5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az iskolai erőszakot a tanárok felfegyverzésével oldaná meg az extravagáns ötleteiről ismert Donald Trump, pedig a problémát lehet, hogy épp a túl sok fegyver okozza. Ha fegyvert viselnének, először alighanem épp a tanárokat lőnék le. Milyen egyéb megoldások képzelhetőek el?

Még a politikai ügyekben visszafogott Bloomberg.com is ellentmondásosnak nevezi Donald Trump amerikai elnöknek a múlt heti, Valentin-napi, 17 halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözésre adott válaszait. Az elnök fő reakciója ugyanis felfegyverezni a tanárokat és más iskolai személyzetet.

Szerinte ha lett volna valamelyik tanárnál fegyver, akkor sokkal hamarabb véget érhetett volna a lövöldözés. Másutt azt idézik tőle, hogy ha az iskolákat fegyvermentessé tennék, ahogy mások javasolják, akkor az csak felhívás lenne keringőre: ide kell bemenni lövöldözni. A mániákus lövöldözők szerinte mind gyávák, és ezért oda mennének, ahol nem kell félniük, hogy ők is golyót kapnak.

Trump ezen kívül kilátásba helyezte, hogy szigorítják a fegyverhez jutás szabályait, a fegyvereladók adatszolgáltatási rendszerét, és a fegyvervásárlók szellemi állapotát is megvizsgálják. Hajlandó megfontolni, hogy emeljék a katonai fegyverek vásárlásának korhatárát, és tiltaná egy kiegészítő alkatrész használatát, amely a félautomata fegyvereket automatákká alakítja.

Florida nem enged

A lapok emlékeztetnek rá, hogy most több halott volt, mint annál az 1999-es colorado-i vérengzésnél, amelyet eddig az iskolai lövöldözések iskolapéldájaként emlegettek. Az áldozatok szülei tüntetnek és vitába szállnak a politikusokkal, a fél ország lépéseket sürget. Florida államban viszont nagy többséggel ismét elvetette a parlament a fegyvertartási szabályok szigorítását, 71:31 arányban, már az is nagy szó, hogy egyáltalán napirendre tűzték.

Ki lő bent kire?

A Politico.com szerint igencsak valószínűtlen, hogy a tanárokat felfegyvereznék az iskolákban, mert az oktatási intézmények nagy része elutasítja ezt. Jelenleg hét államban lehetővé teszik az iskolai fegyverviselést, de még itt is sok tanintézményben ellenzik.

Az ellenzők egyik ellenérve, hogy ha az osztálytermekbe fegyver kerül, akkor azok kevésbé lesznek biztonságosak. A rendőrség pedig esetleges lövöldözésnél jóval nehezebb feladat előtt állna (kívülről nem lehet tudni, ki lő, támadó vagy védő – a szerk.).

Tantónéni, keresett már lőállást?

Aki ilyet javasol, annak fogalma sincs, mi történik az iskolákban, vagy ami rosszabb, nem is foglalkozik vele. Inkább a fegyvergyártók érdekeit nézi, mint a diákokét – idézik az egyik tanári érdekvédelmi szervezet vezetőjét.

Más pedagógusszervezetek is ellenzik az ötletet, szerintük a tanárok azért vannak ott, hogy tanítsanak, nem azért, hogy azon gondolkodjanak, mit tennének fegyveres támadás esetén. Hol van a töltött fegyverük, hol lehet megfelelő lőállást felvenni, és hogyan kell legyőzni az esetleg jól felszerelt, kiképzett támadót. Megint mások attól tartanak, hogy ha a tanárok fegyvert viselnek, legelőször őket lövik majd le.

Hat radikális módszer

A Wikipedia külön szócikket szentel az amerikai iskolai lövöldözéseknek, évtizedekre visszamenőleg, eszerint csak ebben az évben már nyolc eset volt az USA-ban, 20 halottal és 41 sebesülttel. A kérdésnek persze rengeteg szakirodalma van, számos pszichológiai faktort azonosítottak, amelyek egyeseket hasonló ámokfutásra késztetnek.

A brit BBC cikke “hat radikális módszert” sorol fel, amelyekkel a lövöldözések visszaszoríthatók lennének. Az első, hogy a sajtó ne nevezze meg az elkövetőket – sokan  közülük ugyanis egyszerűen híresek szeretnének lenni. A második, hogy engedjék meg a tanároknak a fegyverviselést, de képezzék is ki őket arra, mit kell ilyenkor csinálni, hogyan kell a merénylőt levadászni.

Bedobom a kerítésen

A harmadik, hogy minden osztályteremnek legyen két ajtaja. Ha a fegyveres bejön az egyiken, a diákok kimenekülhessenek a másikon. A következő, hogy a krízisben levő emberektől vonják vissza a fegyvereiket, ezt akár a rendőrség, akár a rokonság kezdeményezhetné. Például 2014-ben egy mentálisan zavart 22 éves, brit származású férfi ölt meg hat ember.

Az ötödik módszer szerint a repülőtereken szokásoshoz hasonló biztonsági beléptetést kellene csinálni az iskolákban. De félő, hogy ezt ki lehet játszani, be lehet juttatni fegyvert az iskolába (egyszerűen átdobni a kerítésen? – a szerk.).

Kőbe vésett alkotmány

Az utolsó módszer az lenne, ha az amerikaiak jelenleg alkotmányban garantált fegyverviselési jogát visszavonnák. Addig ugyanis sok más szabályozás hatástalan vagy érvénytelen, amíg ez a 18. század végi szabály él. Sajnos azonban 44 államban az állam alkotmányában is benne van ez a jog.

Hol mennyi embert ölnek lőfegyverrel?

A Világbank adatai szerint a világon a legtöbb gyilkosságot évente, százezer főre vetítve latin-amerikai és afrikai országokban követik el, mint El Salvador (109), Honduras (64), Venezuela (57), Jamaika (43), Dél-Afrika (34) (2015-ös számok). Az USA ezen a listán csak az 54. helyen áll, átlagosan 5 halálesettel. Oroszországban például ez 11 fő volt százezer emberre. Európában jóval kevesebb embert ölnek, általában 1-2 ez a szám, a magyar adat hiányzik.

A lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok terén is Latin-Amerika és pár afrikai ország vezetnek. A Wikipedia szerint azonban 2014-ben százezer főre 3,6 volt az USA-ban a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma (az öngyilkosságoké is magas, 6,3), tehát a gyilkosságok többségét ilyen módon követték el ott.

Összehasonlításképpen Európában, ahol a fegyvertartás szabályai sokkal szigorúbbak, nagyságrendileg alacsonyabb számokat látunk: Németországban 0,07, Magyarországon 0,11, Franciaországban 0,21, az Egyesült Királyságban csak 0,06 fő ez az érték (a számok különböző évekből valók, általában 2010-2012 között.)

A Bloomberg szerint lőfegyverek által évente több mint 30 ezer ember hal meg az USA-ban (gyilkosság, öngyilkosság, baleset összesen). A legutóbbi ismert, 2007-es adatok szerint mintegy 270 millió lőfegyver volt az országban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG