3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Japán irányába indult hosszú útjára Angliából egy teherhajó, és miután március 30-án fog megérkezni, nem biztos, hogy kirakodhat, mivel nem lesz érvényes kereskedelmi megállapodás Japán és Nagy-Britannia között, ha utóbbi szabályozatlanul esik ki az EU-ból. Végjáték lesz, az utolsó pillanatig hazardírozik a brit miniszterelnök és a parlament.

Közeleg az összeomlás

Szűk 40 nap maradt az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséig, ami igen rövid idő ahhoz, hogy a brit parlament mégis rábólintson a miniszterelnök által az EU-val kidolgozott megállapodásra, vagy arra, hogy Theresa May más megoldást keressen. Olyannyira rövid idő, amennyi a Thalassa Mana nevű hajónak kell, hogy rakományával együtt Oszakába érjen. Megérkezésekor, ha az EU-val kötött japán szerződés már nem érvényes Nagy-Britanniára, nincs kipakolás.

Greg Clark kereskedelmi miniszter brit ipari vállalatok és exportőrök képviselőinek beszélt arról, hogy az ilyen vámakadályok és az ebből adódó késések elfogadhatatlanok, és megegyezés nélkül ezek realitássá válnak. Ezért az a véleménye, hogy a megegyezés nélküli kilépést mindenképpen meg kéne akadályoznia főnökének, a miniszterelnöknek, akit ezek szerint kormánya sem tud jobb belátásra téríteni.

Brüsszeli próbálkozás sokadszor

Theresa May továbbra is azt erőlteti, hogy Brüsszelben megváltoztassa az északír határ lezárhatatlanságáról szóló megállapodást, és utána rávegye a parlamentet, hogy mégis megszavazza az eddig elutasított megállapodást. Ma el is megy Brüsszelbe May, és megpróbálják átfogalmazni az ír határról szóló részt, de az EU jelezte, hogy a vonatkozó megállapodásra nem lehet időbeli korlát, és egyoldalúan nem mondható fel.

Hozzátették, hogy az intézkedést mindenképpen átmenetinek szánják, amíg létre nem jön egy végleges megállapodás a két fél között (a mostani szerint 21 hónapig maradna minden, ahogy most, és ez alatt kellene kidolgozni a végleges szerződést), viszont ha ez valamiért nem jön létre, akkor is garantálva legyen az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitott mivolta. A szövegben az átmeneti jelleget akarják jobban kiemelni, abban a reményben, hogy ez elfogadható lesz a brit parlament számára.

Félrerántja-e valaki a kormányt?

Ha a parlament így sem szavazza meg a megállapodást, akkor Theresa Mayen múlik, hogy választ-e egy másik opciót a megállapodás nélküli kiesés elkerülésére. Ha marad még ideje a szavazás után, megkérdezheti népét, egy népszavazáson szinte biztosan elfogadnák a megállapodást (a nép nem akar gazdasági káoszba süllyedni, a képviselőket ez úgy látszik, nem zavarná annyira), így maga a miniszterelnök is győztesen jönne ki a dologból.

Két másik opciója van Theresa Maynek: kéri az Uniótól a kilépés átmeneti felfüggesztését, vagy törli a kilépést: az EU jelezte, hogy utóbbira is van jogi lehetőség. A miniszterelnök habitusát ismerve nem zárható ki, hogy az utolsó pillanatig fog hazardírozni, arra számítva, hogy a parlament rántja el először a kormányt, és az utolsó előtti nap igent mond, de ha mégsem, May az utolsó napon veti be a másik két lehetséges lépés valamelyikét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG