Hirdetés

Megtelt a Kossuth tér – így tüntettek a tanárok

Valkai Nikoletta, 2016. február 13., 13:17

A zuhogó eső ellenére is több ezren gyűltek össze szombat délelőtt a Parlament előtti Kossuth téren. A Pedagógusok Sztrájkbizottságának demonstrációján többször is elhangzott, hogy látszategyeztetések folynak, milliárdokat vontak ki az oktatásból, már krétára sem telik. A felszólalók szinte mindegyike tiltakozott Lázár János kijelentése ellen, miszerint ők nem balhézni akarnak. A közoktatás állatorvosi lova megdöglött.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

Pedagógustüntetés a Kossuth térnél. MTI Fotó: Marjai János
Pedagógustüntetés a Kossuth térnél. MTI Fotó: Marjai János

A szombati pedagógustüntetés résztvevői délelőtt a Jászai Mari térről indultak az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai oktatási államtitkárságát érintve érkeztek a Kossuth térre, ahol többen is beszédet tartottak. A Pedagógusok Szakszervezetének mai demonstrációjához 48 szervezet csatlakozott. A tanárok mellett ott voltak az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások és a hivatali dolgozók is megjelentek. "Nem hagyjuk, nem hagyjuk!" - skandálták mindvégig a demonstrálók, mint ahogyan az "Orbán takarodj", "Maffia", "Hazaáruló", "Mocskos Fidesz" skandálások is többször elhangzottak.

Nem balhézni akarnak

Hirdetés

"Mi nem balhézni jöttünk, hanem azért, mert nem hagyjuk a gyermekeink jövőjét" - mondta beszédében a demonstráció első felszólalója, Varga Andrea. Az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ)  elnöke Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter héten tett kijelentésére reagált. A miniszter csütörtökön azt mondta, ha fontos az oktatás a pedagógusoknak, akkor “nem balhéval” kell rendezni a helyzetet.

Az ATSZ elnöke úgy látja, a kormányzat csak belenget "valami béremelést", sokszor és sokat beszélnek róla, de a pénz nagyon lassan érkezik meg. "A cél, hogy azt higgyék az emberek, hogy újabb és újabb béremelés történik, hogy csak arra megy az egész, hogy megosszák a tanárokat és irigyek legyenek egymásra - véli. "Látszategyeztetések, látszatkerekasztalok vannak, amit a tanárok el is fogadnak, hogy befogják a szájukat. Ellentétet szítanak, vádaskodnak, mert úgy gondolja a kormányzat, hogy a tanárok megoszthatóak" - tette hozzá Varga Andrea.

Palkovics: okafogyott a tüntetés

Az oktatási államtitkár a tanárok demonstrációjára reagálva azt mondta: a felvetett problémák jelentős részével foglalkozni kell, ezért hozták létre a kerekasztalt. Ízlés kérdése, hogy valaki tárgyalni szeretne vagy inkább tüntet. Részletek >>>

Se kréta, se fűtés

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint nem igaz, hogy a közszolgáltatások szolgáltatói vérszívói a nemzetnek. A ország versenyképességének feltétele a minőségi közszolgáltatás - mondta. De egy olyan ország, ahol nincs pénz krétára, fűtésre, kötszerre, nem lehet versenyképes.

A szakszervezet vezetője szerint a kormányzat 1400 milliárd forinttal adott kevesebbet ezekre a szolgáltatásokra az elmúlt években. "Mire számíthatunk még? Életpályákat ígértek, de csak megosztást, rászedést, itt-ott kicsi béremelést, máshol meg bércsökkentést kaptunk" - mondta Boros Péterné.

MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás

Nem történik semmi

Sándor Mária, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság vezetője beszédét úgy kezdte: a pohár betelt, túlcsordult. A tanárok, az egészségügyi dolgozók és a közszféra alkalmazottai már egy éve az utcán vannak és tüntetnek, de semmi nem változott, hanem még rosszabb lett. "Nemzetrontás, ami megy" - mondta.

Sándor Mária szerint az egészségügyben 2007-óta nem történt béremelés, úgy látja, nincs igaza annak, aki azt mondta, hogy európai szintű betegellátás van Magyarországon, miközben eszközhiány miatt műtéteket kell elhalasztani, hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra.

Sándor Mária egyúttal kijelentette azt is: semmilyen fizetett ember nem áll mögötte. (A kijelentés Orbán Viktor azon mondatára utalt, amelyben a miniszterelnök azt mondta a Népszabadság információi szerint a háromnapos, zártkörű lilafüredi frakcióülésen, hogy külső erők által gerjesztett akciónak tartja a pedagógusok tiltakozási hullámát. Havasi Bertalan cáfolta, hogy a kormányfő ilyen kijelentést tett volna.)

Nem engednek a diktatúrának

Sándor Mária arra kérte a résztvevőket, hogy a fekete szalag mellé egy fehér szalagot is tűzzenek. "Mondjuk ki feketén, fehéren: nem engedünk a diktatúrának" - tette hozzá, majd arra kérte a jelenlévőket, hogy miután vége a rendezvénynek, 5 perces néma csendben tiltakozzanak, jelezve, hogy ők nem balhézni mentek.

Ezt követően Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója beszédében elmondta, könyörögni kell azért, hogy egy csomag papírt kapjon az iskola. Követelte, hogy a GDP 6 százalékát fordítsák oktatásra "Kedves kollégák, nem féljetek! Most kapkodnak, vagdalkoznak, ismeretlen terepre tévedtek, toporzékolnak, balhéznak" - mondta az iskolaigazgató.

A tüntetésen felszólalt Pilz Olivér is, a Herman Ottó Gimnázium tanára is. Lényegében innen indult az egész mostani pedagógustiltakozás, miután az iskola tantestülete levelet írt a kormányfőnek tiltakozva az oktatás állapota ellen. Mostani beszédében egy tanmesét olvasott fel, ami párhuzama volt a jelenlegi helyzetnek.

Nem hagyják!

Utolsó felszólalóként Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kijelentette: a kormány tönkretette az oktatást. A nagy reform olyan oktatási rendszert hozott létre, amely a diáknak, pedagógusnak, szülőnek rossz. A reform olyan rendszert hozott létre, amely megfosztotta a gyerekeket a tanulás, a tanárokat pedig a tanítás szabadságától.  "Ki kell mondani, a hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedék nagy részét" - mondta. A pedagógusok az átalakítások súlyos következményire folyamatosan felhívta a figyelmet, hiába. Ma már a kormányzat is belátta a rendszer hibáit és menteni a menthetőt.

"Elfogyott a türelmünk. Azért vagyunk itt, hogy közösen kiáltsuk, nem hagyjuk! Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, nem tűrjük tovább, hogy végleg tönkretegyék a gyermekeink jövőjét. Egy nemzet felemelkedésének a záloga az osztálytermekben van" - mondta.  A pedagógus szakszervezet elnöke szerint a tárgyalóasztalnál nem fog eredmény születni, mert ott nem kompetens emberek ülnek a kormányzat részéről, hiszen a köznevelés átalakításának terve a miniszterelnök ötlete alapján készült el, a döntéseket Orbán hozza - mondta Galló.

A PSZ elnöke beszédét egy dakota közmondással fejezte be: "ha döglött lovon ülsz, szállj le róla" - mondta Galló, majd hozzátette: "a köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lovat cserélni".

Sűrű hét áll a tanárok mögött

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága korábban egy 25 pontból álló követeléssort állított össze, ebben egyebek mellett a tankötelezettség 18. évig történő visszaállításáért, a tananyag és a tanulói óraszám radikális csökkentéséért, az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállításáért, a pedagógusok kötött munkaidejének eltörléséért, adminisztratív terheik csökkentéséért emelték fel szavukat.

A tüntetést megelőzően a héten több tárgyalás is volt a szakszervezetek és a tárca között. A köznevelési kerekasztal kedden ült össze. Az akkori egyeztetést mind a tanárok, mind a szakszervezet eredményesnek ítélte.

A keddi tárgyalás eredményeképpen abban állapodtak meg, hogy:

 • átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése,
 • módosul a közbeszerzések folyamata,
 • és várhatóan még ebben a félévben megkapják az intézményvezetők a gazdálkodásukat segítő kártyát.

A kerekasztal után Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke pozitívumként említette, hogy az állami oldal a legkényesebb kérdésekben sem mondott nemet, így a következő fordulókból az állam szerepéről, az intézmények autonómiájáról, gazdasági önállóságáról is beszélni tudnak.

Balog el se ment

A pedagógusok sztrájkbizottsága és a szaktárca képviselői pénteken ismét összeültek tárgyalni, de eredménytelenül.

Konzultáció zajlott, megállapodás nem született a tárgyaláson - mondta Galló Istvánné a 3 órás egyeztetés után. Sajnálatát fejezte ki, hogy a sztrájkbizottsági tárgyalásra Balog Zoltán miniszter nem tudott elmenni. A minisztert helyettesítő parlamenti államtitkár, Rétvári Bence pénteken elismerte, a tárcavezető azért nem tudott megjelenni, mert a Fidesz szezonnyitó frakcióülésén a terrorveszély-kezelésről szóló tervezetről egyeztetett Lillafüreden - írta a Népszabadság.

De nem jelent meg a szakszervezetekkel folytatott tanácskozáson az oktatási államtitkár, Palkovics László sem, a szakterületet a minisztérium részéről Sipos Imre helyettes államtitkár képviselte. Galló Istvánné szerint a pénteki háromórás tárgyalás "csak egy konzultáció volt, megállapodással nem zárult". Hasonló ígéretek hangzottak el, mint a köznevelési kerekasztalon - tette hozzá.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amit Merkelről az utóbbi napokban eltitkoltak előled

Amit Merkelről az utóbbi napokban eltitkoltak előled

Sem a politikusok, sem a szavazók nem tudnak megyegyezni Németországban abban, hogy az Iszlám vallás az ország része-e. Pedig milliók számára realitás. Merkel is elmondta véleményét, és ellefelei is. Merkel kancellár közzétett egy hat pontos tervet, amiről alig valaki emlékezik meg.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX36940.37-1.1%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?