Hirdetés
Hirdetés

Ilyet még nem láttunk Magyarországon: felrobbant az építőipar

2018. február 12., 10:45

Harmadával nőtt az építőipari termelés volumene decemberben, de az éves növekedés is kiugró volt.

Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene mintegy 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist, az éves növekedés 29,6 százalékot tett ki, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val. Mindkét építményfőcsoportnál hatalmas bővülést láthattunk : az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal nőtt. Előbbiek növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, valamint a kulturális és oktatási épületek építésének eredménye, utóbbiak esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – főleg gyorsforgalmi utak építése és a vasútfelújítási munkák következtében bővült.

Forrás: KSH / Privátbankár

Hirdetés

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján decemberben az építőipar termelése 3,9 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 27,2, az egyéb építményeké 53,2, a speciális szaképítésé 31,7 százalékkal nőtt.

Felrobbant a szerződésállomány

A szerződésállományban valóságos robbanás következett be: a megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 124,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1 százalékkal. A vállalkozások hó végi szerződésállománya december végén 129,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 16,0, az egyéb építményeké 184,5 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

A IV. negyedévben az építőipar termelői árai 6,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 9,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 4,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,9 százalékkal nőttek az árak 2016 IV. negyedévéhez mérten.

Meglesz még ennek a böjtje

A Takarékbank elemzője, Horváth András ugyanakkor felhívta a figyelmet a lappangó kockázatokra, amelyek visszafoghatják a fellendülést – ez pedig a szakemberhiány. A legnagyobb pofont elsősorban a béremelési versenyben kevésbé részt venni tudó mikro vállalkozások kaphatják, ezt azonban nem feltétlenül igazolják a legutolsó negyedéves munkaerő piaci statisztikák. Ekkor ugyanis kiugró, 41 ezer fős bővülést mutat az építőipar létszáma az előző év azonos időszakához képest és így már 322 ezren dolgoznak a szektorban.

Ez minimálisan továbbra is elmarad a válság előtti 330 ezer fős létszámtól, azonban a gépesítés foka jóval magasabb a jelenlegi építőiparban, mint 10 éve, így nem is feltétlen lesz szükség ezt a létszámot elérni, véli a szakember. A szerződésállományokból és a megrendelésekből következően viszont van még tere a bővülésnek, amit a vállalkozások a létszámbővülés alapján láthatóan meg is tudnak tenni a hazai munkaerőpiacról illetve a piaci információk szerint külföldről egyre nagyobb volumenben hazatérő szakemberekből.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?