Hirdetés
Hirdetés

Észak-Korea gazdasága egy éven belül összeomolhat

2017. október 17., 14:16

Észak-Korea gazdaság az ENSZ-szankciók miatt úgy meggyengült, hogy akár egy éven belül is összeroppanhat, legalábbis egy magas rangú volt ottani hivatalnok szerint, akinek sikerült meglépnie az országból. Közben Észak-Korea ENSZ-nagykövete ismét a küszöbönálló nukleáris háborúról szónokolt, ezzel azonban nem foglalkozik senki.

A volt észak-koreai, gazdasággal foglalkozó korábbi állami hivatalnok szerint az országot éhínség sújtja, a legtöbb háztartásban nincs áram, a fővárosban is csak napi 3-4 órán át (eddig Ceausescu rendszeréhez hasonlít, az egész sokáig bírta így). Kérdés, hogy Kim Dzsong Un-t mennyire zavarja népe éhezése, valószínűleg egész addig nem foglalkozik ezzel, amíg van elég ember, aki a rezsimet fenntartja és kiszolgálja, és főleg a nukleáris-, és rakétaprogramot kezeli és fejleszti.

Kínával is elégedetlen

A disszidens szerint a korábbi hazája Kínával való kapcsolata is igen zűrös, miután Kína szerette volna, ha az ország átalakítja gazdaságát, hogy az működőképes legyen, ezzel szemben az élelmiszer segélyért könyörög Kínának. Állítólag egy 2014-ben tartott értekezleten Kim Dzsong Un szaidalmazta Hszi Csin-ping kínai elnököt, hozzátéve, hogy szerinte hátba fogja döfni őt, nem tart ki mellette. Tény, hogy Kínának nincs is sok oka rajongani Észak-Koreáért, hisz csak gondot okoz neki, meglétének egyetlen előnye, hogy Amerikát távolabb tartja a határaitól, de egy esetlegesen semleges egyesült Korea esetében már ennek sem lenne jelentősége.

Hirdetés

Fura kijelentések

Ezek után egy meglepő kijelentés következik, miszerint Kim Dzsong Un fontosnak tartaná, hogy Amerika elismerje őt és engedje, hogy stabilizálja hatalmát, mivel abból indul ki, hogy Dél-Koreát is Amerika tette prosperáló országgá. Nem világos persze, hogy ha szitkozódik, és állandóan rakétákat lő ki, akkor ezt hogy gondolja, hogy akarja ezáltal elérni célját, hacsak nem úgy, hogy több nagyhatalom köt vele szerződést, és garantálják országa sérthetetlenségét, de egyelőre erre sem utal semmilyen jel.

A szokásos fenyegetőzés

Eközben az ország ENSZ nagykövete is előadta a maga verzióját: szerint a helyzet odáig fajult a koreai-félszigeten, hogy bármikor kitörhet a nukleáris háború. Arról persze nem beszélt, hogy ez hogy történne: ki lőne és kire először nukleáris fegyverrel. Szerinte országa már évtizedek óta olyan nukleáris fenyegetésnek van kitéve Amerika részéről, hogy joga van a nukleáris fegyverek birtoklására.

Fő veszélyforrásnak tartja, hogy Amerika titokban meg akarja dönteni a rendszert, ezért, ahogy mondja, Észak-Korea befejezte nukleáris fegyverrendszerének kiépítését, teljes értékű nukleáris hatalom lett, atombombával, hidrogénbombával, interkontinentális ballisztikus rakétával. Elérik az amerikai szárazföldet, és ha Amerika meg merészelni támadni országát, akkor nem ússza meg a büntetést, hangzott a szokásos dörgedelmes fenyegetőzés.

Az egész világ unja

Hétfőn az orosz elnök közölte, hogy megkurtítja Észak-Koreával fennálló kapcsolatait az ENSZ-szankcióknak megfelelően, és az Európai Unió is új szankciókat vezetett be. A harcias észak-koreai ENSZ-nagykövet szerint a nukleáris fegyverek leszerelése úgysem kerülhet szóba, nincs miről tárgyalni, csak ha az országára leselkedő minden veszély megszűnik, ami csak akkor következik be, ha az egész világ leszereli nukleáris fegyvereit.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?