Hirdetés

Csúszik a járda? Fel ne sózza! 50 ezerre büntethetik érte

2018. november 20., 10:08

A családi- és társasházak előtti járdaszakaszt télen a lakóknak kell biztonságossá tenni, de egyáltalán nem mindegy, mit használnak hozzá.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Egy nő takarítja a járdát a havazásban Salgótarjánban, 2017. január 4-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)
Egy nő takarítja a járdát a havazásban Salgótarjánban, 2017. január 4-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hétfőn leesett az első hó, így a Pénzcentrum összeszedte, mit érdemes tudni a tél egyik hétköznapi, de fontos ügyintézéséről, a járdák csúszásmentesítéséről.

Bár a helyi közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja, és általában elő is írja, hogy az adott településen vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani. Ha ez elmarad, és valaki balesetet szenved az ingatlan előtti csúszós járdán, a tulajdonos kötelessége megtéríteni a kárt, illetve  bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják.

Hirdetés

Családi házak esetében a tulajdonos feladata a csúszásmentesítés, de társasház esetében sem automatikusan a közös képviselőé. A közös képviselő fealdatai közt ugyanis a társasházakról szóló törvény értelmében nem szerepel a járda csúszásmentesítése. Persze meg lehet vele állapodni, ahogy egy alvállalkozóval is, de fontos, hogy ez esetben minden jogszerűen legyen lepapírozva. Ennek hiányában ugyanis szintén előtérbe kerül a felelősség áthárítása, és végül az okozott kárt a lakókkal téríthetik meg.

És ne sóval csúszásmentesítsünk, mert károsítja a környezetet, és akár 50 ezer forintos büntetést is maga után vonhat. Helyette például a homok, a faforgács és a hamu tehet jó szolgálatot.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?