Hirdetés
Hirdetés

Csalódást okoztak a németek

2017. augusztus 15., 09:58
Cimkék
Németország
, GDP
, Destatis

A vártnál kisebb lett a második negyedévi német GDP-növekedés a német szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint.

A második negyedévben a német gazdaság ár-, szezonális- és naptári kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az első negyedévben 0,7 százalék volt a negyedéves GDP-növekedés – közölte a Destatis.

Változatlan áron számolva a második negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a német gazdaság az egy évvel korábbihoz képest, míg az első negyedévben 3,2 százalékos volt a növekedés. Az év első két negyedéve azonban erős naptári hatásnak volt kitéve, mivel az első negyedévben három munkanappal volt több, mint egy évvel korábban, a második negyedévben pedig három munkanappal kevesebb. Naptári hatásoktól megtisztítva a második negyedévi éves GDP-növekedés 2,1 százalék, az első negyedévi pedig 2,0 százalék.

Hirdetés

A második negyedévi negyedéves GDP-növekedésre az elemzők 0,7 százalékot vártak, magasabbat a tényleges 0,6 százaléknál. Az éves GDP-növekedési ütemre 1,9 százalékot várt az elemzői közösség az elért 0,8 százalék helyett.

A második negyedévi német bruttó hazai terméket 44,2 millió dolgozó állította elő, 664 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ez vitte a növekedést

A növekedés legerősebb motorjaként a Destatis kimutatása szerint a lakossági fogyasztás mellett a közkiadások növekedés működött közre. Növekedtek a beruházások és az építőipar teljesítménye is. A külkereskedelmi forgalom viszont fékezte a GDP-növekedés ütemét, mivel a megtisztított import volumene nagyobb ütemben nőtt, mint az export.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?