Hirdetés
Hirdetés

Durván kitömik megrendelésekkel a magyar építőipart - de ki fog teljesíteni?

2018. június 15., 09:14

Ki vannak tömve megrendelésekkel a hazai építőipari cégek, a termelés növekedési üteme azonban csak nem akar fokozódni - a munkaerőhiány lehet a háttérben.

Út-, vasút- és közműépítések miatt szárnyal az építőipar - de a tempó nem akar felpörögni

2018 áprilisában az építőipari termelés volumene 14,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Bár mindkét építményfőcsoportnál (épületeknél és egyéb építményeknél) növekedést mért a KSH, az egyéb építményeknél lényegesen jelentősebb a bővülés: itt hajszál híján 25 százalékkal ugrott a termelés egy év alatt, elsősorban az út-, vasút- és közműépítéseknek köszönhetően. Az épületeknél 7 százalékos növekedést mért a KSH.

Rengeteg az új szerződés, főleg az egyéb építményeknél

Hirdetés

Az építőipari növekedés trendje két hónap lassulás után tudott újra emelkedni, az év eleji kirobbanó növekedési számokat azonban továbbra sem sikerül hozni. Elképzelhető, hogy az építőipart egyre jobban sújtó munkaerőhiány áll a háttérben - megrendelés ugyanis van dögivel.

A megkötött új szerződések volumene 47 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 35,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 54,5 százalékkal.

Az épületépítési szerződések 35 százalék fölötti növekedésének oka szakértők szerint az is lehet, hogy a lakásfejlesztőket rendkívüli módon szorítja az idő. A mostani szabályozás szerint ugyanis csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes - 5 százalékos - lakásépítési áfa. Ha a fejlesztők szeretnék befejezni a már megkezdett beruházásokat, akkor két éven belül legalább 30-40 ezer új lakást kell megépíteniük, ezt követően ugyanis - ha addig nem változik az áfaszabályozás - csak jóval drágábban tudják értékesíteni azokat.

Áprilisban egyébként irodaépületek mellett ipari és oktatási épületek építésére kötöttek nagy értékű új szerződéseket. Az egyéb építmények közül a közmű- és szennyvíztisztító telepek építésére kötött szerződések voltak jelentősek.

Az új szerződéseknek köszönhetően összességében az április végi szerződésállomány 79,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Itt viszont eléggé felborult a kép: az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene mindössze 3,8, az egyéb építményeké viszont 115,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az épületek építésére megkötött szerződések értéke közelíti a 419 milliárd forintot, az egyéb építményeké meghaladja az 1800 milliárd forintot:

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?