Hirdetés
Hirdetés

Észvesztő árak: ennyivel adják drágábban a tojást

2018. február 15., 11:08

Összességében 5,1 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak, vannak hajmeresztő tételek.

A KSH legfrissebb adatai szerint a növényi termékek ára 6, az élő állatok és az állati termékek ára pedig 3,8 százalékkal emelkedett 2017 decemberében a megelőző év azonos időszakához képest. Ezzel éves szinten a mezőgazdasági termelői árak 5,6, a mezőgazdasági ráfordítási árak 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, tudta meg a Privátbankár.hu.

Éves alapon így a gabonafélék ára 9,2, ezen belül a búzáé 6,9, a kukoricáé 9,9 százalékkal lett magasabb. A gyümölcsfélék ára 21 százalékkal emelkedett, ebből az almáé 26, a szőlőé 12 százalékkal drágult. Az élő állatok termelőiár-szintje ugyanakkor 2,3 százalékkal csökkent. A vágóbaromfi ára ugyan 2,7 százalékkal nőtt, ezzel szemben a vágósertésé 7,2 százalékkal volt alacsonyabb. Az állati termékek ára szintén 17 százalékkal emelkedett. A tejért 15, a tojásért 33 százalékkal kértek többet a gazdák.

Hirdetés

Az év egészében is drágulás volt

Tavaly az év egészét tekintve a mezőgazdasági termelői árak 5,6, ezen belül a növényi termékeké 3,3, az élő állatok és állati termékeké 9,3 százalékkal lett magasabb. A gabonafélék ára 4,9 százalékkal emelkedett, a gyümölcsöké 20 százalékkal nőtt. A tej 24, a vágósertés 11, a vágóbaromfi pedig 1,8 százalékkal hozott többet a gazdáknak, a zöldségekért ugyanakkor 0,3 százalékkal kevesebbet kértek el – különösen kiemelkedő volt a burgonya, ennek az ára 7,5 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH / Privátbankár

Drágább lett gazdának lenni

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,1 százalékkal voltak magasabbak, ami a folyó termelő­fel­használás árszínvonalának 0,4 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszín­vonalának 3 százalékos növekedéséből adódott. A legnagyobb mértékben a műtrágya- és a takarmányárak csökkentek, előbbi 6,6, utóbbi 3,2 százalékkal.

A takarmányok árcsökkenésén belül az egyszerű takarmányok ára 3,4, a keveréktakarmányoké 3 százalékkal volt alacsonyabb. A növényvédő szerek ára enyhén, 0,4 százalékkal emelkedett. Mindeközben az energia és kenőanyagok ára 5,7 százalékkal nőtt, amire főként az üzemanyagárak 8,1 százalékos emelkedése volt hatással. Ezzel párhuzamosan az épület- és gépfenntartási költségek 5,5, illetve 2,6 százalékkal nőttek, az állatgyógyászati készítmények pedig 1,9 százalékkal drágultak.

Romantika 1500 forintból - mennyiből lehet megúszni a nagybevásárlást?Az év eleji csúcsdöntés után februárban egy hajszállal lejjebb került a nagybevásárlás ára a hazai hipermarketekben, tavalyhoz képest azonban ismét jelentős, 7 százalékot közelítő áremelkedést mértünk. Jó hír, hogy a tojásárak mégsem nőnek az égig, 11 éves a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése. >>>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?