Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

A brit miniszterelnök további három hónapig rettegésben tartana mindenkit

Fellegi Tamás, 2019. február 26., 20:43

Nem telik el úgy nap, hogy Theresa May ne húzzon elő valami újat a kalapból, ami azonban mindig ugyanazt a célt szolgálja: az legyen, amit ő akar, népei és parlamentje nem számítanak. Most egy kis engedményt tett, hogy ne feltétlenül legyen megegyezés nélküli brit kizuhanás az Európai Unióból, de csak három hónap haladékot adna.

Halasztások

A brit miniszterelnök ijesztő lépései nem érnek véget, és most már az a veszély fenyeget, hogy március 29. helyett június végéig retteghet majd tovább mindenki a megegyezés nélküli kieséstől. Miután tegnap váratlanul elhalasztotta a mostanra tervezett parlamenti szavazásokat, melynek során egyrészt az általa összehozott megegyezésről szavaztak volna újra, másrészt a képviselők arra tehettek volna indítványt, hogyan kerüljék el a megegyezés nélküli kilépést.

Az új időpont március 12. lett a megegyezésről való szavazás tekintetében, és miután May tisztában van azzal, hogy jó eséllyel újra elutasítja azt a parlament, 13-ára kitűzött egy kérdést arról, hogy óhajtja-e a T. Ház a megegyezés nélküli kilépést. Persze, hogy nem óhajtja, ezért 14-én szavazhatnak arról, hogy elhalasztják-e magát a kilépést, de May csak 3 hónappal engedélyezné odébb tolni a dátumot.

Hirdetés

Még három hónap szenvedés

Ennyi idő alatt nyilván semmit nem lehet megoldani, feltehetően tovább erőltetné, hogy vagy az Európai Unió mondjon le az ír-északír határ nyitottságának garantálásáról, vagy a brit parlament adja be a derekát, és szavazza meg végre a megegyezést, akármi is legyen az ír határral. A 3 hónapos kiterjesztéssel nem kerülne le az asztalról a megegyezés nélküli kilépés, mondta May. Egyetlen módon kerülne le onnan: ha lefújná magát a kilépést, amit viszont nem hajlandó megtenni.

Fellázadnak-e?

Mindazonáltal továbbra is nyitott a kérdés, hogy a parlament közben megpróbálja-e átvenni a hatalmat a miniszterelnöktől, és maga meghatározni, miről szeretne szavazni és miről nem, maga dönteni arról, hogy milyen más forgatókönyvek kerülhessenek napirendre. Ezek között szerepel az újabb népszavazás lehetősége, amelyet most már az ellenzéki Munkáspárt is támogat, vagy egy hosszabb, két éves kilépési halasztás.

Ugyancsak nyitott kérdés, hogy May konzervatív pártjának újabb parlamenti képviselői nem lépnek-e át a függetlenek csoportjába azután, hogy ezt hárman már megtették, illetve hogy a kormány jelentős része nem lázad-e fel a miniszterelnök ellen, amit lemondásukkal demonstrálnának. May most feltehetően azt reméli, hogy a március 13-14-i szavazásokig ezek a folyamatok szünetelni fognak.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Januártól jöhetnek a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások

Januártól jöhetnek a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások

E címet azok a konstrukciók nyerhetik el, amelyek egy kötelező alapcsomagot tartalmaznak, amely mellé az ügyfelek további kiegészítő fedezeteket választhatnak. Fontos változás, hogy az ilyen otthonbiztosításokat már negyedévente is fel lehetne mondani, nemcsak az éves szerződési fordulón.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?