Hirdetés
Hirdetés

Betörtek az orosz-szír erők az Iszlám Állam utolsó nagyvárosába

2017. szeptember 07., 06:07

A múlt héten kitervelt csapda bezárult, kettévágták az Iszlám Állam erőit Szíriában, az Eufrátesztől nyugatra fekvő területeken. Így 3 év után kiszabadult Deir ez-Zor városa az Iszlám Állam szorításából, de a város teljes felszabadításáig még brutális harcok lehetnek. Igen aktív és hatékony az orosz légierő.

A múlt héten felállított csapda, melybe belesétáltak a dzsihádisták, végül bezárult, de nem könnyen. A szír kormányerők már vasárnap este utat vágtak a 3 éve magát elszigetelten védő Deir ez-Zor városa felé, de az Iszlám Állam összeszedte harcosait, és megpróbálta megakadályozni a felszabadító hadműveletet. Végül orosz repülők egész alacsonyan szállva lőtték az ellenséget és tisztították meg a terepet. Most a létrehozott folyosó biztosítása és kiszélesítése a feladat.

A Deir ez-Zor városához vágott út. Forrás: liveuamap.com
A Deir ez-Zor városához vágott folyosó. Forrás: liveuamap.com

További tervek

A Reutersnek elmondta a hadsereg egy nem szír parancsnoka, hogy Aszad erői orosz és iráni segítséggel az Eufrátesz partja mentén nyomulnak majd tovább, ha sikerült ellenőrzésük alá vonni a várost. Észak felé egy kisebb területtel kell megbirkózniuk, ez maga a csapda, dél felé viszont egy hosszabb, keskeny, de sűrűn lakott szakasz következik, az iraki határig. Ennek két oldalán már csak a sivatag van, ott értelemszerűen egyszerűbb a helyzet.

Hirdetés

Miután az Iszlám Állam elvesztette területeinek nagy részét, maradék erőit ebbe a 10 kilométer széles, bő 200 kilométer hosszú sávba vonja vissza, itt fogja utolsó, elkeseredett küzdelmét vívni a falvak és kisebb városok között. Úgy becslik, hogy 6-8000 hadra fogható harcosuk van még, és miután újakat toborozni már nem tudnak, egyre több nőt próbálnak meg bevonni, illetve harcra kényszeríteni a még uralmuk alatt álló lakosság soraiból.

Orosz rakéták

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a hadműveleteket cirkálórakétákkal támogatta, egy, a mostani hadműveletekhez közel fekvő városban egy megerősített területet lőttek, ezáltal egy ott gyülekező ellenséges csoportosulást számoltak fel, akik között sok volt az Oroszországból és más volt szovjet tagállamból származó harcos. Ez különösen fontos Oroszországnak, mert nem akarja, hogy az Iszlám Állam területének felszámolása után ezek visszaszivárogjanak az óhazába és ott kövessenek el merényleteket. Egyúttal az Iszlám Állam egy nagy lőszerraktárát is kilőtték.

Az elnöki erő

Aszad elnök önbizalma közben igencsak megnőtt a hatalmas területek visszaszerzésével, noha lényegében mindent az oroszoknak köszönhet. Feltehetőleg az Iszlám Állam megszűnése után nem csak a mostani hatalomhoz fog ragaszkodni, hanem az ellenzéki területek közül is minél többet vissza akar szerezni, és bármilyen esetleges béketárgyalásokon nem valószínű, hogy engedményeket tenne. Kérdés, hogy Oroszország hogy fog részt venni ebben a folyamatban, mennyire csitítja majd az elnököt, és tereli a kompromisszumok felé.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?