Hirdetés
Hirdetés

Egyre többen dolgoznak Magyarországon – közel a teljes foglalkoztatottság?

2017. november 29., 09:33

A munkanélküliek száma is csökkent az augusztus-októberi időszakban.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

A KSH legfrissebb adatai szerint az idei augusztus-októberi időszakban mintegy 41 ezer fővel, 4 millió 445 ezer főre bővült a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest, miközben a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 68,7 százalékra emelkedett. A férfiak foglalkoztatási mutatója nagyobb mértékben javult, mint a nőké, ezt közölte a KSH a Privátbankár.h-val.

Forrás: KSH / Privátbankár

Hirdetés

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 84 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 34 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké 10 ezer fővel csökkent. A fiatal (15–24 éves) korcsoportban a foglalkoztatottak létszáma 306 ezer fő, a foglalkoztatási ráta 29,4 százalék volt. Az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) foglalkoztatottak száma is emelkedett, ebben a korcsoportban a foglalkoztatási ráta 1,3 százalékponttal, 84,1 százalékra nőtt.

Csökkent a munkanélküliség is

Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 36 ezer fővel, 183 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,8 százalékponttal, 4 százalékra csökkent. A férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a nőket, esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt.

Forrás: KSH / Privátbankár

A 15–74 éves férfiak körében 27 ezer fővel, 87 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma, munkanélküliségi rátájuk pedig 1,1 százalékponttal, 3,5 százalékra mérséklődött. A 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 1,5 százalékponttal, 11,1 százalékra csökkent, ebben az időszakban a munkanélküliek egyötöde ebből a korcsoportból került ki. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,1 hónap volt; a munkanélküliek 42,1 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

Lehet, hogy pár évtized, és nem is kell már dolgoznunk?

A mesterséges intelligencia, a robotizáció egyre ijesztőbb méreteket ölt, sok százezer, sok millió munkahelyet vált ki a világon. Elveszik a robotok a munkánkat, vagy sem? Mi az, ami marad? Nem lehet, vagy nem kell majd dolgozni a jövőben? A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?