3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Állategészségügyi indokokra hivatkozva akar Lengyelország egy olyan hosszú kerítést építeni keleti határaira, amely a világ egyik leghosszabb ilyen építménye lehet. Történetesen éppen Keletre, ősellenségei, az oroszok és fehéroroszok felé. Vajon emberek, vagy fertőző vaddisznók ellen készül valójában?

Fertőző vaddisznók. Igen, ez a vész fenyegeti most Európát. Lengyelország mintegy 1200 kilométer hosszan határkerítést készül felépíteni keleti határára, történetesen éppen az Oroszországgal, Ukrajnával és Belorussziával (Belarusz) érintkező vonalakra. Összehasonlításképpen, a magyar határkerítés a Wikipedia szerint 523 kilométer hosszú.

A vaddisznók ugyanis afrikai sertéspestissel lehetnek fertőzöttek, és ennek elhárítása, úgy látszik, megér egy ekkora beruházást. A brit Telegraph.co.uk szerint a költségek 50 millió fontra (mintegy 17,6 milliárd forintra) rúgnak majd, az építkezést az év végén kezdenék.

Ha minden jól megy, 2020 végére a Kárpátoktól a Balti-tengerig disznóvész-mentes lesz a határ. Úgy tudni, a magyar kerítés négy méterével szemben a lengyel kerítés csak két méretes lesz, viszont a föld alá is le fog nyúlni egy kicsit. Nehogy a buzgó vaddisznók alagutat ássanak alatta – írja a brit híroldal.

Litvánia biztonságos?

A mellékelt térkép szerint a litván határra viszont nem terveznek kerítést, így a disznóknak nincs más dolguk, mint arrafelé kerülni. Hacsak a litván határőrök el nem kapják őket, nyilván. A Kalinyingrádi enklávé, amely csak Lengyelországgal és Litvániával határos, viszont megintcsak kap kerítést. Pedig csak Litvániából és Lengyelországból, vagy a tengerből kerülhet oda vaddisznó. (Esetleg hajóról?) Akkor most Litvánia pestisveszélyes, vagy nem pestisveszélyes?

Halálos ítéletet kérnek a disznókra

A tréfát félretéve, a britek emlékeztetnek arra, hogy a sertéspestis valóban nagyon veszélyes, az állatállomány közel 100 százalékát elpusztítja, ahol elterjed. A növekvő vaddisznó-populáció pedig másutt is gond. Német és francia farmerek szerint 70 százalékkal kéne csökkenteni, mert a betegségterjesztésen kívül a vetésben is nagy károkat okoznak.

Szakértők emlékeztetnek rá, hogy a vaddisznók nagyon ügyesek, ha élelemhez akarnak jutni. Ráadásul a határon sok a vízfolyás, így úszva is átjuthatnak majd.

Ember ellen?

A hivatalostól eltérő véleményeket gyakran hangoztató német Heise.de egyből felveti, hogy a kerítés nem az orosz hibrid háború ellen készül-e a vadak helyett. A föld felett két méretes, az alatt is csak 40 centiméteres méret azonban arra utal, hogy nem igazán emberek ellen tervezik. Szögesdrótról sincs szó.

Ám a német cikk szerint lengyel politikusok is célozgatnak rá, hogy a “zöld emberkék” – a Krím-félsziget elfoglalásakor felségjelzés nélküli egyenruhában érkező orosz katonák – távol tartására is alkalmas lehet az építmény.

Sehogy sincs értelme

Az afrikai sertéspestis nagyon fertőző, majdnem mindig halálos, 2007-ben tűnt fel. Nincs ellene oltás sem, emberekre viszont nem veszélyes. A kerítésnek egy lengyel biológus szerint mégsioncs értelme, a betegséget ugyanis már 2014-ben felfedezték Lengyelországban.

Azóta 1415 esetet jegyeztek fel a vaddisznók és 108-at a házi sertések körében. A vírus ráadásul egyes rosszul kezelt húsokban, húskészítményekben is életben maradhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG