Hirdetés

Tényleg képtelenség munka mellett gyereket nevelni?

2017. szeptember 14., 15:05

Egy német cikk szerint kevés nő akar gyereknevelés mellett teljes állásban dolgozni, ők maguk vesznek vissza az emancipációból, mert túl stresszesnek tartják az életüket. Sokszor túl korán feladják, pedig nem lehetetlen. Sokat segítene a családbarát munkahelyek kialakítása.

„Emancipáció? Senki sem akar erről már hallani” – írja a német N-Tv.de ma annak kapcsán, hogy a szeptember 24-i választások előtt sok véleményt gyűjtenek be az utca emberétől a társadalomról, politikáról. Teljes munkaidőben dolgozni és mellette még gyerekeket is felnevelni, ma is kevés német nőnek sikerül.

Egy marketingügynökség igazgatónőjét idézik, aki dolgozik, de a gyerekét is elhozza a napközi otthonos óvodából, ha szükséges, ha például a férje dugóba kerül. Szülői értekezletre megy, interjút ad, és gyerekfektetés után este még lehet, hogy két órát az otthoni íróasztalnál is eltölt. Minden percet ügyesen be kell osztania.

Hirdetés

A férfiak keresik a pénzt

Az üzletasszony szerint sokan túl hamar feladják, túl könnyen visszatérnek a fakanálhoz, mondván, túl stresszes lenne másképp az életük. Az emancipáció visszaszorulóban van, és jórészt maguk a nők kezdeményezik ezt.

De nem feltétlenül ők tehetnek róla. Például melyik értekezletet tervezik úgy, hogy összeegyeztethető legyen az óvodák, iskolák szigorú nyitvatartási rendjével? A német háztartásokban a jövedelem 75 százalékát még mindig a férfiak keresik meg, mert a nők egy része csak részmunkaidőben, vagy egyáltalán nem jár dolgozni. A vállalatoknál családbarát kultúrára lenne szükség.

Bizony nincs egyenjogúság

A pártok programjaikban sokat írnak az emancipációról, mégis kevéssé keresik a nők kegyeit. Úgy tűnik, a szavakon túl keveset tesznek. (Nemrég elfogadtak például egy törvényt, hogy egyes tőzsdei cégek vezető testületeiben legalább 30 százalék nőnek kell lenni, de ez csak 100 vállalatot érint.)

Ön szerint a nők és a férfiak egyenjogúak Németországban? – a Statista.com szerint erre a kérdésre a megkérdezettek 70 százaléka válaszol nemmel, 29 százaléka igennel. Egy másik statisztika szerint a nők foglalkozástól függően csak 70-84 százalékát keresik óránként annak, mint amit a férfiak.

Több napközi kellene

Egy 2012-es körkérdés szerint a nők nemcsak a bér, hanem a betöltött pozíciók terén is hátrányban érzik magukat. Na nem azért, mert a végzettségük alacsonyabb lenne, hanem elsősorban a családi elfoglaltságok miatt, amelyek következtében a karrierjük általában törést szenved.

A többségük úgy gondolta, hogy a gyerekek elhelyezésének, a rájuk való vigyázásnak a lehetőségeit kellene leginkább fejleszteni ahhoz, hogy a szakmájukba jobban visszatérhessenek. (Amire egyébként vannak törekvések, például a napközi otthonos óvodákat fejlesztették sokat az elmúlt években Németországban.) Nőkvótákra, adminisztratív előírásokra azonban szerintük nincs szükség.

Nem is törnek nagyra

A nők lejjebb teszik a lécet – írta a Der Spiegel Online is egy tavalyi müncheni felmérés nyomán. Sokan maguk vesznek vissza a célokból, igényekből a szakmai életben. Például csak kilenc százalékuk lenne szívesen önálló vállalkozó, miközben ez a férfiaknál 19 százalék. Igazgatói állásra is kétszer annyi férfi törekszik, mint nő.

A nők még mindig kötelességüknek érzik a magánélet és a munka összeegyeztetését. Ami viszont emancipációra utaló jel, hogy korábban 13 százalékuk számára volt a fizetés a legfontosabb három munkahelyi körülmény egyike. Ez ma már 38 százalék, miközben a férfiak 46 százaléka nevezte meg ugyanezt.

Hogy mennyire szorult háttérbe, mennyire van válságban az emancipáció, nem tudjuk, de érdekes, hogy már 1984-ben is ezen töprengtek, sőt egész konferenciát rendeztek róla. A német Die Zeit archív cikkének címe: „Zsákutcába tévedt az emancipáció?”

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Zuhannak a kínai piacok, marad a negatív svájci kamat

Zuhannak a kínai piacok, marad a negatív svájci kamat

Nagyot estek a kínai tőzsdék, Sanghajtól Hongkongon át Tajvanig. Amerika is lejjebb került, Európa nem mozdul, a BUX fél százalék mínuszban a Molnak és a Richternek köszönhetően, de a Konzum és az Opus is gyengélkedik. Marad az erősen negatív kamat Svájcban, az amerikai 10 éves hozam viszont újra csúcsközelben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38365.21-0.77%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?