Hirdetés
Hirdetés

Angliai magyarok, készüljetek: fizetni kell, ha nem akartok hazajönni

2018. június 21., 15:59

A tartózkodási engedély kérvényezése egyszerű, de nem ingyenes.

A Nagy-Britanniában élő külföldi uniós állampolgároknak néhány nagyon egyszerű kérdésre" kell csak válaszolniuk ahhoz, hogy a Brexit után is állandó letelepedési engedéllyel és változatlan jogosultságokkal maradhassanak az országban – mondta a brit belügyminiszter. Sajid javid elmondta: azoktól az uniós állampolgároktól, akik a Brexit után is Nagy-Britanniában kívánnak maradni, a brit hatóságok mindössze annyit kérnek majd, hogy hitelesen igazolják személyazonosságukat, nyilatkozzanak arról, hogy a múltban született-e ellenük elmarasztaló bírósági ítélet valamely bűncselekmény miatt, és igazolják, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Végleg eldőlt, hogy nem táncolhatnak vissza: lesz Brexit, nem is akármilyen

Hirdetés

A britek végre felkészítették az ország jogrendjét az EU utáni életre - most már tényleg biztos, hogy nincs visszatáncolás. További részletek >>>

A belügyminiszter szerint az elbírásál során nem az lesz, hogy miért ne adják meg az engedélyt, hanem az, hogy minél gyorsabban megadják mindenkinek. Caroline Nokes államtitkát kifejtette: az állandó letelepedett státusért folyamodó külföldi uniós polgárok felhasználóbarát online felületen, akár okostelefonjukra letölthető alkalmazás segítségével is beterjeszthetik majd kérvényüket. A program még az idén elindul, de az érintetteknek három évük lesz arra, hogy benyújthassák folyamodványukat.

Díjköteles az eljárás

Az államtitkár szerint az egyes kérelmezők büntetőjogi múltjával kapcsolatban a hatóságok azt fogják ellenőrizni, hogy a letelepedett státusért folyamodók nem jelentenek-e biztonsági kockázatot, illetve nem súlyos, sorozatos bűncselekmények elkövetőiről van-e szó. Hozzátette:  letelepedett státusért folyamodó felnőtteknek 65 font (valamivel több mint 24 ezer forint) eljárási díjat kell fizetniük. A díj a 16 év alatti gyerekek esetében 32,50 font lesz.

Az útmutató dokumentum szerint kétféle tartózkodási engedélyért lehet majd folyamodni: letelepedett, illetve előzetes letelepedett státusért. Ez attól függ, hogy a kérelmező a brit EU-tagság jövő márciusra várható megszűnése után kezdődő átmeneti időszak végéig, 2020. december 31-ig eltöltött-e öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában.

A kormány leszögezte, hogy azok is kitölthetik az ötéves tartózkodási időszakot, akik az átmeneti időszak végéig még nem töltenek el ennyi időt Nagy-Britanniában. Ezt követően utána ők is végleges letelepedett státusért folyamodhatnak. Akik még nem éltek az országban öt évet, azok további díjfizetési kötelezettség nélkül folyamodhatnak majd végleges letelepedett státusért, amint erre a Nagy-Britanniában eltöltött idő alapján jogosulttá válnak.

A legrosszabbra készülnek: sose lesz vége a Brexitnek?

Az Európai Parlament Brexit-ügyi referense, Guy Verhofstadt a londoni alsóház gyűlésére látogatott, itt mondta el, hogy meglátása szerint ha októberig nem sikerül megállapodni a részletekről, úgy akár 20 évig is eltarthat a kilépés folyamata. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hol keressenek lakást azok, akik nem bírnak a kegyetlen ingatlanárakkal?

Hol keressenek lakást azok, akik nem bírnak a kegyetlen ingatlanárakkal?

A legnépszerűbb budapesti kerületekről és felkapott környékekről mindenki beszél, de vajon tudjuk-e hol vannak azok a kerületek, ahol a legkevesebben keresik leendő otthonaikat? Miért nem népszerűek egyes környékek és vajon mi okozhatja ezt?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?