Hirdetés
Hirdetés

Élelmiszer-, és gyógyszerhiány vár a britekre kormányuk szerint is

2019. augusztus 18., 10:06

A beduguló kikötők és az ír belső vámhatár miatt jöhet ilyan helyzet, amit utoljára a második világháború során és az azt követő néhány évben tapasztalhatott az ország. Mindez a brit kormány ma kiszivárgott jelentése szerint, megegyezés nélküli EU-kilépés esetén következhet be.

Nagy-Britannia üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal fog szembesülni, ha megállapodás nélkül elhagyja az Európai Uniót, írja a Sunday Times a hozzá eljutott hivatalos kormánydokumentumok szerint. Ez ráadásul nem is a legrosszabb, hanem a legvalószínűbb forgatókönyv.

A dokumentum szerint a kontinensről érkező és oda induló teherautók 85 százaléka nem áll készen a francia vámkezelésre, így a kikötőkben három hónapig káosz lehet, mielőtt a helyzet javulni kezdene.

Hirdetés

A kormány úgy véli továbbá, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti kemény határ visszaállítása valószínű, mivel a vámellenőrzések elkerülésére irányuló jelenlegi tervek fenntarthatatlannak bizonyultak.

A jelenlegi helyzet szerint igen nagy a megállapodás nélküli kilépés valószínűsége, mivel Boris Johnson miniszterelnök ezt tekinti alaphelyzetnek, és ha nem sikerül megállapodni az EU-val, vagy a korábbi megállapodást elfogadtatni a parlamenttel, nem fog hosszabbítást kérni, így október 31-én sor kerül a kilépésre.

Előfordulhat persze, hogy hajthatatlanságával a miniszterelnök az EU 27 tagjára akar ráijeszteni, mielőtt a jövő héten tárgyalásokat folytat Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, és megpróbálja rávenni őket a korábbi megállapodás jelentős módosítására.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A szeptember eddig eltelt része igen gyászosnak bizonyult a forint szempontjából: történetének leggyengébb értékére került az euróhoz képest. A tavaly nyári hasonló esemény után ez már trendszerűséget is jelent, így erősen fékeződik a bérfelzárkózás, ráadásul a cseh és lengyel valutához képest is gyengül a forint, így ők is egyre inkább elhúznak előttünk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?