Hirdetés

Eljött a pillanat: sikerül történelmet írnia Elon Musknak?

Balkó Rita, 2018. február 06., 20:34

Az időjárás egyelőre nem dolgozik a kezére, de ha minden jól megy, ma startol el a SpaceX új rakétája.

Ahogy arról már korábban írtunk, mára írta ki a SpaceX a legújabb rakéta, a Falcon Heavy első tesztrepülését. Az eseményt nyilvánossá tették, sőt, Muskék még jegyet is árultak rá, ami pillanatok alatt elfogyott. A Kennedy Space Center kilátója megtelt, az emberek izgatottan várják a kilövést, alább pedig bárki megtekintheti ingyen YouTube-on. Az egyéb információkkal cikkünk alább folyamatosan frissül!

Hirdetés

A mérnököknek egyébként magyar idő szerint este 11-ig van lehetőségük végrehajtani a kilövést, eddig van ugyanis nyitva a startablak (vagyis ennyi ideig adottak a kilövéshez szükséges elégséges feltételek). Ha eddig nem sikerül fellőni a Falcont, el kell napolni a tesztet.

Miért érdekes a Falcon Heavy kilövése?

A Falcon Heavy az eddigi legnagyobb űrrakéta, amit valaha építettek – mintegy 64 tonna összsúly képes magával vinni alacsony Föld körüli pályára (ilyen magasságban kering a legtöbb műhold, valamint a Nemzetközi Űrállomás is). Ennél többre csak a Saturn 5 nevű holdrakéta volt képes (ezt használta a NASA az 1969-ben beteljesült Apollo 11-es programnál is), ám az 1973-ban repült utoljára. Ráadásul, míg a kisebb testvére, a Falcon 9-es rakétát 9 darab Merlin-típusú hajtómű lövi fel, addig a Falcon Heavy-n 27 darab (!!!) kapott helyet – ez mintegy 18 747 repülőgép tolóerejének felel meg.

A mostani rakéta nem csak az első lépés az emberek Marsra juttatása felé, de egyben rendkívül fontos mérföldkő is az űrkutatás területén. A Falcon Heavy segítségével ugyanis sokkal nehezebb eszközöket, komolyabb műholdakat, teleszkópokat, adott esetben nemzetbiztonsági eszközöket is Föld körüli pályára lehet majd állítani, remélhetőleg potom pénzért. Fontos ugyanakkor, hogy a Falcon HV még nem lesz képes le is szállni a Marsra, de pályára már állhat a Vörös bolygó körül.

Percről-percre

20:25
- Újabb csúszást jelentettek be, jelenleg a várható kilövés magyar idő szerint 21:45-re várható, olvasható a SpaceX Twitter-oldalán.

A légkör magasabb rétegeiben ugyanis borzalmas szél uralkodik, ami a SpaceX elmondása szerint 20 százalékkal haladja meg a tűréshatárt.

Upper atmosphere winds currently 20% above max allowable load. Holding for an hour to allow winds to diminish. #FalconHeavy

— Elon Musk (@elonmusk) February 6, 2018

21:05 - Egyelőre úgy tűnik, sikerül tartani a kezdést, a közvetítés a kilövés előtt 20 perccel indul majd. Akit tehát érdekel, az már 21:25-kor csatlakozhat a livestreambe!

21:23 - Van kép, van hang: 20 perc a kilövésig. Szurkoljunk együtt ennek a monstrumnak! A Falcon Heavy egyébként nem üresen indul, noha műholdat ezúttal nem visz magával, azt ígérték, valami rendkívül érdekeset visz magával a tesztre - erről majd később derül ki, mi lehet az.

21:29 - A kilövés vezető mérnöke szerint minden készen áll a kilövésre, jelenleg a folyékony oxigént töltik a rakétába - innen már elmondása szerint "nincs visszaút". Ha azonban az utolsó utáni pillanatban mégis történne valami, úgy szerencsére holnap van a következő jó lehetőség, ha esetleg el kéne halasztani a kilövést.

21:32 - Nem csak a rakéta első használata jelent egyébként űrtörténelmet, hanem a kilövés maga is. A SpaceX korábban már vissza tudta hozni a Falcon 9-es rakétát, most az a terv, hogy a Falcon Heavy 3 paneljéből kettőt a kilövőállomásra, míg a középsőt a tengeren teszik majd le - ez ugyanis túl gyorsan halad majd ahhoz, hogy biztonsággal le lehessen tenni a szilárd talajon. Ha ez sikerül, úgy hármas sikert jelent Musk űrvállalatának.

21:35 - Oké, ennél kevés őrültebb dolgot vihetne magával a Falcon Heavy: a legnagyobb rakomány nem más, mint Elon Musk cseresznyepiros Tesla Roadstere, amiben egy bábu - Starman - ül. Starman ruhája is különleges, ez ugyanis a SpaceX saját tervezésű űrruhája, amellyel tesztelni fogják a tűrőképességét, ezzel küldenék ugyanis majd az első Mars-utasokat később a Vörös bolygóra. Starman-ben egyébként egy klasszikus Galaxis Útikalauz Stopposoknak idézet tartja a lelket, a Roadster műszerfalán ugyanis nagy betűkkel a "Don't Panic!" (Ne ess pánikba!) felirat szerepel.

Camera views from inside the payload fairing #FalconHeavy

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, Febr 6., 2018, időpont: 12:36 (PST időzóna szerint)


Emellett a Falcon Heavy egy plaketten mintegy 6000 SpaceX munkatárs nevét viszi magával, és egy új adathordozón rengeteg adatot az emberiségről, egyebek mellett Isaac Asimov teljes Alapítvány-sorozatát. Ezzel is az a cél, hogy az új eszközt teszteljék az űr kegyetlen körülményei között. Természetesen mindent felszereltek szenzorokkal, az adatokat pedig folyamatosan elemzik majd.

21:44 - 1 perc, minden rendben, kilövésre kész! Visszaszámlálás indul!

21:45 - Repül! A következő lépésben a megfelelő sebesség elérését követően az oldalsó raktéták leválnak majd, és megkezdik az ereszkedést a Földre. Ezután a középső modul válik majd le a kilövést követő kb. 2. percben, és az is megkezdi az ereszkedést a tengeri platformra. Jó utat, Starman!

21:48 - A két oldalrakéta és a fő hajtómű is biztonsággal levált, jönnek vissza.

21:52 - Mindhárom rakéta visszatért a légkörbe, innen már csak jönnek lefelé. A lábak kinyíltak, a két oldalrakéta ikertesókként, tök egyszerre landolt a kijelölt helyén.

21:54 - A középső modul szintén lassan visszatér, itt kis technikai problémák merültek fel, ugyanis a rázkódásban elveszítették a kamerajelet, így nem tudni, hol tart a fő meghajtó rakéta.

21:57 - A közvetítés véget ért. Musk Roadstere és benne Starman megkezdte a hosszú utat a Mars felé. Összességében minden elképzelést felülmúlt a teszt sikere.

22:16- Továbbra sincs hír a kettes fokozat (a középső hajtómű) visszatértéről, egyelőre reménykedünk, hogy minden sikerült. A következő lépés az egyelőre Föld körül keringő Roadster pályára állítása, ez várhatóan már csak holnap reggel történik majd meg. Starman egyébként jelenleg mintegy 7 ezer kilométerre lebeg a fejünk felett.

A SpaceX nem tervezi Mars körüli pályára állítani a rakományt (bár nagyon izgalmas lenne az is), csupán úgynevezett elliptikus Nap körüli pályára állítják.

Starman in Red Roadster

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, Febr 4., 2018, időpont: 9:50 (PST időzóna szerint)

Ez azt jelenti, hogy egy olyan elnyújtott pályán kering majd, amelynek a legtávolabbi pontja keresztezi majd a Mars pályáját. Mindezzel a mérnökök azt szeretnék bizonyítani, hogy a SpaceX igenis képes lesz majd valamikor a Falcon Heavy segítségével telepeseket küldeni a Vörös Bolygóra.

22:57 - Továbbra sincs hír a középső modul sorsáról. Nektek jó éjszakát kívánunk, Starman szédítő utazását itt nézhetitek tovább élőben YouTube-on, mi pedig ezzel a képpel búcsúzunk:

Forrás: SpaceX live feed
Forrás: SpaceX live feed

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?