Hirdetés
Hirdetés

Angliai magyarok, készüljetek: fizetni kell, ha nem akartok hazajönni

2018. június 21., 15:59

A tartózkodási engedély kérvényezése egyszerű, de nem ingyenes.

A Nagy-Britanniában élő külföldi uniós állampolgároknak néhány nagyon egyszerű kérdésre" kell csak válaszolniuk ahhoz, hogy a Brexit után is állandó letelepedési engedéllyel és változatlan jogosultságokkal maradhassanak az országban – mondta a brit belügyminiszter. Sajid javid elmondta: azoktól az uniós állampolgároktól, akik a Brexit után is Nagy-Britanniában kívánnak maradni, a brit hatóságok mindössze annyit kérnek majd, hogy hitelesen igazolják személyazonosságukat, nyilatkozzanak arról, hogy a múltban született-e ellenük elmarasztaló bírósági ítélet valamely bűncselekmény miatt, és igazolják, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Végleg eldőlt, hogy nem táncolhatnak vissza: lesz Brexit, nem is akármilyen

Hirdetés

A britek végre felkészítették az ország jogrendjét az EU utáni életre - most már tényleg biztos, hogy nincs visszatáncolás. További részletek >>>

A belügyminiszter szerint az elbírásál során nem az lesz, hogy miért ne adják meg az engedélyt, hanem az, hogy minél gyorsabban megadják mindenkinek. Caroline Nokes államtitkát kifejtette: az állandó letelepedett státusért folyamodó külföldi uniós polgárok felhasználóbarát online felületen, akár okostelefonjukra letölthető alkalmazás segítségével is beterjeszthetik majd kérvényüket. A program még az idén elindul, de az érintetteknek három évük lesz arra, hogy benyújthassák folyamodványukat.

Díjköteles az eljárás

Az államtitkár szerint az egyes kérelmezők büntetőjogi múltjával kapcsolatban a hatóságok azt fogják ellenőrizni, hogy a letelepedett státusért folyamodók nem jelentenek-e biztonsági kockázatot, illetve nem súlyos, sorozatos bűncselekmények elkövetőiről van-e szó. Hozzátette:  letelepedett státusért folyamodó felnőtteknek 65 font (valamivel több mint 24 ezer forint) eljárási díjat kell fizetniük. A díj a 16 év alatti gyerekek esetében 32,50 font lesz.

Az útmutató dokumentum szerint kétféle tartózkodási engedélyért lehet majd folyamodni: letelepedett, illetve előzetes letelepedett státusért. Ez attól függ, hogy a kérelmező a brit EU-tagság jövő márciusra várható megszűnése után kezdődő átmeneti időszak végéig, 2020. december 31-ig eltöltött-e öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában.

A kormány leszögezte, hogy azok is kitölthetik az ötéves tartózkodási időszakot, akik az átmeneti időszak végéig még nem töltenek el ennyi időt Nagy-Britanniában. Ezt követően utána ők is végleges letelepedett státusért folyamodhatnak. Akik még nem éltek az országban öt évet, azok további díjfizetési kötelezettség nélkül folyamodhatnak majd végleges letelepedett státusért, amint erre a Nagy-Britanniában eltöltött idő alapján jogosulttá válnak.

A legrosszabbra készülnek: sose lesz vége a Brexitnek?

Az Európai Parlament Brexit-ügyi referense, Guy Verhofstadt a londoni alsóház gyűlésére látogatott, itt mondta el, hogy meglátása szerint ha októberig nem sikerül megállapodni a részletekről, úgy akár 20 évig is eltarthat a kilépés folyamata. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Róma saját kezébe vette a dolgok irányítását a november 28-án elfogadott új, keményvonalas bevándorlási törvénnyel. Ausztriában a börtönlakóknak már 54 százaléka külföldi származású. A dánok Litvániában felépített börtönökbe küldenék a kiutasításra ítélt bűnelkövető menekülteket és migránsokat. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?