Hirdetés
Hirdetés

Amerikát csak akkor zavarja a diktatúra, ha az olajbizniszük nincs veszélyben?

2017. augusztus 01., 07:41

Micsoda véletlen, a Venezuelára mért amerikai szankciók gondosan elkerülik az olajipart.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Nemzeti gárdisták állnak sorfalat a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenző tüntetők előtt Caracasban 2017. július 28-án. A venezuelai ellenzéki vezetők felszólították támogatóikat, hogy a tüntetésre vonatkozó tilalmat figyelmen kívül hagyva tiltakozzanak a július 30-ra kitűzött alkotmányozó nemzetgyűlési választások ellen. (MTI/EPA/Miguel Gutierrez)
Nemzeti gárdisták állnak sorfalat a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenző tüntetők előtt Caracasban 2017. július 28-án. (MTI/EPA/Miguel Gutierrez)

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta hétfőn Nicolás Maduro venezuelai elnököt, akit diktátornak nevezett. A szankcióról szóló döntésről először a pénzügyminisztérium adott tájékoztatást közlemény formájában, majd a Fehér Ház sajtótájékoztatóján megjelent Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is, és mindketten beszéltek a szankciókról.

A hétfőn Maduro elnök ellen bevezetett szankciók illeszkednek a múlt héten a venezuelai kormány és több vezető caracasi politikus ellen elrendelt szankciókhoz. A hétfőn elrendelt szankciók értelmében Washington befagyasztja Maduro elnök valamennyi esetleges amerikai vagyonát, valamint megtilt a venezuelai elnökkel folytatandó minden kereskedelmi kapcsolatot.

Hirdetés

A szankciókat egy nappal az után fogadták el, hogy Venezuelában alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat tartottak, amelyek törvénytelenül aláássák a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlés alkotmányos szerepét, újraírják az alkotmányt és önkényuralmi rendszert erőltetnek a venezuelai népre. A közlemény kiemelte azt is, hogy Maduro elnök annak ellenére tartott alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat, hogy azt a venezuelaiak és a világ demokratikus kormányzatai is elítélték, és diktátornak nevezte a venezuelai elnököt, aki ismételten megsértette az emberi jogokat, amikor erőszakot alkalmazott a tüntetők ellen.

Az olajipar megúszta

A szankciókat bejelentő közlemény leszögezi azt is, hogy a széleskörű emberi jogi visszaélések mellett a Maduro-rezsim rosszul irányította a gazdaságot, és rendszerszintű korrupció jellemzi.

Ugyanakkor a szankciók - amelyeknek meghozatalakor a pénzügyminisztérium konzultált a külügyi tárcával is - nem érintik a venezuelai olajipart, amely az ország fő bevételi forrása.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Facebook-adatokkal visszaélő cég mélyen belenyúlt egy ország választásaiba

A Facebook-adatokkal visszaélő cég mélyen belenyúlt egy ország választásaiba

A közelmúltban derült ki, hogy a Cambridge Analytica nevű adatelemző cég illegálisan szerezte meg a Facebooktól 50 millió felhasználó adatait, és lehet, hogy ezeket felhasználta az amerikai elnökválasztási kampányban. Úgy tűnik azonban, Kenyában sokkal mélyebben belefolytak a választásokba, akár rajzuk is múlhatott az eredmény.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?