Hirdetés
Hirdetés

Elindult az első hajó, amely a megegyezés nélküli brit kilépés áldozata lehet

Fellegi Tamás, 2019. február 20., 06:06
Cimkék
Theresa May
, Brexit

Japán irányába indult hosszú útjára Angliából egy teherhajó, és miután március 30-án fog megérkezni, nem biztos, hogy kirakodhat, mivel nem lesz érvényes kereskedelmi megállapodás Japán és Nagy-Britannia között, ha utóbbi szabályozatlanul esik ki az EU-ból. Végjáték lesz, az utolsó pillanatig hazardírozik a brit miniszterelnök és a parlament.

Közeleg az összeomlás

Szűk 40 nap maradt az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséig, ami igen rövid idő ahhoz, hogy a brit parlament mégis rábólintson a miniszterelnök által az EU-val kidolgozott megállapodásra, vagy arra, hogy Theresa May más megoldást keressen. Olyannyira rövid idő, amennyi a Thalassa Mana nevű hajónak kell, hogy rakományával együtt Oszakába érjen. Megérkezésekor, ha az EU-val kötött japán szerződés már nem érvényes Nagy-Britanniára, nincs kipakolás.

Greg Clark kereskedelmi miniszter brit ipari vállalatok és exportőrök képviselőinek beszélt arról, hogy az ilyen vámakadályok és az ebből adódó késések elfogadhatatlanok, és megegyezés nélkül ezek realitássá válnak. Ezért az a véleménye, hogy a megegyezés nélküli kilépést mindenképpen meg kéne akadályoznia főnökének, a miniszterelnöknek, akit ezek szerint kormánya sem tud jobb belátásra téríteni.

Hirdetés

Brüsszeli próbálkozás sokadszor

Theresa May továbbra is azt erőlteti, hogy Brüsszelben megváltoztassa az északír határ lezárhatatlanságáról szóló megállapodást, és utána rávegye a parlamentet, hogy mégis megszavazza az eddig elutasított megállapodást. Ma el is megy Brüsszelbe May, és megpróbálják átfogalmazni az ír határról szóló részt, de az EU jelezte, hogy a vonatkozó megállapodásra nem lehet időbeli korlát, és egyoldalúan nem mondható fel.

Hozzátették, hogy az intézkedést mindenképpen átmenetinek szánják, amíg létre nem jön egy végleges megállapodás a két fél között (a mostani szerint 21 hónapig maradna minden, ahogy most, és ez alatt kellene kidolgozni a végleges szerződést), viszont ha ez valamiért nem jön létre, akkor is garantálva legyen az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitott mivolta. A szövegben az átmeneti jelleget akarják jobban kiemelni, abban a reményben, hogy ez elfogadható lesz a brit parlament számára.

Félrerántja-e valaki a kormányt?

Ha a parlament így sem szavazza meg a megállapodást, akkor Theresa Mayen múlik, hogy választ-e egy másik opciót a megállapodás nélküli kiesés elkerülésére. Ha marad még ideje a szavazás után, megkérdezheti népét, egy népszavazáson szinte biztosan elfogadnák a megállapodást (a nép nem akar gazdasági káoszba süllyedni, a képviselőket ez úgy látszik, nem zavarná annyira), így maga a miniszterelnök is győztesen jönne ki a dologból.

Két másik opciója van Theresa Maynek: kéri az Uniótól a kilépés átmeneti felfüggesztését, vagy törli a kilépést: az EU jelezte, hogy utóbbira is van jogi lehetőség. A miniszterelnök habitusát ismerve nem zárható ki, hogy az utolsó pillanatig fog hazardírozni, arra számítva, hogy a parlament rántja el először a kormányt, és az utolsó előtti nap igent mond, de ha mégsem, May az utolsó napon veti be a másik két lehetséges lépés valamelyikét.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?