Hirdetés
Hirdetés

Észvesztő árak: ennyivel adják drágábban a tojást

2018. február 15., 11:08

Összességében 5,1 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak, vannak hajmeresztő tételek.

A KSH legfrissebb adatai szerint a növényi termékek ára 6, az élő állatok és az állati termékek ára pedig 3,8 százalékkal emelkedett 2017 decemberében a megelőző év azonos időszakához képest. Ezzel éves szinten a mezőgazdasági termelői árak 5,6, a mezőgazdasági ráfordítási árak 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, tudta meg a Privátbankár.hu.

Éves alapon így a gabonafélék ára 9,2, ezen belül a búzáé 6,9, a kukoricáé 9,9 százalékkal lett magasabb. A gyümölcsfélék ára 21 százalékkal emelkedett, ebből az almáé 26, a szőlőé 12 százalékkal drágult. Az élő állatok termelőiár-szintje ugyanakkor 2,3 százalékkal csökkent. A vágóbaromfi ára ugyan 2,7 százalékkal nőtt, ezzel szemben a vágósertésé 7,2 százalékkal volt alacsonyabb. Az állati termékek ára szintén 17 százalékkal emelkedett. A tejért 15, a tojásért 33 százalékkal kértek többet a gazdák.

Hirdetés

Az év egészében is drágulás volt

Tavaly az év egészét tekintve a mezőgazdasági termelői árak 5,6, ezen belül a növényi termékeké 3,3, az élő állatok és állati termékeké 9,3 százalékkal lett magasabb. A gabonafélék ára 4,9 százalékkal emelkedett, a gyümölcsöké 20 százalékkal nőtt. A tej 24, a vágósertés 11, a vágóbaromfi pedig 1,8 százalékkal hozott többet a gazdáknak, a zöldségekért ugyanakkor 0,3 százalékkal kevesebbet kértek el – különösen kiemelkedő volt a burgonya, ennek az ára 7,5 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH / Privátbankár

Drágább lett gazdának lenni

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,1 százalékkal voltak magasabbak, ami a folyó termelő­fel­használás árszínvonalának 0,4 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszín­vonalának 3 százalékos növekedéséből adódott. A legnagyobb mértékben a műtrágya- és a takarmányárak csökkentek, előbbi 6,6, utóbbi 3,2 százalékkal.

A takarmányok árcsökkenésén belül az egyszerű takarmányok ára 3,4, a keveréktakarmányoké 3 százalékkal volt alacsonyabb. A növényvédő szerek ára enyhén, 0,4 százalékkal emelkedett. Mindeközben az energia és kenőanyagok ára 5,7 százalékkal nőtt, amire főként az üzemanyagárak 8,1 százalékos emelkedése volt hatással. Ezzel párhuzamosan az épület- és gépfenntartási költségek 5,5, illetve 2,6 százalékkal nőttek, az állatgyógyászati készítmények pedig 1,9 százalékkal drágultak.

Romantika 1500 forintból - mennyiből lehet megúszni a nagybevásárlást?Az év eleji csúcsdöntés után februárban egy hajszállal lejjebb került a nagybevásárlás ára a hazai hipermarketekben, tavalyhoz képest azonban ismét jelentős, 7 százalékot közelítő áremelkedést mértünk. Jó hír, hogy a tojásárak mégsem nőnek az égig, 11 éves a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése. >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?