Hirdetés
Hirdetés

Borkai sikamlós afférja és a Fidesz-bukta – külföldi lapok a választásról

2019. október 14., 09:10

Érzékeny vereségeket szenvedett a Fidesz a tegnapi önkormányzati választásokon, és habár országosan még mindig ez a párt a legerősebb, a mostani ellenzéki összefogás a parlamenti választásokon is komoly próba elé állíthatja Orbán Viktort, írják külföldi lapok. A FAZ szerint az eredményben szerepet játszhatott a Borkai-botrány is, amely rombolta a párt tekintélyét.

	Budapest, 2019. október 13. Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester (b6) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b4), mögöttük Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a párt alelnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd alelnök (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd
A Fidesz tegnapi eredményvárója. MTI/Koszticsák Szilárd

Címlapján hozza a tegnapi önkormányzati választások eredményét a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) internetes kiadása.

Budapest Orbán ellen fordult...

Hirdetés

A német konzervatív lap szerint „a főváros Orbán ellen fordult”, és a Fidesz más fontos városokban is „érzékeny vereséget” szenvedett.

Ez a botrányokra és a korrupciós vádakra vezethető vissza, valamint arra, hogy az ellenzék összefogott, a baloldaltól egészen az erősen jobboldalig.

A FAZ szerint Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere korábban jó hírnévre tett szert Zugló polgármestereként, mint rátermett vezető és megvesztegethetetlen politikus. Most pedig olyan sikerrel ajándékozta meg az ellenzéket, amely baloldali remények szerint modellként szolgálhat Orbán Viktor leváltásához.

...de még nem ünnepelhet az ellenzék

Ugyanakkor a parlamenti választások csak három év múlva lesznek, addig a miniszterelnöknek továbbra is kényelmes, kétharmados parlamenti többsége lesz, emlékeztet a FAZ. Ráadásul az ellenzék túlságosan heterogén ahhoz, hogy összességében egységesen lépjen fel.

Különösen a baloldaliak-liberálisok mélyen megosztottak, és eddig nagyon értettek ahhoz, hogyan tegyenek keresztbe egymásnak.

A német lap emlékeztet arra is, hogy az érzékeny vereségek ellenére továbbra is a Fidesz a legerősebb politikai erő az országban.

Sokba kerülhetett a Borkai-affér

A FAZ végül kitér arra, hogy Borkai Zsolt a németnyelvű sajtóban csak „magyar Ibizaként” emlegetett botránya ellenére is nyerni tudott „a jómódú, a német autóipar által meghatározott” dunántúli megyeszékhelyen, Győrben.

Ez a sikamlós affér ugyanakkor összességében károsíthatta a Fidesz tekintélyét, különösen azért, mert máshol is felmerültek korrupciós vádak

- állítja a német lap.

Fellegvárakat vesztett a Fidesz

Ha nem is a vezető hírek között, de címlapján számol be a választások eredményéről a Der Standard. Az osztrák liberális lap kiemeli: „Orbán ellenfele” lesz Budapest polgármestere, a Fidesz pedig nem csak a fővárosban, hanem több vidéki fellegvárban is vesztett.

A megsemmisítő vereség, amit a Fidesz az ellenzékkel szemben kilátásba helyezett, a jelen állás szerint elmaradt.

- írja a lap, hozzátéve ugyanakkor, hogy a vidék továbbra is a Fidesz kezében maradt, a legtöbb faluban a kormánypárt győzött.

A szocialista-liberális ellenzéki pártok az új összefogás és a közös jelöltek révén tudták megakadályozni Orbán Viktor pártjának újabb földindulásszerű győzelmét, összegzi a tegnapi eseményeket az osztrák napilap.

A parlamenti választás tesztje

Mindezzel összhangban a brit Guardian szintén azt emeli ki, hogy Karácsony Gergely győzelme csapás Orbán Viktor számára, ráadásul ez csak egy a sok vereség közül.

Mint írják, a mostani szavazást sokan az ellenzéki összefogás lakmuszpapír-tesztjének tartják, amely utat mutathat ahhoz, hogyan lehet Orbánt a 2022-es parlamenti választásokon is komoly kihívás elé állítani.

Véleménycikkünk a választásról: Tegnap eldőlt az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Facebook már a jövő irodáján dolgozik

A Facebook már a jövő irodáján dolgozik

2050-re az irodai munka nagy részét már a mesterséges intelligencia vezérli majd, emberi agyba épített elektródák és apró számítógép-implantátumok küldik az e-maileket és osztják be a munkát. És ez már nem csak a távoli jövő, hiszen komoly cégek, így a Facebook vagy az Oracle is dolgoznak a fejlesztéseken.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?