Hirdetés

Elsőre elbukott Trócsányi, most von der Leyen kezében a sorsa

2019. szeptember 26., 16:21

Egyelőre nem hallgatja meg az Európai Parlament (EP) szakbizottsága a magyar uniós biztosjelöltet, mivel az EP jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg ügyvédi irodája miatt. Ezzel Trócsányi László még nem bukott el automatikusan, további sorsa von der Leyen és az EP közti egyeztetéstől függ.

Trócsányi László. Kép forrása: MTI, Mohai Balázs
Trócsányi László (MTI/Mohai Balázs)

Összeférhetetlenséget állapított meg zárt ülésén az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései között – közölte újságírókkal Sergey Lagodinsky, a JURI egyik alelnöke. Emiatt a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős magyar biztosjelöltet egyelőre nem hallgatja meg az EP külügyi bizottsága.

A mai szavazáson a JURI  11 tagja voksolt a meghallgatás ellen, és kilenc mellette.

Hirdetés

Trócsányi szerint politikai döntés született

Trócsányi közleményben tudatta, hogy minden kérdésre transzparens választ adott, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal.

A magyar biztosjelölt ügyében minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született, amellyel szemben a szükséges jogi lépéseket meg kívánom tenni

- fogalmazott a magyar biztosjelölt.

A kormány bevándorláspárti akciót emleget

A magyar kormány közölte: az EP  bevándorláspárti képviselői nem tűrik el, hogy az új bizottságnak olyan tagja legyen, aki igazságügyi miniszterként szolgált, mikor Magyarország lezárta a határt a bevándorlók előtt.

A bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt

- állítja a kormány.

Az ellenzék szerint elgáncsolták a NER-t

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője viszont úgy véli, hogy Trócsányi személyében az illiberális állam jogi főépítésze bukott el, és most a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egészét gáncsolták el Európában.

Orbán jelöltje ugyanis ezen a ponton még nem is a szakmai alkalmatlansága miatt bukik el, hanem azért, mert világossá vált: hazug és korrupt

közölte Ujhelyi Facebook oldalán.

A képviselő már korábban világossá tette, hogy nem fog megszavazni egy olyan Európai Bizottságot, amelyben Trócsányi László helyet kaphat. Szerinte Ursula von der Leyen (az Európai Bizottság megválasztott elnöke – a szerk.) várhatóan új biztosjelöltet fog kérni a magyar kormánytól.

Nem lesz könnyű dolga

Balázs Péter volt uniós biztos, a Bajnai-kormány külügyminisztere a Privátbankár.hu-nak adott interjúban korábban azt mondta:

(Trócsányinak) nem lesz könnyű dolga. Határeset, könnyen lehet, hogy nem megfelelőnek minősítik.

Balázs Péter szólt arról is, hogy az EU bővítési és szomszédságpolitikája sok ponton ütközik a magyar kormány külpolitikájával.

A JURI egyúttal elutasította a román jelölt, Rovana Plumb meghallgatását is. A brüsszeli Politico szerint a döntések az első komoly kedvezőtlen fejleményt jelentik Ursula von der Leyen számára megválasztása óta.

Von der Leyennél a labda

A két jelöltet jövő héten hallgatták volna meg az EP illetékes bizottságai. Az EP egyik hivatalnoka a Politicónak azt mondta, hogy hamarosan írásban is világossá teszik: a két jelölt elfogadhatatlan.

Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője szerint a mai történések még nem jelentik automatikusan azt, hogy új biztosjelölteket kell jelölni a helyükre. A következő lépésről von der Leyen és az EP egyeztet majd. A jelölési folyamat fel van függesztve addig, amíg von der Leyen nem reagál a parlament mai döntésről szóló levelére.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?