Hirdetés
Hirdetés

De ki is az a Macron, aki most a legesélyesebb francia elnökjelölt?

Fellegi Tamás, 2017. április 21., 16:03

Egy 39 éves, szimpatikus politikus vezeti a francia elnökjelöltek listáját közel 25 százalékos támogatottsággal. Az érdekessége, hogy egy éve alig ismerték, és rekordidő alatt építette fel politikai mozgalmát és elnökjelöltségét. Lássuk, ki is Emmanuel Macron, aki reményeink szerint megmenti Franciaországot Le Pentől.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Macron a jelenlegi elnök, Francois Hollande felfedezettje és pártfogoltja (ahogy Angela Merkel Helmut Kohlé volt), és kormányában a gazdasági miniszterségig jutott. Tavaly áprilisban azonban egy hirtelen döntést hozott az ifjú és ambiciózus politikus: megalapította az En Marche! politikai mozgalmat. Négy hónap múlva lemondott miniszteri posztjáról, és immár csak pártjával foglalkozott. Most, egy év elteltével ő a legesélyesebb elnökjelölt, és ilyen gyors felemelkedésre még nem volt példa.

Kapóra jött az üresedés

Igaz, ebben egy rendkívüli esemény nagy szerepet játszott: az addigi legesélyesebb jelölt, Francois Fillon helyzete megroppant, miután idén év elején kiderült, hogy feleségét és gyerekeit parlamenti állásokban alkalmazta, és egymillió eurót kaptak nem túl megterhelő munkákért. Miután Fillon kiesésével egy pillanatig lényegében egyedül maradt a páston a szélsőjobboldali Marine Le Pen, betöltésre várt az üres hely egy mérsékelt politikus számára.

Hirdetés

Ez kapóra jött Macronnak, aki új mozgalmával épp betört a politikai palettára. Korábbi tanácsadója, Alain Minc szerint, aki 15 éve közeli munkatársa, Macron rendkívül gyorsan tanulja a politikai szereplést, jól alkalmazkodik, és olyan, mint a macska: ha kidobják az ablakon, mindig talpra esik. Egy volt osztálytársa szerint már iskolás korában is kivételes képességekkel rendelkezett, esetenként a tanárai szintjére jutott tudásban és intelligenciában.

Művész lett volna

Az ifjú Macron eleinte író szeretett volna lenni: állandóan olvasott, majd verseket kezdett írni és egy novellája is született. Volt drámatanárnője, Brigitte Togneux szerint nem olyan volt,mint a többi diák, hanem koránál sokkal érettebbnek tűnt. Az ifjú Macron felajánlotta a tanárnőnek, hogy írjanak együtt egy darabot Togneaux végzős osztályának. A darabot lényegében Macron írta meg, teljesen elbűvölve a nála 24 évvel idősebb tanárnőt, olyannyira, hogy az később, 2007-ben hozzá is ment egykori diákjához.

De pénzügyes lett

Macron tanulmányai befejezése után végülis nem író lett, hanem a francia pénzügyminisztériumban kezdett dolgozni 2004-ben. 2008-ban a magánszférába ment át, nem is akárhová: egy Rotschild bankhoz, befektetési bankárnak. 2012-től aztán Hollande stábjához igazolt, két évvel később pedig gazdasági és ipari miniszter lett, és végül tavaly jött az önálló politikai karrier.

A 39 éves Macron két nappal a választások előtt 24 százalékkal vezeti a listát, utána 22 százalékkal Marine Le Pen a második, Fillon 20 százalékkal a harmadik, őt követi a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon 19,5 százalékkal, és még megemlíthető még Benoit Hamon, a szocialisták jelöltje 7 százalékkal. Ma éjjeltől kampánycsend lesz, sok újat már nem tudhatunk meg vasárnap éjjelig, de a papírforma szerint biztosnak tűnik, hogy Macron továbbjut a második fordulóba.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?