömére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX35383.57+1.18%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?