Hirdetés
Hirdetés

A skótokon múlhat a Brexit-megegyezés

Fellegi Tamás, 2018. november 30., 06:07

Felgyorsultak az események a brit EU-kilépéssel kapcsolatos egyezmény kapcsán: Theresa May és az EU 27 maradó tagja épp hogy csak megállapodtak, máris jöhet a brit parlamenti vita és a végső szavazás december 11-én. Vajon kinek a támogatására számíthat a magabiztos miniszterelnök, és mi történik, ha nem szavazzák meg a megállapodást?

Úgy tűnik, Theresa May brit kormányfő nagyon gyorsan túl akar esni az Európai Unióval kötött megállapodás életbe léptetésén. Máris kijelölte a parlamenti szavazást december 11-re, előtte egy héten át vitatkozhatnak a javaslatról a képviselők. A sietség egyik oka az lehet, hogy ha nem sikerülne megszerezni a parlament támogatását, akkor maradjon még ideje Maynek, hogy megmentse a helyzetet.

Visszaszorultak a hőbörgők

Az Európai Unióval való tárgyalások utolsó heteiben-hónapjaiban a brit kormányfő nagy rugalmasságot mutatott, miután nyilvánvaló lett számára, hogy az EU elment addig a határig, amíg hajlandó kompromisszumot kötni. Ugyan May pártjában, a konzervatívoknál van egy igen harsány kisebbség, akiknek nem tetszik a megállapodás, de az utóbbi időben kisebb lett párton belüli hatásuk, látván a brit közvélemény változását. A polgárok már unják a huzavonát, nem gondolták, hogy az egészből ilyen cirkusz lesz, nekik megfelel minden ésszerű megállapodás.

Hirdetés

A harsány keményvonalasok visszaszorulására utal az is, hogy nem tudták megindítani a kormányfő elleni bizalmatlansági eljárást, amihez 48 indítványozó kellene. Ezek szerint ennyian sincsenek, akik mindent felrúgnának, viszont az biztos, hogy a kemény mag nem fogja megszavazni a parlamenti javaslatot. Márpedig a konzervatívok így is kisebbségben vannak a 650 tagú alsóházban, 316-an. Így reálisan jóval 300 alatti szavazatra számíthat a kormányfő saját pártjából, így az se sokat változtat, ha északír partnere, a DUP 10 képviselője melléáll, amire ugyancsak kevés az esély, miután a megállapodás garanciát tartalmaz arra nézve, hogy Észak-Írország sosem fog teljesen elszakadni az EU vámuniójától.

Kell még 40 szavazat

Így a kormányfőnek nagyjából 40 szavazatot kell még máshonnan, az ellenzék soraiból szereznie, ha biztosra akar menni. Nézzük, kik jöhetnek szóba. A legnagyobb ellenzéki frakció természetesen a Munkáspárté, ők 259 képviselőt tudhatnak magukénak. Ha ők May mellé állnának a nagy nemzeti összeborulás, mondhatni nemzeti együttműködés jegyében, akkor minden meg lenne oldva, hisz a többség igent mondott.

Munkáspárt, skótok

Erre azonban nem lehet biztosan számítani, hacsak nem folytat a miniszterelnök megbeszéléseket a Munkáspárttal, és annak vezetőjével Jeremy Corbynnal, és nem jut vele megállapodásra. Ha nem, vagy legalábbis nem biztos benne, akkor következik a 35 tagú frakció, amely a Skót Nemzeti Párté. Ha a pártot, és annak szeparatizmusra hajló vezetőjét, Nicola Sturgeont valamilyen komoly, a skótoknak nyújtott kedvezménnyel vagy garanciával meg tudja puhítani May, akkor jó eséllyel megvan a többség, bár még nem biztosan. Ennek a megoldásnak további előnye lenne, hogy az SNP egy darabig nem forszírozná az újabb függetlenségi népszavazás kérdését.

A többiek és a B-terv

A fentieken kívül van még néhány képviselő, akik a Munkáspártot vagy az SNP-t teljesen együtt sem tudják helyettesíteni, de ha az SNP mellett ők is támogatnák a kormányfőt, már biztosa mehetne. Szóba kerül a Liberális Demokraták 12 képviselője, a szeparatista északír Sinn Féin 7 képviselője, a walesi Plain Cymru 4 képviselője, egy zöld párti, és 5 független lépviselő. Közülük 5-15 képviselő jó eséllyel megnyerhető lehet.

A végső siker tehát a Munkáspárton, vagy ha ők elzárkóznak, a skótokon múlik. Ha pedig mégsem jön össze a dolog, vélhetően van a kormányfőnek B-terve. Az szinte kizárható, hogy visszamenjen Brüsszelbe tárgyalni, de még csak ideje sem lenne sok, mert óriási bizonytalanság, esetleg pánik követné a szavazás kudarcát. Az egyetlen lehetséges megoldás ebben a helyzetben, ha minden eddigi elzárkózása ellenére gyorsan megkérdezi a népet, vagyis egyszerűen népszavazásra bocsátja a parlament által elutasított kérdést. Abban ugyanis biztos lehet, hogy a megrettent nép igent mond.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nő a feszültség: erős szövetség születhet a megtámadott olajtankerek miatt

Nő a feszültség: erős szövetség születhet a megtámadott olajtankerek miatt

Az Arab Liga, valamint az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamainak vezetőit csúcstalálkozóra hívta május 30-ára Mekkába a szaúdi király, hogy az elmúlt napok eseményeinek tükrében megvitassák a térség biztonságának és stabilitásának a megszilárdításával kapcsolatos teendőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?