Hirdetés
Hirdetés

Betelt a pohár: bekeményíthet az EU a pénzmosások miatt

2018. szeptember 05., 13:00

Komoly hiányosságok mutatkoznak az EU pénzmosás elleni rendszerében, figyelmeztet egy most kiszivárgott uniós jelentés. A dokumentum a hatáskörök központosítását, uniós szintű mechanizmusok és adott esetben egy új uniós szerv létrehozását javasolja. A közelmúltban a Danske Banknál merült fel több tízmilliárd dolláros pénzmosás gyanúja, de más bankok botrányai is arra utalnak, hogy az EU nem képes megakadályozni az illegális pénzek áramlását.

 Danske Bank branch in Tallinn, Estonia, 03 August 2018. Estonian Prosecutor General Lavly Perling said on 31 July, that they launched a criminal investigation over Danske Bank over money laundering allegations. According to reports 03 August the Estonian parliament investigation will start in September. Danske Bank Estonia branch is alleged to have been involved in money laundering between 2007 and 2015. EPA/VALDA KALNINA
A Danske Bank észtországi fiókja Tallinban. EPA/VALDA KALNINA

A közelmúltban kirobbant botrányok azt jelzik, hogy „hiányosságok” és „hézagok” vannak az Európai Unió felügyeleti szervei és a nemzeti felügyeleti szervek együttműködésében a pénzmosás elleni küzdelemben. A többi közt ezt állapította meg egy bizalmas uniós jelentés, amely a Financial Times birtokába került.

Nem tartatják be a szabályokat

A dokumentum, amelyet ezen a héten küldtek ki az uniós kormányoknak és az Európai Parlamentnek, megállapítja például, hogy jogilag nem kellően tisztázott a különböző pénzügyi felügyeleti szervek közötti együttműködés, nem megfelelőek az uniós országok közötti információcserét biztosítani hivatott egyezmények, és uniós szinten nincs forrás elkülönítve arra, hogy a szabályokat a gyakorlatban is érvényre juttassák. Az információcsere és együttműködés tagállamokon belül, illetve azok között is hiányosságokat mutat fel.

Hirdetés

Andrea Enria, az Európai Bankhatóság (EBA) elnöke most egy új, európai szintű szervezet létrehozását javasolja, hogy a bankok valóban végrehajtsák az uniós jog által előírt ellenőrzéseket és intézkedéseket a pénzmosás megakadályozására. "Ha gyenge egy hatóság, akkor az illegális pénzek bejuthatnak az uniós egységes piacra” – mondta Enria a brit gazdasági lapnak.

Uniós illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy bár az elmúlt években az EU több jogkört kapott a bankok felügyeletére – tehát erősödött az uniós szintű kontroll –, a pénzmosás elleni küzdelem és ennek jogi szabályozása nagyrészt nemzeti hatáskörben maradt.

Uniós szintű kontrollt akarnak

A Financial Times által megszerzett dokumentum számos javaslatot is tesz a helyzet javítására. „Egyetértési megállapodást” kellene például kötni az információk megosztásáról  az Európai Központi Banknak és a nemzeti felügyeleti szerveknek, és központosítani kellene olyan hatásköröket, amelyek jelenleg meg vannak osztva az uniós szervek és az EBA között.

Hosszú távon pedig létre kellene hozni egy uniós szintű mechanizmust a tagállami felügyeleti szervek munkájának jobb összehangolására, illetve központosítani kellene a pénzmosás elleni küzdelem felügyeletét, és ennek érdekében akár egy új uniós szervet is létre lehetne hozni.

Orosz és észak-koreai pénzmosás

Mint ismert, a közelmúltban több bank pénzmosási botránya is megrázta az EU-t. Pénzmosás gyanújába keveredett például Dánia legnagyobb pénzintézete, a Danske Bank: egy független vizsgálat szerint 30 milliárd dollár értékű „orosz és ex-szovjet” pénz folyt át a bank észtországi fiókján egyetlen év alatt.

A lett ABLV bankot pedig az amerikai pénzügyminisztérium és a lett korrupcióellenes ügyészség azzal vádolta meg, hogy Észak-Koreának mosott pénzt: segített ügyfeleinek kijátszani a szankciókat, és közvetve segítette a diktatúra atomprogramjának finanszírozását. A botrány kirobbanása után bejelentették a bank felszámolását.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere

Churchill mindent megtett, hogy ne maradjon országa egyedül, Margaret Thatcher pedig elképedt volna, ha azt látja, hogy országának vezetőjét elküldik a nagyok asztalától. Michael Heseltine, aki David Cameron és Theresa May pártjának összesen 20 évig volt minisztere, a jelenlegi brit politikai káoszról nyilatkozott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?