Hirdetés
Hirdetés

Elég volt már a bóvliból: mindenki a magyarokra fogad

2016. január 07., 08:14

Több elemzőház is kiadta, milyen hitelminősítési lépésekre számít idén. Magyarországnak most már ki kell kerülnie a bóvliból: a bankoknak könnyebb lett a helyzete és a költségvetés pozíciója is sokat javult - márciusban akár meg is jöhet az első fecske. Vannak azonban olyan országok, amelyek nem ilyen vidáman várhatják az évet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kipróbál egy elektromos áramot fejlesztő kerékpárt egy konferencián 2015. november 20-án.MTI Fotó: Illyés Tibor
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kipróbál egy elektromos áramot fejlesztő kerékpárt egy konferencián 2015. november 20-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Rossz hírt kaphat Törökország és Dél-Afrika

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays minden év elején összeállítja előrejelzését az adott évben várható felzárkózó térségi hitelminősítői lépésekről.

Hirdetés

Idei prognózisukban azt írták: miután a legnagyobb felzárkózó gazdaságok közül tavaly Oroszország és Brazília már elveszítette befektetési ajánlású osztályzatát, az idén valószínűleg Törökország és Dél-Afrika kerül a figyelem középpontjába.

Törökország befektetési ajánlású besorolása ki van téve potenciális szakpolitikai hibáknak és a regionális politikai felfordulásnak, Dél-Afrika hitelminősítői megítélése pedig egyöntetűen lefelé tart, és a szuverén adósminőségi mérőszámok romlásának megállítása nem lesz könnyű - vélekedtek.

Törökország korábban egyébként az ország a befektetők kedvence volt - mi történt? Korábbi összeállításunkból kiderül >>

A magyarok viszont örülhetnek

A Barclays Oroszország szuverén minősítéseinek stabilizálódásával számol, Magyarország esetében pedig felminősítésre lát lehetőséget.

Rajtuk kívül a Morgan Stanley is úgy számol: 2016 lesz az az év, amikor Magyarország visszanyeri befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzatát. A ház szerint "már esedékes lenne" a felminősítés, és az idén legalább egy, de nagyobb valószínűséggel két hitelminősítő is visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetésre ajánlott kategóriába.

A Morgan Stanley elemzői szerint ezt indokolná a külső adósság illetve a devizaadósság arányának folytatódó csökkenése, valamint az, hogy kiszámíthatóbbá vált a magyar bankrendszer működési környezete, és továbbra is szilárd a magyar gazdaság költségvetési pozíciója.

A bankrendszer működési környezete egyébként legutóbb az EBRD nyomására javult, miután nem hagyták, hogy a kormány feltételekhez (a hitelezés fokozásához) kösse a bankadó mérséklését. Emellett a devizahitelek forintosítása is javította a bankok kilátásait.

A költségvetésről pedig a napokban több jó hír is érkezett: a GDP-arányos államháztartási hiány várhatóan lényegesen kedvezőbb lesz a célnál.

A ház szerint mindezeknek együtt "elégségesnek kellene lenniük" a felminősítéshez.

Mikor kezdik?

Március elejétől veszik ismét napirendre Magyarország államadós-besorolásainak felülvizsgálatát a piacvezető nemzetközi hitelminősítők. Itt a 2016-os menetrend >>

Németh Gábor a Totalreturn blogon azért arra is emlékeztet: a naptár összeállítása nem jelenti azt, hogy az adott időpontban lépnek is, sőt időnként az is előfordul, hogy új állásfoglalás/anyag sem lát napvilágot az adott országról az előre közzétett napon, ugyanakkor a hitelminősítők más időpontban is megváltoztathatják az egyes országok hitelminősítését, ezt azonban alaposan meg kell indokolniuk. Ez utóbbi azonban viszonylag ritkán fordul elő - írja a szakember.

Így állunk most

Hitelminősítő Besorolás Kilátás
Moody's
Ba1 Pozitív
Standard & Poor's
BB+ Stabil
Fitch Ratings
BB+
Pozitív
Japan Credit Rating Agency BBB
Stabil
Rating and Investment
BBB- Stabil
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?