3p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A márciusi 10,6 százalékos növekedés után áprilisban az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Elemzők változatlanul kedvezőnek tartják az ipari termelés kilátásait, bár a növekedés az év második felében veszíthet a lendületéből.

Az előző hónaphoz képest az ipari termelés a februári 1,5 és a márciusi 0,5 százalékos növekedés után áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Áprilisban úgy nőtt 10 százalék feletti mértékben az ipari termelés, hogy a bázis, vagyis a 2013 áprilisi adat pozitív volt. Tavaly a negyedik hónapban 5 százalékkal nőtt az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint, míg márciusban 3,5 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta, a vártnál sokkal jobb lett az áprilisi adat, a havi és az éves emelkedés mértéke is meghaladta az előzetes várakozásokat. Bár részletes adatok még nem állnak rendelkezésre (azt csak június 12-én közli a KSH), az előző hónapokhoz hasonlóan a járműgyártás jelentheti a hajtóerőt.

Továbbra is a járműgyártás húz

Biztatónak nevezte ugyanakkor, hogy más iparágak, köztük az elektronikai szegmens is élénkülni kezdett. Nyeste Orsolya elmondta: a pozitív külső konjunktúra kitart ebben az évben, így az ipar, a feldolgozóipar és a járműgyártás a gazdasági növekedés húzóereje marad. 

Számításuk szerint éves átlagban 6,5 százalékkal bővülhet az ipari termelés idén, de vannak felfelé mutató kockázatok. Megjegyezte: a magasabb bázis miatt az év vége lassulást hoz.

Kitűnő formában

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipar továbbra is kitűnő formában van, amit a kétszámjegyű éves növekedés mellett az is alátámaszt, hogy egy hónap alatt 2,4 százalékkal növekedett a termelés. Nagy valószínűséggel továbbra is az autóipar dominált a termelés növekedésében, azonban kedvező jel, hogy az iparág maga után húzza a beszállítói ágazatokat is - vélekedett.

A rövid távú kilátások változatlanul kedvezőek. Ismertetése szerint márciusban a rendelésállomány több mint 20 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, a beszerzésimenedzser-index messze a növekedési küszöbérték fölött áll, az ipari ágazatok bizalmi indexei pedig továbbra is magas szinten vannak. 

Szintén kitért arra: a növekedés az év második felében veszíthet valamit a lendületéből a magasabb bázis miatt, és a vállalatok jövőre vonatkozó túlfűtött várakozásai is mérséklődni látszanak. Az ipari termelés bővülése így is elérheti, vagy akár meg is haladhatja a 8 százalékot - vélekedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez az, ami nagyon fáj a magyar gazdaságnak: zuhanásról jött hír
Privátbankár.hu | 2024. október 5. 08:35
Az év első kilenc hónapjában csökkent a Németországban gyártott és forgalomba helyezett személygépkocsik száma a német autóipar szakmai képviseleti szerve a VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) jelentése alapján. Főleg az elektromos autóknál nagy a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: kemény vám jöhet a kínai autókra
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 15:44
Megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő uniós vámokat – közölte az Európai Bizottság.
Makro / Külgazdaság Kapott egy reménysugarat az Orbán-kormány Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:55
Németország az utolsó pillanatban meggondolta magát a pénteki szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Most azonnal menjen tankolni, ha kedves a pénztárcája!
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:31
Emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság Varsó még kivár
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:54
Jövőre kezdhet lazítani a monetáris feltételeken a lengyel jegybank.
Makro / Külgazdaság Mi lesz így az üzemanyagárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:10
Joe Biden amerikai elnök szerint tárgyalnak arról, hogy az izraeli hadsereg a közel-keleti konfliktusban iráni olajipari létesítményekre mérjen csapást.
Makro / Külgazdaság Péntek reggel még egy sallert kapott Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 08:30
Augusztusban az ipari termelés volumene munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Az OECD-ben már látják az alagút végét
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 17:28
 Jelentősen lassult az infláció augusztusban.
Makro / Külgazdaság A kormánynak semmi dolga az euróárfolyammal, közölte Gulyás Gergely
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 16:23
Ez a jegybank ügye, a kormánynak nincs árfolyamcélja, hangzott el a kihelyezett kormányülés helyszínén tartott rendhagyó Kormányinfón. Ezer eurós minimálbért viszont reálisnak lát a kormány.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány Kína oldalára állt az uniós büntetővámok ügyében
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 13:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő uniós büntetővámokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG