Hirdetés

Begurultak az unionisták, mert zűr lehet az északír határon

2019. december 09., 15:45

Nehéznek bizonyulhat az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti áruforgalom ellenőrzési feltételeinek megteremtése a jövő év végi határidőre egy kiszivárgott brit kormányzati dokumentum szerint.

The Newry River leads into Carlingford Lough marking the most easterly border of the Republic of Ireland and Northern Ireland at Flagstaff Viewing point in Northern Ireland in Britain, 04 March 2019. Neither the UK nor the EU wants a hard border, and the Irish backstop is the mechanism that negotiators agreed upon to prevent that from happening. The open border, a now-invisible, 499-kilometer (310-mile) line running through countryside, farmland and bisecting main roads, is enshrined in an international peace deal that in 1998 helped to extinguish decades of sectarian and political violence in Northern Ireland; a period known as the Troubles. Over 3,000 people died during the Troubles, which saw unionist paramilitaries from largely Protestant areas, who identify as British, and republican militias from largely Catholic areas, who sought a re-unified Ireland, trade terror. Britain is scheduled to leave the European Union on 29 March 2019, two years after Prime Minister Theresa May invoked Article 50, the mechanism to notify the EU of her country's intention to abandon the member's club after the tightly-contested 2016 referendum. The results of that referendum exposed a divided nation. Leave won, claiming 52 percent of the overall vote. Voters in England and Wales came out in favor of leave, while Scotland and Northern Ireland plumped for remain. EPA/NEIL HALL
A Newry-folyó az ír-északír határon. EPA/NEIL HALL

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök a választási kampányban rendre azt hangoztatja, hogy semmiféle vámeljárási fennakadás nem lesz Nagy-Britannia és Észak-Írország kereskedelmében a Brexit után tervezett egyévi átmeneti időszak lejárta után.

Komoly kihívás

Hirdetés

A Financial Times brit üzleti napilaphoz azonban eljutott a Brexit-ügyi minisztérium (DExEU) egy belső leirata, amely szerint az EU-val kötött Brexit-megállapodásban szereplő ellenőrzési rendszer infrastruktúrájának, a kapcsolódó rendszereknek és a személyi feltételeknek a megteremtése 2020 decemberéig komoly stratégiai, politikai és műveleti kihívást jelent.

A Brexit - és ennek részeként Észak-Írország jövőbeni vámjogi státusa az Egyesült Királyságon belül - a választási kampány elsődleges vitatémái közé tartozik.

Nem akarnak határellenőrzést

Az EU-val Johnson kormánya által októberben elért új Brexit-megállapodás külön 64 oldalas csatolmányt tartalmaz arról, hogy milyen szabályozás alapján folyjon a kereskedelem Nagy-Britannia és Észak-Írország között annak érdekében, hogy az áruforgalmat ne Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán - az EU és az Egyesült Királyság majdani egyetlen szárazföldi vámhatárán - kelljen ellenőrzésnek alávetni.

Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki egyezmény egyik fő vívmányaként hosszú ideje nem létezik fizikai ellenőrzés.

Kint is, bent is

A megállapodás alapelvei szerint Észak-Írország harmonizált viszonyrendszerben marad az Európai Unió egyes - főleg áruforgalmi - szabályrendszereinek "korlátozott számú" elemével.

E megoldás alapján Észak-Írország az Egyesült Királyság vámuniós rendszerének tagja maradna, de ezzel együtt az Európai Unió egységes belső piacának egyik áruforgalmi beléptető pontjaként is funkcionálna.

A brit hatóságok a külső országokból Észak-Írországba érkező importra a brit vámtételeket alkalmazhatják, feltéve, hogy az adott importáru nem lép be az EU egységes belső piacára.

Olyan importtételek esetében azonban, amelyekről nem lehet kizárni, hogy megjelennek az Európai Unió belső piacán, a brit hatóságok az EU vámtételeit kötelesek alkalmazni.

A Brexit-ügyi minisztérium hétfőn kiszivárgott belső leirata szerint ahhoz, hogy mindez egy év múlva működőképes legyen, még az EU-val tervezett szabadkereskedelmi tárgyalások eredményének ismerete előtt meg kellene kezdeni a rendszer kiépítését.

Begurultak az unionisták

Boris Johnson hétfői kampánykörútján nem volt hajlandó közvetlenül kommentálni a  dokumentumban foglaltakat, és a DExEU is jelezte közleményében, hogy a minisztérium kiszivárogtatásokat nem kommentál.

Arlene Foster, a DUP vezetője azonban hétfőn kijelentette, hogy Johnson "megszegte adott szavát", a kormányfő ugyanis ígéretet tett arra, hogy nem lesz semmiféle vámellenőrzés Észak-Írország és Nagy-Britannia között.

A DUP azzal a feltétellel támogatta az előző parlamentben kisebbségbe került konzervatívokat, hogy Észak-Írország és Nagy-Britannia közé nem emelkedhet vámhatár a brit EU-tagság megszűnése után sem.

Igaz, a konzervatívoknak valószínűleg nem lesz szükségük a DUP támogatására az alsóházban, az előrejelzések szerint ugyanis fölényesen nyerik majd az előrehozott parlamenti választást csütörtökön.

Háttéranyagunk a témában: Sorsdöntő választás lesz a héten Nagy-Britanniában.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?