3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hiába nyertek a spanyol konzervatívok, valakivel meg kell egyezniük a tényleges kormányalakításhoz.

 

 

Így nem is csoda, hogy a spanyol média is ezzel van elfoglalva. Az Antenna3 televíziós csatorna elemzése szerint a kormányzóképes többséget a választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) és a szocialista párt (PSOE) együttműködve könnyen megszerezhetné, mivel összesen 199 képviselői helyük van az új parlamentben, ám ennek a paktumnak a valószínűsége igen kicsi, mivel a pártvezetők korábban ezt a lehetőséget elutasították.

Sehogy sem az igazi

Sem a jobboldali, sem a baloldali pártok összefogása nem elég, hogy elérjék az abszolút többséghez szükséges 176 mandátumot. A PP és Ciudadanos együtt 163, a PSOE és a Podemos 159 képviselői hellyel rendelkezik. Vagyis mindenképpen szükség lesz a kis, többségében nacionalista pártok támogatására ahhoz, hogy megalakulhasson a következő spanyol kormány. Egy ilyen lehetséges forgatókönyvnek tartják a baloldalon a PSOE, a Podemos, az Egyesült Baloldal (IU), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az katalán Demokrácia és Szabadság párt együttműködését, amely összesen 178 mandátumra támaszkodhatna.

Az ABC napilap igazgatója, Bieto Rubido helyzetelemzésében úgy véli, hogy Spanyolország előtt két lehetőség áll: az egyik a német modell, a nagykoalíció létrehozása, a másik pedig a portugál példa, azaz a paktum a vesztesekkel. A szerző szerint Spanyolországnak stabilitásra van szüksége, de pillanatnyilag nem tűnik úgy, hogy ez megvalósulhat, kivéve, ha a spanyol szocialisták az utolsó pillanatban ésszerűen és hazafiasan cselekednek és támogatják a konzervatív kormányt.  Egy normális országban ennek kellene történnie - jegyezte meg, hozzátéve, hogy erre nem lát esélyt, mert szerinte Pedro Sánchez, a szocialista párt vezetője mindenre képes, hogy miniszterelnök legyen, ahogy ezt már bizonyította a helyhatósági választásokon is.

Meg kell egyezni a kormányalakításhoz

Az El País című baloldali napilap szerkesztőségi véleménycikkében megállapítja, hogy négy olyan év után, amely során szembetűnő volt a politikai párbeszéd hiánya, a pártoknak vissza kell térniük a tárgyalások útjára ahhoz, hogy le tudják küzdeni a fennálló gondokat. Ráadásul ez a megfelelő válasz arra az üzenetre, amelyet a választók az urnákba dobott szavazataikkal küldtek. Az eredmény tükrözi a spanyolok vágyát a konszenzusra, mert megelégelték a kilátástalan szembenállásokat, amelyek a múltban kiélezett helyzetekhez vezettek.

A napilap szerint nem kétséges, hogy a tárgyalások bonyolultak lesznek, de a szereplőktől konstruktív hozzáállásra számít, különben a szavazók csalódottak lennének. Érthető, hogy a kampányban a pártok nem szívesen nyilatkoztak arról, hogy milyen megállapodásokat tartanak elképzelhetőnek más pártokkal, de most már ki kell teríteniük a kártyáikat.

A felsőházi többség megvan

A spanyol törvényhozás felsőházában, a szenátusban egyébként megtartotta korábbi abszolút többségét a Néppárt. A konzervatívok a 208 szenátusi helyből a választásokon 124-et szereztek meg, ezzel továbbra is biztosított stabil fölényük, noha 12 mandátumot vesztettek az előző ciklushoz képest.

A második legtöbb képviselője a szocialista pártnak lesz, a most elnyert 47 mandátumuk csak eggyel kevesebb, mint amennyi eddig volt.  A szenátusba összesen 12 párt jutott be, 5-tel több, mint a négy évvel ezelőtti választásokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG