Hirdetés
Hirdetés

Az Iszlám Állam visszavág

Fellegi Tamás, 2016. október 25., 06:05

Moszul ostromának kezdetével úgy tűnt, vége az Iszlám Államnak, nem képes már érdemi ellenállást kifejteni. Ehhez képest nem csak, hogy ellenáll, de még ellentámadásokra is futja erejéből. Olyan, mint a hitleri Németország volt: már mindenki leírta, de még képes volt egy utolsó nagy dobásra, az ardenneki offenzívára.

Az Iszlám Állam harcosai már pénteken ellenakciókba kezdtek, mégpedig a frontvonalon kívül, a hátországban: a kurdok kezén lévő Kirkuk városában keltettek zavart. Tegnap újabb ellentámadásokra került sor, hogy fokozzák az iraki és a kurd erőkre nehezedő nyomást. Kétségkívül a Moszul ostromát vezető koalíció hangsúlyozta a hadművelet kezdetekor, hogy hosszú, kemény küzdelemre kell felkészülni, senki ne számítson sétagaloppra.

Diverzió

Hirdetés

A csata első hetében az iraki és a kurd erők összesen 80 települést foglaltak vissza az Iszlám Államtól, és így helyenként egész közel jutottak a városhoz, ahol a legkeményebb küzdelem várható. A dzsihádisták most ellentámadásba kezdtek, de nem elsősorban a frontvonalon, hanem a hátországba beszivárogva elterelő terrortámadásokat hajtanak végre. A pénteki kirkuki támadás után most a Bagdadból Szíriába és Jordániába vezető út mentén fekvő Rutba városát, és a jazidi kisebbség által lakott Szindzsárt támadták.

A Reuters jazidi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Szindzsárnál kétórás ütközet volt, ennek során 15 dzsihádista vesztette életét és megsemmisítették járműveiket, eközben a kurd haderő két tagja sérült meg. Az Iszlám Állam azt közölte, hogy a kurd pesmerga haderő két járművét semmisítették meg a rajta tartózkodókkal együtt. A helyszín kiválasztása valószínűleg nem volt véletlen: Szindzsárban követte el az Iszlám Állam legdurvább atrocitásait két évvel ezelőtt, amikor elfoglalta a várost. A kurd erők egy éve szabadították fel a környéket.

Azért haladnak

A koalíció sajtóirodája egyébként összegezte az eddigi műveleteket, ezek során az Iszlám Állam 770 harcosát ölték meg és 23-at elfogtak. 127 autóbombát, azaz olyan öngyilkos merénylőt lőttek ki, akik robbanószerrel megrakott autójukat a koalíciós erők állásainak akarták vezetni. Itt egy újabb második világháborús hasonlóságot tapasztalhatunk: meglepően sokan hajlanak az öngyilkosságra, mint annak idején a japán kamikazék.

Az iraki hadsereg délről és délkeletről, a kurdok északról és északkeletről közelítik meg Moszult. A város beépített területeit leginkább a keleti oldalon közelítették meg 5 km-re, a legmesszebb délen állnak, 40 km-re. A harc feltehetően könnyebb lesz, ha sikerül a városon kívüli területek nagy részét elfoglalni, hisz kevesebb front lesz, kisebb területeken kell megoszlani a csapatoknak és a légitámadásokat is könnyebb lesz koncentrálni.

Mint Hitler

Ezzel láthatóan az Iszlám Állam is tisztában van, ezért próbálkoznak Irak más területein öngyilkos akciókkal zavart kelteni, és megtörni a morált. A koalíciós erők azonban úgy néz ki, kezelni tudják a helyzetet, hisz néhány órán belül mindegyik támadást sikerült felszámolni, a támadókból egy sem maradt életben. Akárhány öngyilkos-jelöltje pedig az Iszlám Államnak sincs, így ezek az elterelő hadműveletek óhatatlanul kifulladnak, ahogy annak idején az ardenneki csata is halálra volt ítélve, csak Hitler bízott a csodában.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?