Hirdetés
Hirdetés

Fejest ugranak a britek a betonba – ennyit a puha-Brexitről?

2018. június 14., 07:49

Kiszavazta az alsóház az EEA-tagság lehetőségét a kilépési törvényjavaslatból.

Hosszú vita előzte meg a Brexit törvényjavaslat megalkotását, a Lordok Háza az elmúlt hetekben 15 olyan módosítást fogadott el, amelyeket a kormány nem támogatott. A tervezet kedden került vissza az alsóházba, amelynek képviselői a szerda éjszakáig tartó kétnapos vita utáni szavazássorozaton ezeket módszeresen eltávolították a szövegből. Köztük van a legsarkalatosabb módosítás is, amely felszólítja a brit kormányt, hogy a kilépést követően is az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagjaként tartsák meg Nagy-Britanniát.

Mi az EEA?

Hirdetés

Az EEA tagja az összes EU-tagállam mellett az Európai Unióval szoros szerződéses együttműködést folytató Norvégia, Izland és Liechtenstein, amelyek EEA-tagként hozzáférnek az EU egységes belső piacához, és megilletik őket az uniós tagsággal járó egyéb szabadságjogok is. Ennek fejében viszont befizetnek az uniós költségvetésbe, és elfogadják az EU-jogszabályok zömét, köztük a szabad mozgás alapelvét is.

A brit kormány azonban már a kezdetektől fogva elutasította, hogy Nagy-Britannia EEA tag maradjon, mivel szigorítani akarják az uniós állampolgárok bevándorlásának szabályozását a brit EU-tagság megszűnése után. Ráadásul ha kiléptek az EU-ból, attól még a térség tagjaként ugyanúgy érvényesek maradnának rájuk az uniós szabályok, ezek megalkotásába azonban már nem lenne különösebb beleszólásuk.

Kitört a lázadás

Az alsóházi szavazást komoly lázadás kísérte a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciójában, írja az MTI. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője arra szólította fel a frakciótagokat, hogy tartózkodjanak a szavazásnál, ám a 257 tagú Labour-frakcióból 75-en az EEA-tagságot előíró felsőházi módosítás érvényben tartására, 15-en viszont a konzervatív kormánnyal tartva a módosítás eltávolítására voksoltak. Öt képviselő távozott a munkáspárti árnyékkormányból, tiltakozva a tartózkodásra felszólító pártvezetői utasítás ellen.

A kormányoldal végül kényelmes, 327-126 arányú többséggel vetette el a szerda éjjeli szavazáson a Lordok Háza által a további EEA-tagságról szóló, korábban elfogadott módosítást. A szerdai szavazáson szűkebb, 325-298 szavazati aránnyal eltávolította az alsóház azt a felsőházi módosítást is, amely szerint Nagy-Britanniának valamilyen formájú vámunióra kell törekednie az EU-val a kilépés után.

Bel- és külpolitikai csődtenger - kritikus szakaszban a Brexit

A kétnapos szavazás az EU kilépési törvényről kritikusnak számít az ország jövője szempontjából. London és Washington viszonya az 1956-os Szuez-válság óta nem zuhant ilyen mélyre. Bár a Trump-kormányzat retorikailag támogatja a Brexitet, valójában azonban kíméletlenül kihasználja London sérülékenységét, így azt, hogy most új kereskedelmi szerződéseket kell kötnie. Káncz Csaba cikke. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

Brexit: százezer magyar lélegezhet fel - vagy sokkal több

A Brexit-után is maradhatnak Nagy-Britanniában az ott dolgozó magyarok, és a megszerzett jogaik túlnyomó többségét is megtarthatják. Hivatalos adatok szerint mintegy százezer magyar dolgozik a szigetországban, közülük több mint hetvenezren az elmúlt nyolc évben vándoroltak ki. A valós szám azonban még ennél is jóval nagyobb lehet: korábban a magyar kormány 300 ezer „brit magyarról” beszélt.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?