Hirdetés
Hirdetés

A nap képe: elkámpicsorodott Theresa May, ma újabb sorsdöntő szavazás jön

2019. március 13., 10:00

Másodszor is elutasította a brit parlament a brit kormányfő Brexit-megállapodását. Ma szavaznak a no deal Brexitről.

A grab from a handout video made available by the UK Parliamentary Recording Unit shows British Prime Minister Theresa May in the House of Commons parliament in London, Britain, 12 March 2019. MPs defeated her Brexit deal by 149 votes. The United Kingdom is officially due to leave the European Union on 29 March 2019, two years after triggering Article 50 in consequence to a referendum. EPA/UK
Theresa May tegnap este a brit parlamentben. EPA/Brit parlament

Az alsóház tegnap este 149 fős többséggel vetette el az EU és a brit kormány eredetileg tavaly novemberben tető alá hozott egyezményét: 391 képviselő szavazott ellene, 242 mellette. Januárban ennél is nagyobb többséggel mondtak nemet a megállapodásra.

A dokumentum hétfő éjjel ugyan ki lett egészítve egy „kötelező erővel bíró jogi instrumentummal”, a brit képviselők többsége úgy ítélte meg, hogy az nem kínál megfelelő garanciát az ír-északír pótmegoldás (backstop) ügyében. (A backstop problémáról itt olvashat részletesen.)

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy ma újabb sorsdöntő szavazás következik. A brit honatyák ezúttal arról döntenek, hogy megállapodás nélkül lépjen-e ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból március 29-én.

A témával a nap folyamán külön háttéranyagban foglalkozunk.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?