Hirdetés
Hirdetés

A skótokon múlhat a Brexit-megegyezés

Fellegi Tamás, 2018. november 30., 06:07

Felgyorsultak az események a brit EU-kilépéssel kapcsolatos egyezmény kapcsán: Theresa May és az EU 27 maradó tagja épp hogy csak megállapodtak, máris jöhet a brit parlamenti vita és a végső szavazás december 11-én. Vajon kinek a támogatására számíthat a magabiztos miniszterelnök, és mi történik, ha nem szavazzák meg a megállapodást?

Úgy tűnik, Theresa May brit kormányfő nagyon gyorsan túl akar esni az Európai Unióval kötött megállapodás életbe léptetésén. Máris kijelölte a parlamenti szavazást december 11-re, előtte egy héten át vitatkozhatnak a javaslatról a képviselők. A sietség egyik oka az lehet, hogy ha nem sikerülne megszerezni a parlament támogatását, akkor maradjon még ideje Maynek, hogy megmentse a helyzetet.

Visszaszorultak a hőbörgők

Az Európai Unióval való tárgyalások utolsó heteiben-hónapjaiban a brit kormányfő nagy rugalmasságot mutatott, miután nyilvánvaló lett számára, hogy az EU elment addig a határig, amíg hajlandó kompromisszumot kötni. Ugyan May pártjában, a konzervatívoknál van egy igen harsány kisebbség, akiknek nem tetszik a megállapodás, de az utóbbi időben kisebb lett párton belüli hatásuk, látván a brit közvélemény változását. A polgárok már unják a huzavonát, nem gondolták, hogy az egészből ilyen cirkusz lesz, nekik megfelel minden ésszerű megállapodás.

Hirdetés

A harsány keményvonalasok visszaszorulására utal az is, hogy nem tudták megindítani a kormányfő elleni bizalmatlansági eljárást, amihez 48 indítványozó kellene. Ezek szerint ennyian sincsenek, akik mindent felrúgnának, viszont az biztos, hogy a kemény mag nem fogja megszavazni a parlamenti javaslatot. Márpedig a konzervatívok így is kisebbségben vannak a 650 tagú alsóházban, 316-an. Így reálisan jóval 300 alatti szavazatra számíthat a kormányfő saját pártjából, így az se sokat változtat, ha északír partnere, a DUP 10 képviselője melléáll, amire ugyancsak kevés az esély, miután a megállapodás garanciát tartalmaz arra nézve, hogy Észak-Írország sosem fog teljesen elszakadni az EU vámuniójától.

Kell még 40 szavazat

Így a kormányfőnek nagyjából 40 szavazatot kell még máshonnan, az ellenzék soraiból szereznie, ha biztosra akar menni. Nézzük, kik jöhetnek szóba. A legnagyobb ellenzéki frakció természetesen a Munkáspárté, ők 259 képviselőt tudhatnak magukénak. Ha ők May mellé állnának a nagy nemzeti összeborulás, mondhatni nemzeti együttműködés jegyében, akkor minden meg lenne oldva, hisz a többség igent mondott.

Munkáspárt, skótok

Erre azonban nem lehet biztosan számítani, hacsak nem folytat a miniszterelnök megbeszéléseket a Munkáspárttal, és annak vezetőjével Jeremy Corbynnal, és nem jut vele megállapodásra. Ha nem, vagy legalábbis nem biztos benne, akkor következik a 35 tagú frakció, amely a Skót Nemzeti Párté. Ha a pártot, és annak szeparatizmusra hajló vezetőjét, Nicola Sturgeont valamilyen komoly, a skótoknak nyújtott kedvezménnyel vagy garanciával meg tudja puhítani May, akkor jó eséllyel megvan a többség, bár még nem biztosan. Ennek a megoldásnak további előnye lenne, hogy az SNP egy darabig nem forszírozná az újabb függetlenségi népszavazás kérdését.

A többiek és a B-terv

A fentieken kívül van még néhány képviselő, akik a Munkáspártot vagy az SNP-t teljesen együtt sem tudják helyettesíteni, de ha az SNP mellett ők is támogatnák a kormányfőt, már biztosa mehetne. Szóba kerül a Liberális Demokraták 12 képviselője, a szeparatista északír Sinn Féin 7 képviselője, a walesi Plain Cymru 4 képviselője, egy zöld párti, és 5 független lépviselő. Közülük 5-15 képviselő jó eséllyel megnyerhető lehet.

A végső siker tehát a Munkáspárton, vagy ha ők elzárkóznak, a skótokon múlik. Ha pedig mégsem jön össze a dolog, vélhetően van a kormányfőnek B-terve. Az szinte kizárható, hogy visszamenjen Brüsszelbe tárgyalni, de még csak ideje sem lenne sok, mert óriási bizonytalanság, esetleg pánik követné a szavazás kudarcát. Az egyetlen lehetséges megoldás ebben a helyzetben, ha minden eddigi elzárkózása ellenére gyorsan megkérdezi a népet, vagyis egyszerűen népszavazásra bocsátja a parlament által elutasított kérdést. Abban ugyanis biztos lehet, hogy a megrettent nép igent mond.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elindult az első hajó, amely a megegyezés nélküli brit kilépés áldozata lehet

Elindult az első hajó, amely a megegyezés nélküli brit kilépés áldozata lehet

Japán irányába indult hosszú útjára Angliából egy teherhajó, és miután március 30-án fog megérkezni, nem biztos, hogy kirakodhat, miután nem lesz érvényes kereskedelmi megállapodás Japán és Nagy-Britannia között, ha utóbbi szabályozatlanul esik ki az EU-ból. Végjáték lesz, az utolsó pillanatig hazardírozik a brit miniszterelnök és a parlament.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?