5p
Az AfD a brandenburgi választást akár meg is nyerheti, és Szászországban is a legnagyobb pártok közé kerülhet. Kormányzati pozíciót azonban egyik tartományban sem kaphat, egyelőre. A CDU és az SPD súlyos veszteségekre számíthat. A Merkel-kormány ebbe persze nem fog belebukni, amúgy sem túl erős pozíciói azonban tovább gyengülhetnek.
Az AfD támogatói egy kampányrendezvényen a brandenburgi Königs Wusterhausenben. EPA/FELIPE TRUEBA

Elkezdődtek vasárnap reggel a tartományi törvényhozási (Landtag-) választások a németországi Brandenburgban és Szászországban.

Az AfD a legnagyobbak között

A felmérések alapján Brandenburgban az ország újraegyesítése óta, csaknem harminc éve folyamatosan kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kaphatja a legtöbb szavazatot, vagy egy 2013-ban alapított jobboldali (elemzők egy része szerint szélsőjobboldali) ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD).

Szászországban az ugyancsak az újraegyesítés óta megszakítás nélkül kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) végezhet az első helyen. Az AfD várhatóan mindkét tartományban előrelép a legnagyobb pártok közé, de ellenzékben marad, mert valamennyi számottevű politikai erő kizárta az együttműködés lehetőségét.

Sikere azonban átalakítja az ország egységének helyreállítása idején kialakult erőviszonyokat, így az eddigi kettő helyett három, vagy akár négy párt összefogására is szükség lehet ahhoz, hogy a törvényhozásban többséggel rendelkező kormány alakulhasson.

Az AfD a kelet-németországi tartományokban hagyományosan jóval erősebb, mint az ország nyugati részén.  

Tovább zuhanhat a CDU és az SPD

A felmérések alapján megerősödnek a Zöldek is, a két hagyományos néppárt, a CDU és az SPD pedig súlyos veszteségekre számíthat a két keleti – az egykori NDK területén fekvő – tartományban.

A Spiegel egyenesen azt állítja, hogy vasárnap este új időszámítás kezdődhet Drezdában és Potsdamban: Szászországban a CDU támogatottsága 30 százalék alá csúszhat – ez azt jelentené, hogy a párt húsz év alatt elveszítette támogatói felét –, Brandenburgban az SPD pedig – harminc év után először – még a kormányból is kiszorulhat a német lap szerint.

Hatalmas mínuszok

Ami a részleteket illeti, az MTI szerint Brandenburgban az SPD a szavazatok 21-22 százalékára számíthat, ami csaknem 10 százalékpontos gyengülés az előző, 2014-ben tartott Landtag-választáson elért 31,9 százalékhoz képest.

Az AfD 20-21 százalékot szerezhet, csaknem 10 százalékponttal erősödhet a 2014-ben elért 12,2 százalékhoz képest.

A CDU az AfD mögé szorulhat, a szavazatok 16,5 százalékát gyűjtheti össze a korábbi 23 százalék után.

Várhatóan az SPD jelenlegi koalíciós partnere, az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Die Linke (Baloldal) is gyengül, a szavazatok 14 százalékát szerezheti meg, a 2014-ben elért 18,6 százalék után.

A Zöldek pártja 14,5 százalékos eredményt érhet el, ami több mint a duplája a 2014-ben elért 6,2 százaléknak.

A potsdami Landtagba bejuthat még a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a jobboldali Szabad Választók Pártja (FW), az utolsó mérések szerint mindkét párt a bejutási küszöböt jelentő 5 százalék körül áll.

Szászországban a CDU a szavazatok 32 százalékára számíthat – a Spiegel szerint pedig akár 30 százalék alatti is lehet az eredménye – , ami több mint 7 százalékpontos gyengülés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz viszonyítva.

A szavazatok negyedét szerezheti az AfD

A CDU-tól jobbra álló AfD várhatóan bőven megduplázza, a 2014-es 9,7 százalékról 24,5 százalékra emeli támogatottságát, ezzel a második legnagyobb frakciót alakíthatja a drezdai Landtagban.

Az SPD-től balra álló Baloldal a szavazatok 14 százalékára számíthat, támogatottsága 5 százalékponttal csökkenhet a 2014-ben elért 19 százalékhoz képest.

A Zöldek várhatóan majdnem megduplázzák az öt évvel ezelőtti eredményüket, a baloldali irányultságú ökopárt a 2014-es 5,7 százalék után a szavazatok 11 százalékát szerezheti meg.

Az SPD – amely 2014 óta a CDU koalíciós partnere Szászországban – a kisebb, 10 százalék alatti támogatottsággal rendelkező pártok közé szorulhat, a szavazatok 8,5 százalékára számíthat, az öt évvel ezelőtti 12,4 százalék után.

A drezdai Landtagba hatodik pártként bekerülhet az FDP is, amely 5 százalékos támogatottsággal a bejutási küszöbön áll a szavazás előtt készített utolsó közvélemény-kutatások szerint.

Az első eredménybecslések a 18 órai urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő hajnalban várható. A tartományi gyűlést öt évre választják meg Brandenburgban és Szászországban is.

A 2,5 millió lakosú Brandenburgban 2,1 millióan szavazhatnak, a részvételi korhatár 16 év. A nagyjából 4 millió lakosú Szászországban 3,3 millióan jogosultak a választásra, a korhatár 18 év.

Tovább gyengülhet a kormány

Habár a mostani választások aligha fogják bedönteni a Merkel-kormányt, ha a két kormánypárt (CDU, SPD) nagyon rosszul szerepel, az nyilvánvalóan tovább gyengíti az amúgy is belső ellentétekkel terhelt kabinetet.

A német kormányon belüli konfliktus Ursula von der Leyen megválasztásakor is megmutatkozott. Erről, valamint az Európai Bizottság új elnökéről és a magyar vonatkozásokról szóló videokommentárunkat itt nézhetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG